Foto: Shutterstock

Poreska uprava nas nije adekvatno informisala o tome kad i na koji način treba da plaćamo porez, neki koji su to pokušali da urade vraćani su, a sad smo odjednom postali kriminalci, kaže za Nova.rs frilenserka iz Beograda, koja je, iz razumljivih razloga, htela da ostane anonimna. Ona napominje i da su porez i dugovi toliko visoki, da bi svi koji su pogođeni morali narednih pet godina da rade isključivo za državu.

Frilenserka iz Beograda, koja više od godinu dana radi kao virtuelni asistent, kaže za Nova.rs da je zatečena upozorenjima koja poslednjih dana stižu iz Poreske uprave.

„Moj i problem svih u Srbiji kreće od toga što nismo bili adekvatno obavešteni o svemu što se od nas traži još od kad je 2016. godine donet novi Zakon o porezu na dohodak građana“, priča ova Beograđanka i objašnjava:

„Moji prijateli koji su pokušali ranije da plate porez, bili su odbijani, čak su im se i podsmevali u Poreskoj upravi. Rečeno im je da ne mogu da plate jer nisu fizička lica, da to nije zarada, da nije regulisano“, priča ona.

Foto:Shutterstock

Sad, kako kaže, dolaze u situaciju da im se preti krivičnim prijavama i da treba da plate porez pet godina unazad.

„Niko od nas nema taj novac, a ne možemo ni da ga zaradimo“, kaže ona.

Objašnjava da je spada u frilensere koji nisu zaposleni i u čijem slučaju će porez najverovatnije prelaziti 50 odsto, jer uključuje i zdravstveno osiguranje.

„Oni žele da nam naplate pet godina unazad zdravstveno osiguranje koje nismo mogli da koristimo i koje tek sad ne možemo da koristimo. Koliko znam, ni penziono nam neće ići isto kao ljudima koji imaju ugovor o radu, verovatno ćemo za tih pet godina imati godinu dana staža“, kaže ona.

Frilenserima koji duguju porez u proteklih pet godina, kako kaže, ostavljena je mogućnost da ga otplaćuju na rate u naredih pet godina.

„To znači da bi u narednih pet godina trebalo da radimo samo za državu, a ni to nam neće biti dovoljno da otplatimo porez“, kaže ova Beograđanka.

Povezane vesti:

Naglašava da, od kad je donesen zakon, Poreska uprava ni jednog frilensera nije otvoreno pozvala, sve do sada – do trenutka kada ističe pet godina od donošenja zakona i kada je većini dugovanje toliko veliko, da prelazi granicu krivične odogovornosti.

Kako kaže, ni poslednje upozorenje nije dobila lično ni ona, ni drugi koje poznaje, već samo preko medija, društvenih mreža i sajta Poreske uprave.

Inače, Poreska uprava pozvala je pre devet dana jutjubere i sve one koji prihod ostvaruju u inostranstvu da sami prijave porez, jer su već identifikovani.

Javnost je s tim prvo bila upoznata preko saopštenja te institucije, koje je kružilo društvenim mrežama, da bi kasnije i na svom sajtu objavila obaveštenje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare