Gorivo, pumpa, benzin
Foto: Shutterstock

„Bez obzira na maksimume koje cena nafte dostiže na svetskom tržištu još uvek je rano govoriti o uspostavljanju trenda koji bi imao uticaj na naše tržište i cene goriva na benzinskim stanicama“, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

Mićović navodi da se u ovoj godini, pored uticaja svetskih tržišta, može očekivati skok na osnovu povećanja akciza, zbog njihovog usklađivanja sa indeksom potrošačkih cena.

PROČITAJTE JOŠ

„U skladu sa Zakonom o akcizama trebalo bi u toku ove godine da usledi usklađivanje nominalnih iznosa akciza sa indeksom potrošačkih cena u 2021. godini. Znači, akcize bi trebalo da se povećaju za 7,9 odsto. To znači da bi akcize na benzin i dizel trebalo da budu povećane za 4,5 do 4,7 dinara, ali s obzirom na to da one ulaze u osnovicu za PDV to bi značilo povećanje ukupnog fiskalnog opterećenja od oko 5,5 dinara po litru gorivo, objašnjava Mićović.

On prenosi da zakon nalaže ovo usklađivanje, ali da nema pravila kada će u toku godine to biti urađeno i dodaje da se ne radi o promeni politike akciznog oporezivanja energenata, već o usklađivanju akciza, piše Biznis.rs 

Još jednom podseća da je Udruženje naftnih kompanija izašlo pred nadležne organe sa predlogom promene akciznog oporezivanja.

„Naš predlog je bio smanjivanje akciza, a da se pri tom očuvaju budžetski prihodi. Ova inicijativa nije jedina, i privreda ima sličnu strategiju i nadam se da će sva ta obrazloženja koja su izneta uskoro biti uvažena“, zaključuje Mićović.

Akcize su poslednji put usklađene 15. februara prošle godine. Inače, u prosečnoj ceni litra benzina od 165,79 dinara njihovo učešće je 57,84 dinara. U ceni evrodizela od 173,45 dinara akcize vozače koštaju 59,48 dinara, a u ceni TNG autogasa od 96,41 dinara na akcize odlazi 24,39 dinara.

Benzin najjeftiniji u Bosni i Hercegovini, dizel u Severnoj Makedoniji 

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) od država u regionu najskuplji benzin se toči u Grčkoj – 1,737 evra ili oko 204 dinara po litru. Slede Albanija sa 1,516 evra, Hrvatska 1,466, Crna Gora 1,42 i Srbija u kojoj litar košta 1,41 evro ili 165 dinara. Najjeftiniji benzin je u Bosni i Hercegovini – 1,202 evra ili nešto više od 140 dinara za litar.

Dizel je najskuplji u Albaniji – 1,5 evra ili oko 176 dinara po litru. U Hrvatskoj vozači plaćaju 1,486 evra, Grčkoj 1,477, a u Srbiji 1,475 evra ili 173 dinara. Najpovoljniji dizel je u Severnoj Makedoniji – 1,094 evra ili 128 dinara.

TNG autogas najskuplji je u Mađarskoj – 0,910 evra, slede Slovenija 0,868, pa Srbija 0,820, a najpovoljnije je u Severnoj Makedoniji 0,689 evra.

BONUS VIDEO: Cela Britanija u redu za gorivo, slike koje su nama dobro poznate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare