Aleksandar Seničić / Foto: N1

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će se nastaviti razgovori sa osiguravajućim kućama da se nađe rešenje za problem u kome su se našle turističke agencije nakon što su osiguravači odlučili da ih više ne osiguravaju.

Očekuje da će problem biti rešen sredinom naredne nadelje.

„Ideja je da osiguravajuće kuće daju nove anekse kojima ćemo produžiti postojeće polise do Nove godine. Nezgodan je trenutak jer mi u ovom trenutku nemamo Vladu, imamo tehničko ministarstvo. Očekujem da će problem biti rešen sredinom naredne nedelje“, rekao je Seničić za Tv Pink.

On je podsetio da agencije imaju dva oblika garancije putovanja, jedno je osiguranje kod osiguravajućih kuća, a drugo su bankarske garancije. Navodi da će ovo biti kraj za 90 odsto agencija ukoliko se ostane samo na bankarskim garancijama.

„Mora se obezbediti ljudima koji pošteno rade sve ove godine, to su male, porodične firme koje nemaju 400.000 evra u kešu da bi položili za bankarsku garanciju, da nastave da rade“, naveo je on.

Seničić objasnio da u tom sektoru trenutno radi oko 7.000 ljudi – turističke agencije, renta kar, vodiči, da je već oko 30 odsto izgubilo posao, a da će i preostalih 5.000 ostati bez posla.

„To će dovesti do posledica i u drugim granama. Ako prestanu da rade turističke agencije, prestaju i turistički vodiči, iza njih ide drumski i avio prevoz. Hotelijeri su dobili pomoć države i nama je drago jer trpe gubitke, ali ne možete da polarizujete industriju.To što date pomoć hotelijerima neće značiti mnogo ako uništite drugi deo industrije“, naglasio je on.

Napominje da se država kasno uključila u rešavanje problema sa osiguravajućim kućama, da su osiguravajuće kuće trebale ranije da obaveste turističke agencije da pronađu sa državom alternativu, a ne 15 dana pred istek roka.

Za građane koji su dobili zamenske vaučere, koji su uplatili neke aranžmane do 1. oktobra, ugovori sa agencijom su pokriveni polisom osiguranja.

Seničić kaže da neće biti zaustavljeni ni čarter letovi za Tursku ili Egipat.

„Resorni ministar se uključio u razgovar sa bankama, ali u godini kada je agencijama promet pao 90 odsto i kada agencije jedva preživljjavaju , teško očekivati da će bilo koja agencija mogći da obezbedi bankarsku garanciju“, rekao je Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar