Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs, Shutterstock

Više evropskih obaveštajnih službi izradilo je dokument za potrebe Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS), u kome se između ostalog pominju potencijalni kandidati za novog srpskog premijera. Reč je o tri visoka funkcionera Srpske napredne stranke.

Evropske obaveštajne službe u analizi, u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa, predviđaju da će prilikom raspodele vlasti rasti tenzije unutar SNS, kao i da će sastav buduće vlade biti jasan pokazatelj spoljnopolitičkog pravca Srbije.

U dokumentu se navodi da će budući premijer biti iz redova SNS. Kao mogući kandidat na prvom mestu pominje se Siniša Mali, aktuelni ministar finansija i bivši gradonačelnik Beograda. Reč je o jednom od najbližih saradnika Aleksandra Vučića, čije se ime provlačilo kroz više afera – od Savamale do 24 stana u Bugarskoj.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Siniša Mali. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Univerzitet u Beogradu oduzeo mu je titulu doktora, nakon što je potvrđeno da je plagirao doktorski rad.

Šanse da dođe na poziciju novog predsednika vlade, prema predviđanjima evropskih obaveštajaca, ima i Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova. Reč je o vernom saradniku Aleksandra Vučića, koji je prethodno obavljao funkcije generalnog sekretara predsednika Srbije i ministra pravde.

Nikola Selaković Foto:Press Mfa

Poseban paragraf se posvećuje karijeri Nikole Selakovića za koga se u dokumentu podvlači da ako ne postane premijer, onda će imati važno ministarsko mesto, a moguće je da će ostati na funkciji na kojoj je sada.

Obaveštajci iz EU ne isključuju mogućnost ni da Ana Brnabić ostane na poziciji premijerke, ali navode da ima manje šanse u odnosu na Malog i Selakovića.

Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za nju se predviđa da će biti ili predsednica Skupštine ili da će dobiti važnu ambasadorsku funkciju.

Ranije se spekulisalo da bi mogla da bude nova ambasadorka Srbije u SAD.

Inače, prema najavama predsednika Srbije nova vlada biće formirana do kraja jula, a još nije otkriveno da li će je zajedno formirati SNS i SPS. Aleksandar Vučić da će poziv da budu deo vladajuće koalicije dobiti manjine.

“Želja mi je da Vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta“, poručio je Vučić.

BONUS VIDEO Kako ćete pamtiti premijerku Anu Brnabić?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare