Foto: Shutterstock

Cene naftnih derivata u Srbiji i Hrvatskoj veće su u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a razlika u ceni između Srbije i Bosne i Hercegovine za pojedine naftne derivate ide i do 31 cent.

U Srbiji je evrodizel skuplji nego u Crnoj Gori za 17 centi i košta 1,49 evra, dok je BMB 98 u Srbiji skuplji za četiri centa u odnosu na Crnu Goru i iznosi 1,53. BMB 95 u Srbiji košta 1,43 evra i jeftiniji za dva centa nego u Crnoj Gori. Maloprodajna cena BMB 95 u Crnoj Gori iznosi 1,45 evra, BMB 98 košta 1,49, a evrodizel 1,32 evra.

Bosna i Hercegovina ima značajno niže cene goriva zbog niskih stopa akciza i PDV-a od 17 odsto. Tako evrodizel u ovoj zemlji, prosečno na nivou entiteta i prema podacima Privredne komore BiH, košta 1,18 evra, dok su cene goriva 1,21 evro za BMB 95 i 1,28 evra za BMB 98. Tako je evrodizel u BiH za 31 cent jefitniji nego u Srbiji, dok su BMB 98 i BMB 95 za 25 centi, odnosno 22, jeftiniji nego u Srbiji.

U Hrvatskoj je evrodizel 1,48 evra i tako je za cent jeftniji nego u Srbiji, a 16 centi skuplji nego u Crnoj Gori. BMB 98 u Hrvatskoj košta 1,58 evra po litru i za 5 centi je skuplji nego u Srbiji, a devet centi skuplji nego u Crnoj Gori. Cene evrodizela i BMB 98 u Hrvatskoj su za 30 centi veće nego u Bosni i Hercegovini, pišu Vijesti.

BMB 95 u Hrvatskoj košta 1,50 evra i za sedam centi je skuplji nego u Srbiji, pet nego u Crnoj Gori, a čak 29 nego u BiH.

Cene naftnih derivata u značajnom su porastu na svetskim berzama već godinu dana, jer zemlje najvećih proizvođača nafte OPEC ne žele značajnije da povećaju proizvodnju čime održavaju visoke cene.

Početkom decembra su bili najavili povećanje proizvodnje, kada je samo zbog te najave došlo do pada cena, ali su kasnije odustali zbog širenja novog soja koronavisrusa i straha da će nove epidemiološke mere voditi globalnom zatvaranju i smanjenju potrošnje.

Bonus video – Cene goriva u Hrvatskoj 2

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar