Ako je verovati srpskoj političkoj čaršiji, Ana Brnabić broji poslednja dva meseca na mestu premijera Srbije. Predsednik je, priča se, ne vidi na čelu svoje julske vlade, ali ni mnogo daleko od prestola: bilo da završi u Vašingtonu ili na Vesićevom mestu - uvek će mu biti srcu bliska. Šta će, međutim, biti njeno političko zaveštanje u Srbiji?

Ima veze s njom – nema veze s njom: reputacija prve žene premijera u istoriji Srbije i njeno mesto u istoriji, polako se uobličavaju. Zato smo na društvenim mrežama pitali vas – kako ćete je se sećati jednom kad ode s funkcije. Skupili smo vaše odgovore, koje možete videti u videu iznad.

Ako nas pitate, skrenuli bismo vam pažnju na bar tri aspekta njenog lika i dela:

Faktor brat

Premijerku ćemo pamtiti po nepotizmu i korupciji. Možda je ovaj njen apekt ostao malo u senci kolega iz SNS – oštra je konkurencija definitivno – ali ostaće upamćen strelovit uspon firme „Aseko“ za njenog mandata. Zašto „Aseko“? Zato što je jednu od direktorskih funkcija u njoj zauzima Igor Brnabić, premijerkin brat.

Faktor šef

Premijerku ćemo pamtiti i po degutantnoj odanosti predsedniku Vučiću, kog je zvala šefe. Evo jednog primera samo:

„Stotine hiljada glasova više koje je Vučić dobio na izborima nego SNS govori da građani više nemaju znak jednakosti između Vučića i SNS. Aleksandar Vučić de facto više nije deo SNS i to već neko vreme, zato što je on na političkom pijedastalu. Moramo da prestanemo da oslanjamo na Vučića i njegovu popularnost“, rekla je Brnabićeva na TV Pink.

U poslednjoj epizodi odbrane lika i dela šefa, premijerka je napala i Novu.

Faktor ispiranje mozga

I to je ujedno i poslednji apekt političke zaostavštine premijerke Brnabić – razočaranje. Jer, kada se 2017. godine pojavila kao kandidat za predsednicu Vlade bilo je i te kako mnogo pozitivnih reakcija. Optimizam sa kojim je mandat započela završio se istinski tužnim provlačenjem kroz blato ministarke Mihajlović i našeg portala/novina. 

BONUS VIDEO: Ana Brnabić – Kao sav normalan svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare