Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

 Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) objavilo je danas da su "sopstvenom inertnošću", državni organi Srbije onemogućili turističke agencije da posluju legalno.

Udruženje je zatražilo da vlasti povuku pravilnike o kategorizaciji agencija i dodeli licenci i uvedu individualno osiguranje svakog pojedinačnog aranžmana koje bi agencije izdavale u ime osiguravajućih društava.

„Takvo osiguranje moralo bi biti bez klauzula o izuzećima, poput ovog za vanredno stanje ili pandemiju“, navedeo je u saopštenju gde se traže i izmene zakona.

U ovom udruženju smatraju da to može da ostane trajno rešenje, „budući da su sva druga ili na štetu putnika ili na štetu agencija i velikog broja zaposlenih u njima“.

Državni organi Srbije onemogućili su turističke agencije da posluju legalnoSvojom inertnošću tokom perioda vanrednog…

Posted by UTAS – Udruženje turističkih agencija Srbije on Понедељак, 05. октобар 2020.

 

Iz UTAS-a su podsetili da je 1. oktobar svim agencijama sa statusom „organizatori putovanja“ istekle garancije, a tim i licence za organizaciju putovanja, jer su osiguravajuća društva odlučila da ne nastave sa izdavanjem garancija organizatorima putovanja smatrajući da je rizik prevelik, a i da veliki broj agencija od marta nije uplaćivao rate za garancije, te su tako ostale dužne.

S druge strane, ima i agencija, kako su naveli iz UTAS-a, koje su još u januaru isplatile celokupan iznos potreban za obezbeđenje garancija, ali nisu izuzete iz odluke osiguravajućih društava.

Podsetili su i da u Opštim uslovima osiguranja, koje su agencije potpisivale sa osiguravajućim društvima u januaru ove godine, stoji da garancije neće važiti i da se šteta putnicima neće isplaćivati ukoliko je do insolventnosti ili loše usluge agencije došlo „kao posledica vanrednog stanja“.

Iz UTAS-a su ukazali da su faktički garancije prestale da važe činom proglašenja vanrednog stanja, tako da bilo koju insolventnost ili bankrot agencija, osiguravajuća društva mogu tumačiti da su nastali kao posledica vanrednog stanja.

Dodali su da se situacija iskomplikovala odlukom Vlade Srbije o potvrdama o zamenskim putovanjima, jer je u tom dokumentu pisalo da su agencije obavezne da izdaju nove garancije, a da prethodno od osiguravajućih društava nije traženo izuzeće od tog uslova za osiguranje.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na tu nelogičnost UTAS kaže da je ukazivalo u dva navrata tokom aprila, obraćajući se Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu finansija i resornom ministarstvu.

Epilog je da putnici nisu zaštićeni polisama osiguranja koje izdaju osiguravajuća društva, a za sve prethodne i buduće uplaćene aranžmane je neizvesno da li bi putnici u slučaju insolventnoti ili bankrota agencije bili obeštećeni.

Iz UTAS-a su naglasili da polise osiguravajućih društava nisu jedino rešenje za obezbedjivanje garancija agencijama i izdavanje licenci.

Osim toga, banke traže pokriće, ili u pologu na računu ili u vrednosti hipoteke, bar triput veće vrednosti od iznosa garancije.

Garancije su propisane na iznose od 200.000 do 400.000 evra i 95 odsto agencija takve garancije ne bi mogle obezbediti.

Spas agencijama bio bi i da im se produži važnost polisa, imajući u vidu da većina agencija nije ni blizu broja putnika na osnovu kojih im je dodeljena kategorizacija, a time je i propisano na koji iznos moraju imati garancije.

Produžavanjem važnosti polisa agencje bi formalno-pravno mogle nastaviti da prodaju aranžmane.

Medjutim, u praksi to ne bi ništa značilo sve dok u Opštim uslovima osiguranja stoji kaluzula da garancija ne važi u slučaju insolvetnosti agencija kao posledice vanrednog stanja, navedeno je u saopštenju.

UTAS smatra da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija trebalo da se obrati agencijama sa adekvatnim rešenjem, umesto što je na svom sajtu objavilo, kako se ocenili, „skandalozno saopštenje“ u vidu preporuke putnicima da obrate pažnju s kojom agencijom putuju, aludirajući time da postoje agencije koje i dalje imaju licence, ali takvih agencija nema na tržištu.

Odmah potom, resorni ministar je u medijima objavio, ali bez zvanične odluke ili informacije na veb-sajtu ministarstva, da neće oduzimati licence agencijama u narednih sedam do 10 dana „dok ne reše situaciju“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar