Fabrika automobilskih instalacija Sinvon Nis Shinwon
Fabrika automobilskih instalacija Šinvon u Nišu Foto:N1

Posle fabrike za proizvodnju obuće Geox iz Vranja, na pragu je gašenje još jedne inostrane investicije na jugu Srbije, koju je država pomagala milionskim subvencijama. Fabrika automobilskih instalacija Šinvon, koja u Nišu posluje u okviru korporacije Jura, obavestila je više od 650 radnika da 1. oktobra gase deo proizvodnje i da nisu predviđene otpremnine. Oko 200 zaposlenih u stalnom radnom odnosu gubi svoje ugovore, ali će "spas" moći da nađu na šest meseci u "sestrinskoj" Juri ili da bez otpremnine dobiju otkaz.

Još početkom godine je iz ove hale otišlo blizu 250 radnika. Od tada neprekidna bojazan da će doći dan kada će ih dočekati ovakvo obaveštenje. To jest, odluka u kojoj piše da se do kraja septembra zatvara deo proizvodnje Šinvona, sestrinske firme Jura korporacije, čime su praktično ugroženi svi, njih preko 650 na platnom spisku u Nišu.

U najgorem položaju su četiri stotine radnika koji su u Šinvonu zaposleni na određeno.

Ostalih više od 200, onih sa stalnim radnim odnosom, dobiće ponudu da pređe u susednu Juru, ali ugovore „za stalno“ menjaju radnim odnosom na šest meseci.

„Oni pokušavaju da tih 200-230 radnika prebace u Juru, da ne bi platili otpremnine. Tu treba sada inspekcija da reaguje jer je u pitanju klasična ucena“, kaže Bratislav Ilić, regionalni poverenik Sindikata Sloga.

Ukoliko stalno zaposleni u Šinvonu ne pristanu, zajedno će sa ostalima na tržište rada, bez socijalnog programa, odnosno otpremnina i kako stoji u dokumentu, naknada koje se ostvaruju preko NSZ. Ako pristanu da nastave rad u niškoj Juri, nemaju predstavu šta će se dešavati po isteku ugovora.

Sve informacije o tome šta se događa u Šinvonu, a i u sličnim kompanijama koje su, mahom, koristile državne subvencije u Srbiji, javnost saznaje preko radnika koji anonimno govore za medije.

Dok iz korporacije na novinarska pitanja ponovo ćute, rukovodstvo Šinvona radnike je obavestilo da je do promena došlo zbog velikog poslovnog gubitka i promene količine instalacija koju mogu da realizuju.

„Oni su do skoro imali poziv za nove radnike koji su dolazili na razgovor za posao. Sumnjam da imaju probleme sa poslovanjem, ovo je samo način da ‘očiste’ radnike koje su oni zacrtali da očiste“, kazao je Ilić.

Pre svega, kaže, one koji su odlazili na bolovanja tokom epidemije ili imali primedbe zbog nepoštovanja mera u fabrikama.

Šinvon je u Nišu od 2011. godine, potpomognut državnim subvencijama.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović o otkazima u fabrici Yazaki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar