Prvi utisci osmaka: Test je bio lakši, uradili za pola sata

Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović

Osmaci širom Srbije danas su od 9 do 11 polagali test iz srpkog jezika i književnosti, a opšta ocena većina osmaka je da je test bio ipak lakši od probnog, iako je bilo i pojedinaca koji su tvrdili da je test bio mnogo teži. Većina malih maturanata je zadovoljna time kako je uradila današnji test. 

Pročitajte i ovo

Ministarstvo prosvete bi uskoro trebalo da objavi rezultate testa, a Nova.rs pitala je osmake o njihovim očekivanjima, a i predstavnike škola o tome kako je proteklo samo polaganje.

Ranije danas naš portal objavio je pitanja koja su se našla na testu, kao i koja su bila najteža za učenike završnog razreda jedne beogradske škole.

Učenik osmog razreda Osnovne škole Josif Pančić na Banovom Brdu kaže da je većina pitanja na testu iz srpkog jezika bilo na zaokruživanje i da je njemu ovaj test bio lakši od probnog. Ističe da mu je bilo potrebno 38 minuta da reši test.

„Jako brzo sam uradio. Bio je lakši od probnog i zadovoljan sam“, kaže nam mladić.

Njegovoj drugarici iz odeljenja, takođe, nije bilo potrebno mnogo vremena da uradi test. Njoj, za razliku od mladića, ovaj test nije bio ni teži, a ni lakši od probnog.

„Tu su negde“, ocenjuje devojčica i dodaje da je bilo dosta logičkih zadataka i pravopisa.

„Nije mi bilo potrebno mnogo vremena, iskreno, pola sata do 40 minuta“, kaže za naš portal učenica završnog razreda Osnovne škole Josif Pančić. Za učenika Viktora Plavića test je bio teži nego probni i bilo mu je potrebno oko sat vremena da ga uradi.

„Bio je mnogo teži od probnog , ali dobro sam uradio kako sam mislio da ću uraditi“, kaže Viktor Plavić.

Devojčica sa kojom smo razgovarali nakon polaganja testa iz srpskog jezika kaže da test nije bio težak i da je dobro prošla. Ona navodi da se nije ni pripremala za današnje polaganje.

„Dobro je prošlo i bilo je lakše od probnog“, kaže nam učenica osmog razreda.

Ona kaže da je najviše pitanja bilo na zaokruživanje i da su njoj najteži zadaci bili oni koji su tražili odgovor na neki tekst ili priču. Kako nam kaže ona je već odlučila šta će da upiše i da nije trpela pritisak povodom male mature, a pritiska nije bilo ni sa strane roditelja.

„Rekli su kako uradim, uradim“, navodi nam ona i dodaje da nije išla na privatne časove.

Njena drugarica iz odeljenja sa kojom je proveravala odgovore nakon testa rekla nam je da se spremala dve nedelje za test iz srpskog jezika, a od male mature joj, kako ističe, sve zavisi, jer nije sigurna da će imati dovoljno bodova da upiše željenu srednju školu.

Učenica osmog razreda nam ističe i da roditelji nisu vršili pritisak tokom pripreme male mature i da su joj poručili da na polaganju bude samo skoncentrisana.

„Išli smo na probne časove, možda dva. Ja nisam imala privatne časove“, zaključuje nam devojčica na kraju razgovora.

Direktor Osnovne škole Josif Pančić, Milan Bajić, kaže za naš portal da je opšti utisak dece da test nije bio težak i da je polaganje proteklo u najboljem redu i navodi da u toj školi samo jedno dete nije izašlo na prijemni ispit.

Podsećamo, učenici osmog razreda osnovnih škola danas polažu malu maturu testom iz srpskog jezika. Polaganje počinje u 9 sati, a đaci bi trebalo da se u školi pojave najkasnije do 8.15 sati, jer se u 8.30 ulazi u učionice. Ispit traje do 11 časova, a kandidati će rešavati 20 zadataka.

Sutra (četvrtak, 24. jun) srednjoškolci će polagati test iz matematike, takođe od 9 do 11 sati, a rešavaće takođe 20 zadataka.

Na kombinovanom testu (petak, 25. jun) će biti pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije. Testovi iz srpskog i matematike nose maksimalno po 13 poena, dok kombinovani vredi 14.

Rezultati će biti objavljeni u nedelju, 27. juna do 10 sati. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, 2. jula do 8 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar