Prodaja nekretnina opala je u čitavoj Srbiji. Uporedo sa padom tražnje, pale su i cene nekih nekretnina, prvenstveno stanova u starogradnji u širem centru Beograda. A agenti imaju i dobru vest za sve one koji razmišljaju o kupovini stana u narednom periodu, jer ako se ovakav trend nastavi, cene bi mogle dodatno da padnu, i to za 10 odsto.

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležio je strmoglavi pad – za godinu dana, prodaja stanova opala je za skoro 35 odsto u Novom Sadu, za 21,5 u Beogradu, 15,3 u Nišu i 12,8 procenata u Kragujevcu.

Foto: Shutterstock

Nikola Čobić, agent za nekretnine u agenciji “City expert” kaže za Nova.rs da je ovo značajan pad, i da zvanična statistika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) oslikava pravo stanje stvari. Naime, agenti za nekretnine i u praksi primećuju da prodaja stanova pada.

Uroš Jovanović iz agencije “Art nekretnine” takođe kaže da se oseća pad tražnje.

“Primećuje se manje poziva od zainteresovanih kupaca, pa samim tim je manji broj realizovanih kupoprodaja. Takvo je stanje cele godine, a pad od 20 odsto, kada su nekretnine u pitanju, predstavlja ogroman pad”, objašnjava Jovanović.

Krive cene i skupi krediti

Čobić za pad prodaje navodi dva ključna faktora. Prvi je činjenica da su u protekloj godini kamate na stambene kredite rasle vrtoglavom brzinom, svakog meseca, te je već slabo interesovanje kreditnih kupaca postalo još manje.

PROČITAJTE JOŠ

“S druge strane, kupci koji kupuju za keš i kojih je uvek više, su se istrošili, kupili šta su hteli, i sada su i oni usporili”, kaže Čobić.

Agent Jovanović takođe ocenjuje da su na pad tražnje definitivno uticale i cene.

Foto: Privatna arhiva

Cene već u padu, a to nije kraj

Pad prodaje nekretnina, prvenstveno u starogradnji, za potencijalne kupce može da donese samo dobre vesti – konačno snižavanje cena.

Kuća, stan, kupovina, cena, ključevi, nekretnina, cena kvadrata
Foto: Shutterstock

Prema Čobićevim rečima, u starogradnji se pad cena već oseća. U proseku, na nivou celog Beograda, stanovi u starogradnji pojeftinili su za oko 10 odsto.

Ipak, nisu u čitavom gradu cene toliko pale. Pad vrednosti se najviše oseti u širem centru grada, dok se uži centar i Novi Beograd i dalje “drže” na visokom nivou.

Međutim, Čobić kaže da zainteresovani kupci to ne mogu da vide u oglasima.

“U oglasu stoji jedna cena, ali ona se koriguje ako je previsoka za tržište”, kaže Čobić.

Iako su cene starogradnje već pale, Ćobić očekuje nastavak tog trenda.

Foto: N1

“U narednih godinu dana, vrlo je moguće da će cene dodatno pasti za desetak odsto”, kaže Čobić.

Foto: Shutterstock

Uroš Jovanović kaže da je pad cena sasvim logičan kada pada tražnja, ali da je tržište nekretnina nepredvidivo, te niko ne može sa sigurnošću da kaže da tražnja neće ponovo da poraste.

Kao primer, Jovanović navodi odluku koja je donela Narodna banka Srbije, da ograniči kamate na stambene kredite, pa one sada ne mogu da rastu do kraja 2024. godine, može da podstakne građane na kupovinu stana.

“Ako se ovakav pad tražnje nastavi, može da dođe do blagog pada cena. Da bi cene drastično pale, mora da se desi strahovit spoljni pritisak poput, daleko bilo, rata na našim prostorima”, kaže Jovanović.

Što se tiče novogradnje, ona je ipak, prema rečima Nikole Čobića, za razliku od starogradnje, još uvek skupa.

“Cene novogradnje su i dalje na tom vrhuncu, na kojem su bile pre oko godinu dana. I dalje nema osetnog pada, pritom je potražnja bila veća, jer su razlike u ceni kvadrata u novogradnji i starogradnji bile male, oko 200 ili 300 evra, pa su ljudi radije davali malo više na potpuno novi stan”, zaključuje Čobić.

BONUS VIDEO Prof. dr Ismail Musabegović i Uroš Jovanović: Kada je pravo vreme za kupovinu nekretnine?