Geox, Vranje, Protest radnika Geoksa
Foto: Sanja Petrov

Pokretanje postupka likvidacije Geoksovog preduzeća u Vranju registrovano je u APR i od 5. avgusta svi radnici ove fabrike i zvanično su - nezaposleni. To proizilazi iz obaveštenja koje je više od 1.200 radnika dočekalo još 2. avgusta u ranim jutarnjim satima, na ulazu u krug fabrike. Tada je, podsetimo, na jednom papiru bilo sročeno pismo likvidacionog upravnika koji zaposlene obaveštava o gašenju firme i gubitku posla.

U Registru privrednih društava APR objavljena je Odluka o pokretanju postupka likvidacije preduzeća Tecnic Development doo, koje je u stoprocentnom vlasništvu italijanskog Geoksa.

„Na dan pokretanja postupka likvidacije društvo ima zaposlene u radnom odnosu za koje će likvidacioni upravnik doneti rešenja o otkazu ugovora o radu, u skladu sa zakonom“, navodi se u odluci.

Odlukom se razrešavaju sa funkcije i četiri direktora i zakonska zastupnika preduzeća, a imenuje likvidacioni upravnik.

Podsetimo, u ponedeljak ujutro 2. avgusta, na oglasnoj tabli i portirnici fabrike, osvanulo je obaveštenje koje je potpisao upravo likvicacioni upravnik Miloš Stošić.

U njemu je, između ostalog, stajalo i sledeće: „Obaveštavaju se svi zaposleni da će sa danom registracije u nadležnom privrednom registru pokretanja postupka likvidacije društva, svim zaposlenima u društvu prestati radni odnos zbog prestanka rada poslodavca, u skladu sa Zakonom o radu“.

Do dana prestanka radnog odnosa svim radnicima, kako je navedeno u ovom obaveštenju, treba da bude priznato plaćeno odsustvo, izuzev ako su koristili već odobren godišnji odmor ili bolovanje.

Kao zvanični razlozi za gašenje preduzeća tada je navedeno kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou cele Geoks grupe, počev od 2018. godine do danas. Proizvodnja je, dodaje se dodatno smanjena zbog pandemije kovida-19 „čak i ispod granica rentabilnosti“.

„Na osnovu detaljne analize tekućeg poslovanja odnosno projekcije daljeg psolovanja u sadašnjim tržišnim uslovima, jedini član društva (vlasnik firme, prim.nov.) GEOX S.p.A Italija, utvrdio je nedpostojanje dalje poslovne i finansijske opravdanosti obavljanja delatnosti“, navodi se u odluci o likvidaciji.

Kad kupci promene ukus

Dodaje se i ono što je već pisalo u obrazloženju, da je jedan od razloga livkidacije i – promena ukusa kupaca.

„Imajući u vidu gašenje velikog broja prodavnica obuće Geoks brendova širom sveta, a posebno zbog promene ukusa kupaca u smislu zahteva za drugačijom vrstom obuće od one koju proizvodi društvo – gubitak interesovanja za klasične kožne cipele, mokasine i baletanke u korist moderne sportske obuće koja se ne proizvodi u Srbiji, utvrđeno je da se više ne može ostvariti svrha postojanja društva“, navodi se u odluci.

Kuda dalje

Niko od rukovodstva fabrike, čiji vlasnik ju je otvorio zahvaljujući subvencijama države Srbije, nije se obratio radnicima povodom gašenja preduzeća. Likvidacioni upravnik je odbio njihov zahtev za razgovor s obrazloženjem da za to – nema ovlašćenje. Nekolicinu predstavnika radnika primio je samo gradonačelnik Vranja, koji im je, uz prisustvo inspektora rada, objasnio da nemaju pravo na otpremininu, već samo na naknadu za nezaposlene ukoliko se u roku od 30 dana od otkaza prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Pravo na naknadu imaju radnici koji su do trenutka ostajanja bez posla imali redovno uplaćene poreze i doprinose najmanje 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci.

Ova naknada kreće se od 15.000 dinara do 35.000 dinara mesečno. Zavisi od visine plate koju su imali, dok dužina plaćanja zavisi od ostvarenog staža. Tako će naknadu tri meseca primati radnici sa stažom do pet godina, šest meseci oni koji imaju upisan staž od pet do 15 godina…

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića kompanija Teklas iz Vladičinog Hana trebalo bi da zaposli od 250 do 300 ljudi iz Geoksa, a razgovori bi trebalo da su počeli upravo danas. Plan je, kako je najavljeno, da se do marta zaposli još 600 radnika. Teklas bi trebalo da preuzme Geoksovu fabriku u Vranju.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović o otkazima u fabrici Yazaki