Foto:shutterstock; EPA-EFEANDREJ CUKIC; EPA-EFEROBERT GHEMENT

Elektroprivreda Srbije (EPS) za potrebe predstojeće zimske sezone ne može da obezbedi dovoljno uglja za proizvodnju električne energije iz sopstvenih kopova i prinuđena je da ga uvozi iz okruženja, što je znatno povoljnija opcija od toga da uvozi struju u zimskom periodu kada je ona najskuplja, navodi se u analizi Demostata.

Ali to i to košta, pa će struja proizvedena iz uvezenog uglja biti 2-2,5 puta skuplja nego da je korišćen samo ugalj sa površinskih kopova u vlasništvu EPS.

Neodgovorno rukovođenje, zbog čega teren na kopovima „Kolubare“ nije blagovremeno pripremljen za iskopavanje uglja, u periodu dok je direktor EPS bio Milorad Grčić, koji je u međuvremenu podneo ostavku na tu funkciju, preduzeće će, kako tvrde upućeni, koštati između 280 do 300 miliona evra, koliko će EPS biti prinuđen da plati za uvoz uglja koji mu nedostaje za proizvodnju struje tokom naredne dve zimske sezone.

U „Kolubari“ bi do kraja leta trebalo da se kopa 80.000 tona uglja dnevno, ali to je nedovoljno, zbog čega je neophodan uvoz.

Za proizvodnju jednog megavata struje u proseku je potrebno 1,6 miliona tona uglja, pa je zato ugovoren uvoz 300.000 tona iz Pljevalja u Crnoj Gori i 100.000 iz Banovića u Bosni i Hercegovini.

Taj ugalj je kvalitetniji od onog koji se proizvodi u površinskim kopovima EPS, što će obezbediti podizanje kvaliteta domaćeg uglja i smanjiti upotrebu mazuta.

Razmišlja se i o uvozu uglja sa Kosova, a u opticaju je i nabavka tog energenta iz Rumunije i Bugarske, ali problem u tom slučaju predstavlja transport koji povećava troškove uvoza, navodi Demostat.

BONUS VIDEO – Aleksandar Milošević: Očekuje nas poskupljenje struje, građani plaćaju greške EPS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare