Zlatibor Lončar Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Nakon što su potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić podneli krivične prijave protiv članova Vladinog Kriznog štaba zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom i prikrivanjem brojeva zaraženih i umrlih od koronavirusa, a sve u cilju održavanja parlamentarnih izbora, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je primilio prijavu, uputilo je takozvani zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ni manje ni više nego - ministarstvu zdravlja. Ovakvo postupanje tužilaštva ne bi bilo problematično da Tepićkinom i Todorićevom krivičnom prijavom nije obuhvaćen i odlazeći ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji na čelu ove institucije sedi i nakon tri meseca od izbora.

Portal Nova.rs upitao je danas Prvo osnovno javno tužilaštvo da li se postupa po krivičnoj prijavi koju je protiv članova kriznog štaba (Ane Brnabić, Zlatibora Lončara, Predraga Kona, Darije-Kisić-Tepavčević, Zorana Gojkovića, Branimira Nestorovića) podneli opoziciona političarka Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić.

Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC/

„Krivična prijava podneta protiv članova kriznog štaba, dostavljena je na nadležnost Prvom OJT u Beogradu od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Nakon prijema prijave radi provera navoda krivične prijave i prikupljanja podataka Prvo OJT u Beogradu se zahtevom za prikupljanje potrebnih obaveštenja obratilo Ministarstvu zdravlja“, kazala je za portal Nova.rs porptaprolka Prvog OJT Slavica Jokić.

Da pojasnimo, zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja je formalno predistražna radnja, koju pokreće nadležni  tužilac. U većini slučajeva, predistragu, odnosno ispitivanje navoda neke krivične prijave ili uopšte nekog događaja sprovodi policija po nalogu tužilaštva. U konkretnom slučaju vezanom za ispitivanje krivice Kriznog štaba, ne bi bilo problematično što je takav zahtev izdat ministarstvu zdravlja, ali u tom slučaju na prijavi ne bi trebalo da stoji istovremeno i ime ministra.

Činjenica da se tužilaštvo za proveru navoda krivične prijave obratilo za pomoć ministarstvu zdravlja moglo bi se okarakterisati kao problematično, imajući u vidu da se i dalje prvi čovek tog ministarstva nalazi na krivičnoj prijavi.

Pročitajte još:

Podsetimo, Tepić je posle podnošenja prijave, novinarima rekla da su Brnabić, Lončar, Zoran Gojković, Darija Kisić Tepavčević, Branimir Nestorović i Predrag Kon svi zajedno obmanjivali javnost još od marta, kada su „vrlo svesno tempirali početak epidemije“ zbog izbora.

Marinika Tepić, Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Krizni štab ona je nazvala „privatnim štabom Aleksandra Vučića“.

Pročitajte još:

Kako je istakla Tepić, postoje dokazi da su članovi Kriznog štaba vrlo svesno obmanjivali javnost i manipulisali informacijama.

Komentari

Svi komentari (19)