Foto: Nova.rs

Pored visokih gubitaka koje EPS beleži zbog uvoza struje koja se plaća papreno a sve zbog kolapsa u proizvodnji, Elektroprivreda Srbije beleži minuse od više desetina milijardi dinara i zbog brojnih aranžmana koje joj je nametnula Vlada Srbije. Tako prema saznanjima Nove EPS beleži gubitke zbog plaćanja RTS i RTV pretplate i otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po povlašćenim cenama. Reč je o minusu od više desetina milijardi dinara.

Odlukom Vlade Srbije od 1. januara 2016. godine pretplata za javni servis Radio televiziju Srbije i Radio televizije Vojvodine počela je da se plaća preko računa za struju.

Ta taksa je postala njegov sastavni deo i nije predviđena mogućnost da građani odlučuju da li će taksu platiti ili ne. Na taj način je država htela da obezbedi redovne prihode za RTS i RTV po osnovu pretplate, ali je tako EPS-u, najvećem javnom preduzeću, napravila još jedan problem.

Minus zbog RTS

Dugovanja za pretplatu računala su se kao dug EPS-u. Sistem je postavljen tako da EPS ima obavezu da RTS i RTV isplati ceo iznos za pretplatu bez obzira da li je sve naplatio.

Foto: Privatna arhiva

Izvor Nove navodi da to nikada nije u potpunosti moguće te da EPS beleži gubitke zbog toga.

“Pošto nije u mogućnosti da naplati od kupaca celokupan iznos za takse, EPS po tom osnovu ima gubitke koje nadoknađuje iz sopstvenih sredstava. Taj minus je na godišnjem niivou oko milijardu dinara“, otktiva sagovonik Nove.

Zanimljivo je da je RTS od iste te 2016. pa sve do kraja 2020. godine dobijao dodatni novac iz budžeta plus takse koje pokriva EPS. Dotacije su u 2021. ukinute.

Zelena energija papreno košta EPS

I ovde nije kraj.

EPS ogromne gubitke ima i zbog novca koji izdvaja za plaćanje struje iz obnovljivih izvora energije povlašćenim proizvođačima.

Osim uvoza struje i minus koji EPS ima po ovom osnovu dodatno je ugrozio likvidnost ovog preduzeća. Ukupan gubitak do januara 2022. bio je 23 milijarde dinara.

Ovaj minus nije smanjen ni posle povećanja naknade za obnovljive izvore energije koju EPS naplaćuje građanima preko računa za struju.

Profit za odabrane

U poslu obnovljivih izvore energije jedini zaradu i korist imaju povlašćeni proizvođači od kojih EPS otkupljuje struju po povlašćenim/ visokim cenama. Među njima je između ostalih i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović.

Nikola Petrović Foto: Vesna Lalić

Prema podacima CINS-a samo u 2021. godini, devet malih hidro elektrana u vlasništvu firmi povezanih sa Petrovićem dobilo je oko 3,1 milion evra.

Trenutni epilog zelene agende na koju se poziva Vlada Srbije i Ministarstvo energetike je da građani na kraju plaćaju sve. I RTS i RTV čak i ako nisu zadovoljni programom i ako ga i ne gledaju, ali plaćaju i povlašćene proizviđače koji su gotovo po pravilu povezani sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Kad EPS postane AD biće van kontrole

U ovom trenutku svi troškovi EPS-a se donekle mogu, ako ne kontrolistai onda bar pratiti. Kao javno preduzeće EPS ima obavezu objavljivanja svih javnih nabavki sa informacijama kome je dodeljen posao, pod kojim uslovima i po kojoj ceni. Takođe, ima obavezu i da dostavlja informacije po Zakonu o informacinjama od javnog značaja. Kada se bude transformisao u akcionarsko društvo, sve to neće biti moguće. EPS će moći da se ponaša kao Telekom, bez obaveze da javno objavljuje bilo koju nabavku i ugovor. Na taj način će dodatno biti zatvoren prostor za kontrolu poslovanja i trošenja novca najvećeg preduzeća u Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare