Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Iako se najavljuje da će nova fakultetska godina ponovo početi onlajn, ili barem u kombinovanoj varijanti, potražnja studenata za stanovima u Beogradu ne prestaje. Ukoliko budući akademci budu želeli da stanuju u prestonici, za popularne lokacije u blizini fakulteta moraće da izdvoje minimalno 250 evra, a za pojedine i preko 300.

Operativni direktor City Experta Miloš Mitić rekao je za Nova.rs da je zainteresovanost studenata za izdavanje stanova veća nego prethodne godine, te da se tradicionalno najviše traže lokacije u blizini fakulteta.

„Studenti najviše preferiraju lokacije koje se nalaze u blizini univerzitetskih centara, kao što su deo oko Vukovog spomenika, deo oko Ekonomskog fakulteta, Voždovac, Zemun i Novi Beograd jer je on najbolje povezan sa svim delovima grada. Potpuno ločigno, najbolje lokacije uzimaju oni studenti koji prvi krenu u potragu za stanovima. Takođe, bitno im je da su fakulteti povezani sa više linija do mesta stanovanja, pa su to sve stvari koje utiču na cenu i izbor stanova“, rekao je operativni direktor.

Što se tiče cene, Mitić ističe da se one najčešće kreću od 250 do 300 evra, što zavisi od gradnje, kvadrature i dela grada.

„Ovo su standardne cene za najtraženije lokacije, ali ukoliko se studenti odlučuju za delove koji su dalje od fakulteta poput Mirijeva ili Rakovice, cena je u proseku 50 evra jeftinija. U delu oko Vukovog spomenika cena je 300 evra, a u Zemunu možete naći stan za 250-300 evra. Takođe, dešava se da par studenata traži jedan stan, pa kada spoje budžete zajedno imaju više novca i mogu da iznajme kvalitetniji stan. Te cene se kreću između 350 i 400 evra“, priča Mitić i dodaje:

“Imate situaciju da iznajmite stan od 200 evra sami i kada dodate troškove koji se odnose na infostan, struju, kablovsku i sve što ide uz to, ispada da su vam računi skuplji nego što košta kirija”, ističe Mitić.

Operativni direktor City Experta kaže da je tražnja za stanovima manja nego tokom 2019. godine, što se može tumačiti time što su zbog koronavirusa studenti više orijentisani na onlajn nastavu.

„Ove godine potražnja je veća nego 2020. godine, jer su tada praktično svi išli onlajn. Sada studenti ne znaju da li će ići uživo ili na daljinu, pa od 15. avgusta imamo solidnu potražnju za stanovima među ovom akademcima. Sa druge strane, zainteresovanost je manja nego što je bila pre pandemije, konkretno 2019. godine“, zaključio je Mitić.

Tragom instrukcija i informacija koje su nam dali iz City Experta, proverili smo na sajtovima za nekretnine kolike su cene stanova za studente i sami se uverili da budućim akademcima nije lako da iznajme stan u Beogradu.

Kada je reč o Voždovcu, lokaciji koja je popularna jer se na ovoj opštini nalaze FON, FPN, Viša elektrotehnička, Farmacija i druge ustanove, stan u proseku košta 250 evra. Na jednom sajtu pronašli smo da je cena stana od 40 kvadrata 230 evra na Medakoviću. U pitanju je dvosoban stan, sa TA peći, sa visokim prizemljem. Na sve ovo treba dodati cenu infostana, struje i drugih troškova.

Na Novom Beogradu cena stana u Ulici Pariskih komuna je 350 evra za stan od 42 kvadrata. U pitanju je dvosoban stan, na desetom spratu sa centralnim grejanjem. Cena jeste značajno veća nego na Mekakoviću, ali u pitanju je novija gradnja u poslovnom delu Beograda.

U Zemunu za stan od 50 kvadrata treba da izdvojite 280 evra za dvosoban stan koji se nalazi u prizemlju, ali u pitanju je starogradnja. Za one koji studiraju oko Vukovog spomenika, za stan od 45 kvadrata studenti će morati da izdvoje čak 400 evra. Uslovi su odlični – centralno grejanje, dvosoban i namešten stan, ali kada na ovu cenu dodate račune, studenti moraju da plate pravo malo bogatstvo.

U toku konkurisanje za studentske domove

Studentski dom 4. april
Studentski dom 4. april Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Pored privatnog smeštaja, budžetski studenti imaju mogućnost da žive i u državnom smeštaju u studentskim domovima, gde su cene znatno pristupačnije. U zavisnosti od doma, sobe mogu biti jednokrevetne, dvokrevetne i više, ali najčešće su situacije gde žive tri cimera.

Cena za ovakav smeštaj iznosi 1.900 dinara na mesečnom nivou, a u sklopu doma studenti ima restoran u okviru kojeg su cene više nego povoljne: doručak košta 40 dinara, ručak 72 dinara, a večera 59 dinara. Očigledno, cene su znatno povoljnije, ali sobe su male pa studenti koji su navikli na mir i drugačiju atmosferu smeštaj traže privatno.

Bonus video: Važna poruka studentima rektorke Ivanke Popović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare