Foto: Shutterstock

Jednokratnu direktnu novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra dobiće 1.059.411 mladih starosti od 16 do 29 godina. Dok je delu prijavljenih novac "legao" juče, više od 300.000 će 100 evra dobiti danas, a preostali će ovaj novčani iznos dobiti sutra.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali istakao je da će danas biti uplaćen novac na račune 360.000 prijavljenih mladih za pomoć države od 100 evra, a sutra na račune preostalih prijavljenih.

Mali je podsetio da je juče novac legao na račune 340.000 mladih, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Pomoć je namenjena za mlade od 16 do 29 godina i nju će dobiti ukupno 1.059.411 mladih, odnosno 1.019.796 onih koji su se prijavili, i još 39.615 primalaca novčane socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija koji se nisu prijavljivali. Dakle, prijavio se svako ko je želeo i ta brojka nam govori koliko je ova mera bila opravdana“, rekao je Mali za TV Hepi i dodao:

„To je važno, ne samo zbog optimizma koji smo kreirali među mladima, nego i što će novac koji im dajemo potrošiti u Srbiji. Mi ćemo kroz porez na dodatu vrednost deo novca dobiti nazad u budžet.“

Odgovarajući na pitanje da li je neka investicija zaustavljena ili propala, Mali je rekao da je država reagovala brzo i efikasno, da su sačuvana radna mesta i nivo privredne aktivnosti.

„U poslednje dve godine, ako pogledate pandemiju i setite se onih slika iz Amerike, Austrije, Francuske, praznih radnji, činjenice da su milioni ljudi ostali bez posla jer su zatvarane fabrike, mi taj scenario nismo imali. Reagovali smo brzo i efikasno, sa ukupno 8,7 milijardi evra, što čini oko 18 odsto našeg BDP-a. U okviru mera pomoći isplaćivali smo minimalne zarade, svim punoletnim građanima po 100 evra, uveli smo garantne šeme da obezbedimo likvidnost za našu privredu… Dakle, država je pokazala svoju snagu“, zaključio je Mali.

Mali je naveo i da je Srbija prošle godine imala stopu rasta od 7,5 odsto BDP-a i da je prošle godine 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija ušlo u Srbiju, što je, kako tvrdi, više od rekordne 2019. godine.

Bonus video – Pomoć ili potkupljivanje: Šta će mladi uraditi sa 100 evra?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram