Instant plaćanje od sada i na internetu

Podeli:
Foto:Shutterstock

Instant plaćanje, jednostavnim očitavanjem QR koda mobilnim telefonom, od sada je moguće i na internetu, tačnije - na internet prodajniim mestima trgovaca.

„Zbog vrlo značajnih prednosti koje za trgovce i potrošače instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice i druge vidove plaćanja, Narodna banka Srbije u saradnji sa bankama i najagilnijim trgovcima nastavlja intenzivne aktivnosti na uvođenju instant plaćanja na što većem broju prodajnih mesta u našoj zemlji. Nastavak tih aktivnosti rezultirao je omogućavanjem instant plaćanja na internet prodajnim mestima, što će dodatno doprineti razvoju onlajn trgovine“, ističu u NBS.

Kako se navodi, izdavačka kuća „Laguna“ prvi je trgovac koji je omogućio instant plaćanja na svom internet prodajnom mestu u saradnji sa Inteza bankom.

Tako sada građani na internet sajtu ovog izdavača mogu da kupe knjige plate je korišćenjem opcije „IPS skeniraj“ u okviru svoje aplikacije mobilnog bankarstva.

„Kada odlučite koji proizvod želite da kupite, nakon kompletiranja porudžbine, izaberite na internet sajtu trgovca kao način plaćanja – „IPS skeniraj“. Prikazaće vam se NBS IPS QR kod koji ima ograničeno vreme trajanja i koji sadrži podatke neophodne da inicirate plaćanje. U vašoj aplikaciji mobilnog bankarstva izaberite, takođe, opciju „IPS skeniraj“, zatim prikazani NBS IPS QR kod skenirajte i platite“, objašnjavaju u NBS.

Kako se ističe, ovaj način plaćanja je sigurniji od plaćanja platnim karticama.

„Jer, kod instant plaćanja kupac nijedan podatak koji se  odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajtu trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. U tom smislu, rizik zloupotrebe  platnog instrumenta kod instant plaćanja je značajno smanjen“, ukazuju u centralnoj banci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar