Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Stanovi u Beogradu poslednjih meseci dostigli su veoma visoke cene, a nastavak rasta cena očekuje se sve do 2024. godine. Procenjuje se, da je usled poskupljenja od 20 odsto za dve godine, prosečna cena kvadrata u Beogradu dostigla visinu od 2.080 evra. Ipak, postoje mesta u Beogradu koja su, barem za sada, dosta povoljniji od ove astronomske cifre od preko 2.000 evra.

Poskupljenju cene kvadrata doprineo je i porast vrednosti građevinskog materijala, ali tržište nekretninama pretrpelo je velike promene u poslednje dve godine. Cena kvadrata u prestonici kreće se od 800 do 3.300 evra, a veliki broj stanova proda se i pre završetka izgradnje.

Iako je cena na pojedinim mestima vrtoglavo skočila, postoje delovi Beograda u kojima su stanovi i dalje pristupačni, ili barem na granici pristupačnosti.

Kraljevo, novi stanovi, useljenje, nova zgrada
Foto: Nova.rs

Na Miljakovcu, lokaciji koja postaje sve popularnija među kupcima, dvosoban stan od 60 kvadratnih metara prodaje se za 1.210 evra, dok je prosečna cena u tom području oko 1.086 evra.

Mirijevo, mesto koje su zbog udaljenosti od centra ranije mnogi izbegavali, sada broji oko 100.000 stanovnika. Prosečna cena kvadrata na ovoj lokaciji je oko 1.075 evra, ali, kao što je slučaj sa svim delovima grada, postoje odstupanja u zavosnosti od toga u kom delu Mirijeva se opredeljujete za kupovinu.

Od pristupačnijih lokacija izdvajamo i mesta preko Pančevca. Tako je cena kvadrata u Borči oko 850 evra, a cena stanova kreće se oko 1.005 evra.

Kraljevo, novi stanovi, useljenje, nova zgrada
Foto: Nova.rs

U Višnjici ste stan od 72 kvadrata u maju ove godine mogli kupiti za 65.000 evra, po ceni od 903 evra po kvadratu. Prosečna cena cena stanova u tom naselju iznosi oko 1.020 evra.

U Železniku, naselju koje pripada Čukarici, stanove možete kupiit po ceni od 1.024 do 1.308 evra po kvadratu, piše Telegraf Biznis.

Osim toga, Petlovo brdo ne bi bio loš izbor, jer cena kvadratnog metra iznosi oko 1.113 evra.

Stručnjaci savetuju da, ako planirate kupovinu stanova, sa time ne treba odugovlačiti, jer se procenjuje da se cene neće smirivati do 2024. godine.

Bonus video: Da li će kriza sa nestašicom gasa u Evropi pogoditi i Srbiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare