Foto: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Velimir Stanojević izjavio je danas, na otvaranju prvog internacionalnog skupa uzgajivača bobičastog voća "Berry Business Forum", da je za devet meseci ove godine izvoz tog voća iz Srbije bio veći za 30 odsto nego u isto vreme prošle godine, koja je bila rekordna. Kako je precizirao, tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 338 miliona evra, što je 19,4 odsto više u odnosu na vrednost izvoza u 2019. godini, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije.

„Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje“, istakao je Stanojević, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Stanojević je dodao da je pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara.

„Za podsticaje podizanja zasada ove voćne vrste, Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada borovnice“, istakao je Stanojević.

Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.

„Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade sertifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta“, rekao je Stanojević.

Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric podsetila je da ta organizacija Vlade SAD-a podržava proizvodnju voća i povrća u Srbiji kako bi postala što konkurentnija.

„Sarađujemo sa proizvođačima i prerađivačima da povećaju izvoz i zaradu. Ovde ćemo razgovarati sa proizvođačima bobičastog voća da čuju o novim tehnologijama i trendovima, novim mogućnostima za investiranje“, kazala je Fric.

Prema njenim rečima, ovaj projekat se uklapa u jedan od ciljeva rada USAID-a u Srbiji, a to je stvaranje novih radnih mesta i što bržeg ekonomskog razvoja, naročito u seoskim područjima.

Ambasador Holandije u Srbiji Jost Rejnćes izjavio je kako njegova vlada smatra da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi, naročito u proizvodnji bobičastog voća, koje je vrlo visokog kvaliteta i može se naći i u holandskim prodavnicama.

„Holandija kao vrlo razvijena poljoprivredna zemlja, drugi izvoznik u svetu iza SAD-a, može da ponudi pomoć. Zato su tu naši instituti, univerziteti, Vlada i što je najvažnije kompanije“, rekao je Rejnćes.

Forumu, koji organizuje Agro Belgrade na Beogradskom sajmu, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu i Ambasade Кraljevine Holandije, osim stranih i domaćih stručnjaka, prisustvuje 120 proizvođača jagodastog voća iz čitave Srbije.

Bonus video – Anketa sa kupcima na pijaci Zeleni venac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)