Foto:Profimedia.rs

Zaposleni u kompaniji Ikea koji su postali roditelji, nakon što iskoriste odsustvo, prvog meseca po povratku na posao radiće pola ugovorenog radnog vremena, a biće plaćeni kao da su radili puno radno vreme, saopštila je ta kompanija.

To je, kako se navodi, mesec prilagođavanja za roditelje kako bi dodatno pomogli svojim zaposlenima s malom decom i pokazali im da uvažavaju njihov privatni život.

„Kao kompanija koja ravnopravnost smatra središtem ljudskih prava, uvođenjem progresivnih mera želimo svim svojim zaposlenima da omogućimo jednake prilike za rast i razvoj“, rekao je direktor robne kuće Ikea u Beogradu Strahinja Urošević.

Dodao je da su u kompaniji svesni da povratak na posao nakon roditeljskog odsustva može biti stresan svim članovima porodice i da je zato nakon uvođenja jednomesečnog dopusta za nove tate, ove godine kompanija napravila korak dalje i uvela meru koja će olakšati povratak na posao zaposlenima koji su koristili roditeljsko odsustvo, ali i njihovoj deci prilagođavanje na novonastalu situaciju.

Ikea je pre godinu i po uvela i mesec dana plaćenog odustva za sve nove tate, koji mogu koristiti nakon što se njihove partnerke vrate sa odsustva.