Foto:Shutterstock/Dragan Mujan/Nova.rs/Promo/Grad Beograd/Beogradski metro/Egis

Bajloni, jedna od najpoznatijih prestoničkih pijaca i zaštitni znak onog starog Beograda, postaće neprepoznatljiva, ako se realizuje najnoviji urbanistički plan aktuelnih gradskih vlasti. Za to će se postarati izgradnja metro stanice "Skadarlija". Od funkcionalnog metroa smo još uvek miljama daleko, a iz urbanističkih dokumenata i planova koji su na javnom uvidu do 1. avgusta, vidi se da je predviđena potpuna rekonstrukcija pijace, kao i izgradnja podzemne garaže.

Metro stanica se, kako prenosi portal eKapija, planira kao nezavisna celina, a ulaz u nju je planiran sa platoa iz pravca Skadarske ulice, piše u urbanističkom projektu za izgradnju metro stanice Skadarlija i gradske pijace Bajloni, za koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio javnu prezentaciju.

Metro stanica Skadarlija je planirana kao plitka stanica sa jednim mezaninom. Predviđena su dva ulaza u stanicu od kojih je jedan direktno iznad staničnog objekta, a drugi u zoni raskrsnice Cetinjske ulice i Ulice cara Dušana.

Foto: Grad Beograd/Portart

Kako je ranije za medije objasnio gradski menadžer Miroslav Čučković, Bajlonijeva pijaca biće značajno promenjena.

„Svaka od pomenutih stanica predviđa iskop otprilike 70 puta 30 metara. Sve aktivnosti su na tim površinskim lokacijama i parcelama i to ćemo raditi tokom cele 2023. godine. Predviđena je rekonstrukcija Bajlonijeve pijace, a jedan manji deo te parcele će biti namenjen za ulazno izlazni portal metro stanice. Tako da nećemo sada raditi ništa dok ne napravimo taj iskop, došli do mesta gde će biti pruga i stanica i nakon zatvaranja platoa na njemu izgraditi pijacu“, objasnio je menadžer.

Stručnjak za saobraćaj Gradimir Stefanović u izjavi za Novu navodi da je Bajlonijeva pijaca glavni izvor atrakcije – zbog okolnih ulica koje su stecište noćnog života i same pijace koja je preko dana puna.

„U životu sam radio 20 metroa u celom svetu – od Engleske do Indije, ovo je projekat koji se u najvećoj tajnosti radi. Biće tajni dok se ne otvori, ako se otvori. Ono što je zameram je da nije transparentno i da nije dovoljno uključena stručna javnost“, kaže Stefanović.

Stanica je dimenzionisana tako da omogući prevoz do 3.260 ljudi na sat u vršnom času u oba smera. Stanica sadrži prizemlje i tri podzemna nivoa u okviru kojih se nalazi hol, operativne prostorije, prostorije za zaposlene i tehničke prostorije. Ukupna BRGP stanice iznosi 8.262m2.

PROČITAJTE JOŠ

Parking za bicikle i ostala vozila mikromobilnosti će biti obezbeđena u zoni metro stanice, odnosno u okviru regulacija saobraćajnica Cara Dušana i Skadarske. Liftovi su projektovani sa dovoljnim dimenzijama za smeštaj bicikla.

Rekonstrukcija pijace i podzemna garaža

Pijačni prostor je definisan na dva nivoa – gornji otvoreni prostor pijace na trgu i suterenski prostor pijačne hale. Pijačni plato je denivelisan i formira se gornji plato sa pristupom iz zone oko Bitef teatra i donji trg pristup iz pravca Skadarske ulice.

Središni prostor pijace je natkriven, funkcionalno organizovan na način da zadovoljava higijenske uslove modernog pijačnog prostora.

Kolski pristup je planiran sa donje strane pijace iz Ulice Đorđa Jovanovića, navodi se na eKapiji.

U okviru pijace planirana je javna garaža kapaciteta 305 vozila sa pristupom iz Ulice Đorđa Jovanovića.

Bivši gradski urbanista Đorđe Bobić kaže da ne raspolaže detaljima, ali da otprilike zna kako je celokupna ideja o Bajlonijevoj pijaci zamišljena.

Đorđe Bobić Foto:Milica Vučković/FoNet

„Mislim da je to okej priča, ukoliko se metro uopšte bude gradio. Ta tačka, Bajlonijeva pijaca je jedno od centralnih mesta u gradu. Stara ideja je da se ona rekonstruište i napravi na drugi način i da se integriše sa metroom“, kaže Bobić.

Sagovornik Nove dodaje da je to deo metro sistema, ali da je sada govoriti o toj stanici – marketinška priča vlasti.

„Saznao sam pre mesec dana da je ta liniija metroa Savskom ulicom biti teško izvodljiva i da će koštati užasno mnogo novca jer je geološki izveštaj bio neispravan i nisu registrovane neke kanalizacione cevi“, kaže Bobić.

Sve to Bobiću deluje jako neozbiljno, a kada je reč o rekonstrukciji pijace, kaže da bi bilo sjajno da se to napravi.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje i da sve beogradske pijace zahtevaju neke nove aspekte poput evropskih.

Grad ipak prošle godine stopirao tender za Bajloni 

Grad je obustavio tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju nove tržnice zbog „preraspodele aktivnosti“ s JKP „Beogradski metro i voz“.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, prvo je planirano da urbanističkim projektom budu obuhvaćene i pijaca i buduća metro stanica „Skadarlija“. Takođe, bilo je predviđeno da preduzeće „Beogradski metro i voz“ dostavi idejno rešenje metro stanice, čiji bi parter trebalo da se uklapa s tržnicom. Međutim, u dokumentu piše da se „usled specifičnosti dinamike investicije Grada u metro sistem“ dogodila preraspodela planiranih aktivnosti.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Bajloni pijaca sada ima površinu od 9.415 kvadrata, i tu se nalaze mlečna hala sa lokalima, prehrambena roba, a u zidanom objektu u centralnom delu su lokali za prodaju mesa, ribe i uslužno pečenje. Tu su i nezaobilazne tezge za prodaju voća, povrća, cveća i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i kućne hemije, papira…

***

BONUS VIDEO: Gradski prevoz nam je u haosu, a šta je sa metroom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare