Nikola Jovanović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je danas da je budžet Grada Beograda u manjku za 35,5 miliona evra što znači da neće biti sredstava za uređenje grada i sprovođenje velikih kapitalnih projekata.

Na konferenciji za novinare ispred Skupštine Grada o gubicima sredstava na lokalu, direktor CLS-a Nikola Jovanović je rekao da ove i prošle godine ima mnogo manje sredstava za škole, domove zdravlja, vrtiće i da se odustaje od velikih kapitalnih projekata, dok se sprovode „štetni projekti aktuelni gradske vlasti“.

Dodao je da je Državna revizorska institucija Srbije (DRI) potvrdila navode da je nov sistem naplate karata u gradskom prevozu „omanuo i doneo je 1,7 milijardi dinara manje u budžet grada samo prošle godine“.

Jovanović je kazao da je formirano „fantomsko“ preduzeće naplate karata koje je koštalo 1.2 milijarde dinara i ima 250 zaposlenih, na čelu sa Slavenom Andrićem koji, kako je naglasio, „nema veze sa javnim prevozom“.

„Budžet grada je u gubitku i mi imamo predlog, takav da gradonačelnik (Aleksandar) Šapić iz svog džepa ovo nadoknadi Beograđanima“, rekao je Jovanović.

Kazao je da navodi gradonačelnika Beograda da se prodaje više karata nego za vreme starog sistema naplate nisu tačni, a pokušaj „izokretanja priče o prodaji karata“ nazvao je demagoškim i populističkim.

Šapić je prošle nedelje na konferenciji za novinare rekao da je zbog manje cene karte od 60 odsto, povećana prodaja karata gradskog prevoza.

PROČITAJTE JOŠ

Grad Beograd iz budžeta naplaćuje 14 miliona evra za novu opremu firmi Bus Logic Ltd iz Požarevca, a kako je kazao Jovanović, ta oprema ne radi.

Takođe je rekao da je za infotable na stajalištima iz budžeta dato 29 miliona evra, bez trendera, a infotable takođe nisu ispravne jer, kaže „vuku podatke iz aplikacije“.

Grad na ovaj način ima direktnu štetu od 35,5 miliona evra, naglasio je Jovanović, i savetovao gradonačelnika da iz moralnih i političkih razloga da ostavku.

Predsednik sindikata GSP Ivan Banković rekao je da se javni prevoz Beograda uništava kroz sumnjivu privatizaciju i sumnjive tendere.

On je dodao da je 2022. godine Beograd imao oko 700 autobusa a sada će, kako je rekao, imati 300 manje, a objašnjava i da se raspisuju novi tenderi da se taj broj dodatno umanji.

Banković je rekao da je u junu zaključen ugovor sa kompanijom „Strela“ iz Obrenovca vredan 54 milijarde dinara. Tvrdi da je tim ugovorom Beograd izgubio 17 miliona evra u narednih 10 godina.

„Na ovaj način, zbog jednog ugovora, neće biti sredstava za rekonstrukciju puteva, otvaranje vrtića i svega što je Šapić naveo da će grad sprovesti“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare