Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Narodna poslanica Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić danas su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneli krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba angažovanog na suzbijanju pandemije virusa "Kovid-19". Krivična prijava podneta je u ime svih stradalih od koronavirusa, zaraženih i preminulih koje nema ko da čuje, i u ime svih obmanutih od strane lažnog Kriznog štaba, za koje su zatražene višegodišnje zatvorske kazne zbog ugrožavanja života i zdravlja ljudi.

Krivične prijave su podnesene protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade, Dr. Zlatibora Lončara ministra zdravlja, Dr. Branimira Nestorovića načelnika odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečije bolnice, Dr. Darije Kisić Tepavčić zamenice direktora Insituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Dr. Predraga Kona sanitetskog potpukovnika Vojske Srbije  i Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine.

Foto. TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

U krivičnoj prijavi stoji da su gorepomenuti, protiv kojih su podnesene krivične prijave osumnjičeni da su u periodu od 13.03. 2020. do dana podnošenja krivične prijave u Nemanjini 11, u zgradi Vlade Republike Srbije , u Bulevaru Mihaila Pupina 2 u Palati Srbija i na drugim mestima nisu postupali uopšte po odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti članovima 2, stav 1, tačka 12; 6 stav 2 i 3; 11; 52; 53, odnosno po odredbama Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama članovima 2 stav 1 tačka 12, članovima 9, 38 i 39, te da su nezakonito osnovali i vodili Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti „COVID-19″ dana 13.03. 2020. godine, koji je protivpravno  preuzeo ingerencije zakonom predviđenih tela i organa za borbu protiv zaraznih bolesti, te da su davanjem neistinitih podataka, za koje su znali da su neistiniti u vezi smrtnosti i broja zaraženih lica na teritoriji Republike Srbije, te da su mimo propisa svojim činjenjem i nečinjenjem dozvolili održavanje javnih događaja, sportskih priredbi u periodu od 1.06. 2020 do 30.06.2020 godine, a posebno održavanjem parlamentarnih i lokalnih izbora 21.06.2020. izazvali opasnost po život i telo ljudi usled čega je nastupila smrt više lica, svesni protivpravnosti svog dela čije su izvršenje hteli“, stoji u krivičnoj prijavi.

Takođe u ovoj krivičnoj prijavi navedeno je da su gorepomenuti članovi Kriznog štaba su osumnjičeni da su izvršili krivično delo: Teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 228 stav 2 u vezi sa delom iz člana 278 stav 2 u vezi sa članom 33 i 61. Krivičnog zakonika Srbije.

Foto: Nova.rs

U obrazloženju ove krivične prijave navedeno je nekoliko interesantnih detalja:

„Da je Vlada Srbije trebala na predlog ministra utvrdi potrebu Republike Srbije za nabavkom roba, usluga i radova u cilju sprečavanja i suzbijanja te zarazne bolesti, ali da to nije učinjeno i kao rezultat toga Srbija je potpuno nespremno dočekala proglašenje pandemije 11.03.2020 i da apsolutno ništa nije nabavljeno od zaštitne opreme niti je zdravstvo Srbije bilo pripremano za epidemiju. Zakon ovde izričito predviđa odgovornost osumnjičenog ministra Lončara. Osumnjičeni dr Kon je javno rekao da po proglašenju epidemije nije bilo ničega u bolnicama, testova, opreme, maski itd. Ovde je kao dokazni materijal priložena izjava doktora Kona od 20.04.2020. godine“.

Foto: Nova.rs

Čuveni doktor Nestorović obuhvaćen ovom krivičnom prijavom zbog svoje izjave o najsmešnijem virusu u istoriji i da se građanima savetuje da putuju u Italiju.

Svakako najvažniji deo ove krivične prijave jeste i saznanje da je država zapravo formirala „Krizni štab“ ilegalno i da za njegovo formiranje nije bilo zakonskih utemeljenja.

„Dana 13.03.2020. godine Vlada Republike Srbije je obavestila javnost da je na sednici tog dana formirala „Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19“ čiji je rukovodilac premijerka Ana Brnabić a članovi su pored nje i drugi osumnjičeni. U pitanju je potpuno nezakonito telo odnosno organ koje nije predviđeno nijednim zakonom. Takođe, ne postoji nijedna objavljena odluka Vlade u Službenom glasniku o osnivanju tog fantomskog Kriznog štaba. Ne zna se šta su ingerencije ovog nezakonitog tela niti kakve ono veze ima sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ili sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“.

Foto: Nova.rs

Takođe iz prijave saznajemo da su: „Jedina zakonita tela po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (ZZSZB) ministar zdravlja, Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti (dalje Komisija) i Institut za zaštitu javnog zdravlja Batut. Jedino zakonito telo po Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama (ZSRKUVS) jeste Republički štab za vanredne situacije.“

Predsednica Vlade Ana Brnabić je prema ovoj krivičnoj prijavi je najodgovornija što se potpuno dezavuisao zakonski sistem za suzbijanje epidemije i što je napravljen privatni fantomski organ „Krizni štab“ bez formalnih ali sa svim realnim ingerencijama od koje zavise životi građana Srbije.

 

S tim da su svi članovi takozvanog „Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19“  odgovorni jer su znali, odnosno morali su znati, da ovo telo ne postoji ni u jednom zakonu, odnosno znali su da postoje druga zakonom predviđena tela za suzbijanje epidemije čije su ingerencije dezavuisali.

Odgovornost ministra zdravlja je prema ovoj krivičnoj prijavi bila u tome što je on imao dužnost da obrazuje Republičku stručnu komisiju za zaštitu
stanovništva od zaraznih bolesti – član 11 ZZSZB, ali ona nije do danas formirana.

Darija Kisić Tepavčević Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Svakako značajni deo ove krivične prijave su izjave da je opasnost prošla i da je „virus oslabio“, a prema krivičnoj prijavi najviše takvih izjava su davali ministar zdravlja Lončar, dr Darija Kisić-Tepavčević, dr Predrag Kon. Dr Kon je čak obavestio javnost da je došao kraj epidemije u Srbiji 03.06.2020. godine.

„Cilj svih osumnjičenih je da se održe parlamentarni i lokalni izbori 21.06.2020. godine bez obzira na rizik po javno zdravlje. Osumnjičeni su svesno i sa namerom davali izjave kojim su neistinito obaveštavali građane Srbije o tome da izbori ne predstavljaju opasnost po zdravlje, u nameri da prvoosumnjičenoj omoguće političku korist izlaska na izbore što većeg broja glasača. Zloupotrebili su poverenje koje su građani imali u njih kao stručna lica. Paralelno sa kampanjom neistinitih informacija o opasnosti od virusa COVID-19, osumnjičeni su prikrivali stvarno stanje o broju zaraženih i lica koja su preminula usled virusa COVID-19.

Osumnjičeni su svojim činjenjem i nečinjenjem dozvolili održavanje velikog broja sportskih priredbi, npr. fudbalske utakmice Partizan –Crvena Zvezda i Vojvodina – Partizan kojoj je prisustvovalo 25.000 posmatrača. Takođe, dopušteno je održavanje međunarodnog teniskog turnira „Adria Tour“ usled čega je inficiran Novak Đoković i skoro svi teniseri koji su učestvovali zbog čega je sam Novak Đoković i cela Srbija stavljena na stub srama i gluposti u međunarodnoj javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare