Mladi, zaposleni, posao
Foto: Shutterstock

Čak 38 odsto mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od mesec do tri meseca po završetku školovanja, dok im plata ispod državnog proseka nije prihvatljiva, proističe iz regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, koji pripada Infostud grupi.

Prema istraživanju, 19 odsto mladih smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

„Njih 38 odsto tačno zna čime želi da se bavi posle završene škole, a 57 odsto ima ideju, mada nije u potpunosti sigurno“, pokazalo je istraživanje Startuj.com.

Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljivo da dobiju platu ispod državnog proseka.

„Od poslodavaca iz IT sektora očekuju početne plate između 600 i 700 evra, a trećina njih ocenjuje da plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada“, naveli su iz Startuj.com.

Istraživanje je pokazalo i da su mladi otovreni za sezonske i honorarne poslove, koje smatraju dobrim načinom za sticanje radnog iskustva.

Kada je reč o pozicijama na koje najčešće konkurišu pri traženju posla, to su prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar.

Traženi su i poslovi u oblastima marketinga, ekonomije, prodaje i upravljanja kadrovima, dok je IT sektor sve traženiji među mladima zbog uslova rada koje ta oblast nudi.

Bonus video –  Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar