Agencija za privredne registre, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Javna preduzeća, njih 549 koliko ih je predalo svoje završne račune Agenciji za privredne registre, tokom prethodne godine poslovala su sa gubitkom od ukupno 574 miliona dinara, što je oko 4,9 miliona evra po trenutnom kursu. Cela privreda Srbije, prema upravo objavljenim podacima APR-a, lane je poslovala sa profitom, od 391 milijardu dinara, što je oko tri milijarde evra.

Tačno 134 javna preduzeća tokom prošle godine poslovala su sa neto gubitkom. Njih 394 ostvarilo je profit, dok je 21 javno preduzeće svoje završne račune predalo upisavši stavku „bez rezultata“. U konačnom zbiru, na nivou svih javnih preduzeća u Srbiji, prevagnuli su ipak gubitaši – ostvaren je minus od 547 miliona dinara, gotovo pet miliona evra.

Privreda u globalu je, pak, poslovala sa profitom.

Ukupni prihodi ostvareni u okviru 104.487 preduzeća iznose 12.103 milijarde dinara dinara i veći su za 6,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pri tome, ukupni rashodi u iznosu od 11.615 milijardi dinara, povećani su za 7,7 odsto. Pomenuta društva su zapošlјavala 1.171.890 radnika, tako da je broj zaposlenih na nivou privrede povećan za 30.657 radnika, pokazuje upravo objavljena analiza Agencije za privredne registre, sačinjena na osnovu zvaničnih završnih računa koje su privrednici dostavili.

Na nivou svih sektora je ostvaren pozitivan neto rezultat, a većina njih beleži i rast profitabilnosti.

Kada se posmatraju preduzeća po veličini, profitabilno su poslovale sve grupe privrednih društava, osim mikro preduzeća kojih ima – najviše.

„Veliki sistemi su generisali najveći dobitak, u visini od 163 milijarde dinara, pri čemu je on smanjen za 37,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Pozitivan neto rezultat srednjih preduzeća iznosi 117 milijardi dinara, a malih 116 milijardi dinara. Mikro društva koja čine 87,7 odsto svih privrednih društava, iskazala su gubitak od šest milijardi dinara, za 69,4 odsto manji na godišnjem nivou“, navodi APR.

Uz pomenuta javna preduzeća koja su poslovala sa negativnim rezultatom, u minusu su bila i privredna društva u stečaju i likvidaciji.  Ima ih tačno 6.307 koja su predala završne račune za 2019. godinu. Iz njih se vidi da su zabeležila gubitak veći za 51,7 odsto, u ukupnom iznosu od 65,5 milijardi dinara.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar