Foto: Tanjug-AP Photo/Manu Fernandez

Odbojkašice Srbije pobedile su Italiju i plasirale se u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju, dominantnom partijom protiv vicešampiona sveta.

Italijanski tim je pobeđen sa 3:0 (25:21, 25:14 i 25:21) prvi put posle tri uzastopna međusobna susreta u kojima su ove dve ekipe igrale mečeve u pet setova.

PROČITAJTE JOŠ:

To samo svedoči o činjenici koliko su bile raspoložene naše igračice, a više od svih Maja Ognjenović i Tijana Bošković. Maja, kada je trebalo hvatati neke veoma teške lopte u odbrani, Tijana kada su se rešavali zadaci u napadu.

Uz njih je nezanemarljiva i rola Milene Rašić, koja je u dva navrata, svojim rešenjima u napadu, presecala serije Italijanki i oduzimala im nadu, pa će naš tim u polufinalu igrati protiv selekcije Sjedinjenih Država.

Na kraju je Boškovićeva sakupila 24 poena i bila je najefikasnija na terenu. Milena je imala deset, a na drugoj strani je Paola Egonu imala 16. Srbija je u prvi set ušla skoncentrisano. Solidna odbrana, izdržan je početni pritisak na prijemu.

Jedino je Maja Ognjenović rano morala da „juri“ loptu po terenu u pojedinim situacijama, ali kada se razigrala Tijana Bošković viđena je zanimljiva borba.

Srbija, Italija, odbojka, žene, odbojkašice, Olimpijada
Foto: PEDRO PARDO / AFP / Profimedia

Srbija je povela sa 2:0 i čuvala je prednost sve do nekoliko dobrih blokova Italije za 5:5. Do sredine seta Srbija je od minusa došla do dva poena plusa i tada rivalke tima Zorana Terzića prave seriju od četiri poena i povele su 15:13.

Milena Rašić je prekinula mučenje u napadu našeg tima i pokrenula je preokret svojim napadom. Paola Egonu je parirala Tijani Bošković na drugoj strani, ali je u drugom delu ovog perioda promašila dva smeča.

Jedan je poslala preko bloka, drugi pored terena, a Srbija je u završnici vratila vođstvo. Zatim je usledio verovatno ključni poen.

U njemu je Maja Ognjenović dvaput u polju odbranila veoma moćne napade Italijanki, Srbija je uzela poen za 22:20, posle toga nanizala još dva i pitanje prvog seta je bilo suštinski rešeno.

Srbija, Italija, odbojka, žene, odbojkašice, Olimpijada
Foto: Antonin THUILLIER / AFP / Profimedia

Drugi set se nastavio tamo gde je stao prvi. Greškom Egonu, odličnim odbranama Ognjenovićeve i napadima Boškovićeve.

Videlo se da ima energije u našem timu, po pokretima i kretanju u polju, dok su Italijanke bile demotivisane i rano su gubile sa 8:2.

Ipak, Egonu je uz mnogo sreće uzela dva poena, prvo tako što je kačila blok Srbije u smeču, a onda i tako što je njena lopta od servisa zakačila vrh mreže i pala pod nju.

To je bila kapisla koja je pokrenula devojke u plavom koje su spustile zaostatak na dva poena. Međutim, opet se u pravom trenutku poenom na mreži pojavila Milena Rašić, Sila je napravila grešku i Srpkinje su se odlepile na 11:7.

Srbija, Italija, odbojka, žene, odbojkašice, Olimpijada
Foto: PEDRO PARDO / AFP / Profimedia

Od tog trenutka krenula je potpuna dominacija srpskog tima. Odbrana, prijem, servis, napad, sve je radilo kao švajcarski sat.

Mučenje Italijanki prekinula je tek Katarina Boseti smečom za 20:11, a Srbija je posle poena Bjanke Buše ubrzo vratila deset poena prednosti.

Egonu je opet uzvratila sa dva uzastopna poena za 21:13, ali čisto da se Italija ne razmaše, blok Srbije je bio na mestu, a drugi set je bio pripisan Srbiji.

Srbija, Italija, odbojka, žene, odbojkašice, Olimpijada
Foto: Antonin THUILLIER / AFP / Profimedia

Treći je počeo nešto boljim npaadima Italije, koja je posle pecanja jedne od srpskih igračica povela sa 7:4. Uz to, protivnik Srbije se jako dobro branio, dok je servise Egonu bila muka uhvatiti.

Paola je poslala loptu van terena, pa je Srbija posle četiri poena zaostatka i nezatraženog čelendža bila u padu.

Međutim, to se brzo ispravilo, a naše igračice su ušle u seriju od šest poena čim su upasivile napad Italije. Povele su 15:13 i pitanje pobednika je praktično tada već bilo rešeno.

Do kraja je Terzćev tim samo podigao nivo svoje energije i igre, rival je ostao bez „gasa“ u ofanzivi i kontrama, pa Srpkinje idu u borbu za medalje.

Srbija – Italija 3:0 (25:21, 25:14, 25:21)

Srbija: Buša 5, Popović 6, Ognjenović 4, Rašić 10, Bošković 24, Milenković 6, Mirković, Mihajlović, Bjelica, Aleksić, Popović, Blagojević. Selektor: Zoran Terzić.

Italija: Sorokaite, Malinov 1, De Đenaro, Foli 2, Oro 1, Boseti 6, Kirikela 1, Danesi 6, Far 2, Pjetrini 7, Sila, Egonu 16. Selektor: Davide Macanti.

Tok meča:

25:21 – KRAJ! Srbija je u polufinalu!

Nije bilo popuštanja u odbrani našeg tima do kraja seta, pa Italijanke nisu imale šansu da se vrate u meč.

19:15 – Italija čuva nadu…

… ali Srbija sada izgleda kao kaznena ekspedicija u napadu. Uz to, blok radi veoma važan posao u prethodnih nekoliko poena i uvek drži Italiju u strahu od greške.

15:13 – Serija Srbije od šest poena!

Preokrenule su odbojkašice Srbije rezultat smirivanjem napada Italije, Bošković je opet popalila sve turbine i u bloku i u smeču i tu nema greške.

Srbija, Italija, odbojka, žene, odbojkašice, Olimpijada
Foto: PEDRO PARDO / AFP / Profimedia

12:13 – Još poen minusa!

Dva poena su nadoknadile srpske igračice igrom u polju, Mina je servisom upasivila napad Italije, a Tijana je od bloka poslala loptu u aut pored svog polja.

8:11 – Ana Danesi zaustavlja Tijanu

Imala je Boškovićeva priliku da smanji zaostatak na jedan poen, ali je Danesi izblokirala našu igračicu. Potom je Elena Pjetrini prošla u napadu.

5:8 – Servis Egonu je bilo teško uhvatiti

Odatle su kretali problemi za napad našeg tima, pa je i odbrana Italije bila osokoljena i nanizala je nekoliko poena za osetniju prednost.

3:4 – Preokreću Italijanke

Vode prvi put posle duže vremena, Egonu probija nepotpun dvojni blok. Srbija ipak odlično igra prvi tempo i prolaze nam akcije posle prijema kroz sredinu.

2:1 – Odmah blok Mine Popović

Mina zaustavlja napad Italije, Egonu ne može na mreži da zaustavi Tijanu Bošković i to je rano i početno vođstvo srpskog tima.

Drugi set:

Tijana Bošković, Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

25:14 – Italija razbijena u drugom setu!

Buša je uzela lep poen u seriji Srbije, Egonu je poslala loptu pored terena i to je kraj za Italiju u ovom delu igre.

22:14 – Dva poena je vezala Egonu

Ali onda je tu blok Srbije da stvari postavi na svoje mesto. Naš tim je imao i deset poena prednosti.

19:10 – Mina Popović se priključila, Italija u nokdaunu

Dva Minina poena na mreži, traže sada Italijani čelendže, Egonu opet gađa preko bloka, ništa to ne uspeva i prolazi, Srbija na +9.

16:9 – Sve radi u igri Srbije!

Ponovo je Italija razbijena u napadu, ali i odbrana Srbije radi kako treba. Ognjenović šalje maestralan taktički servis Sili za +7.

11:7 – Bilo je neugodno…

Stigla je Italija na samo -2, a onda je Milena Rašić, kao i u prvom setu kod serije Italije, uzela poen. Sila je pogrešila u sledećem napadu devojaka u plavom i Srpkinje su vratile prednost na četiri poena.

9:5 – Italijanke prepolovile vođstvo Srbije

Imao je naš tim šest razlike, ali je Egonu pokrenula svoj tim sa dva vezana poena, prvo smečom u bloki aut, a onda i servisom. Srbija ima malo problema na prijemu.

7:2 – Raste prednost Srbije!

Lopta je od bloka Italije otišla u aut, Bošković nastavlja da „rešeta“ posle odbrane Ognjenovićeve i njih dve za sada igraju neverovatno.

3:1 – Odlično, samo ovako da nastavimo

Kuvanje Maje Ognjenović, pa onda greška Egonu i još jedan poen za Srbiju, izvrstan početak drugog seta.

Prvi set:

Foto: Yuri Cortez / AFP / Profimedia

25:21 – Prvi set je u džepu!

Milena Rašić i Maja Ognjenović su odigrale odličnu završnicu, Egonu je imala sreće te je od bloka poslala loptu u aut, inače bi set bio gotov i poen ranije. Vrhunska završnica naše ekipe.

22:20 – Doktorska odbrana Maje Ognjenović!

Dvaput je uhvatila snažne napade Italijanki, nije joj ništa mogla ni Paola Egonu i to je demotivisalo rivala Srbije, a Bošković uzima poen za dva razlike.

18:18 – Idemoooo! Izjednačenje

Odbranile su se Italijanke isprva od napada Srbije, ali nisu očuvale loptu u igri, potom je Egonu poslala loptu u aut i Srbija je sa dva uzastopna poena izjednačila.

15:17 – Ovo već ne valja…

Zaustavljena Buša, naše igračice ne mogu da iskoriste napad, pa Italija pravi seriju od četiri poena u drugom delu prvog seta. Uz to ne prolazi idealno ni servis.

Srbija vs Brazil odbojka
Srbija vs Brazil odbojka Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernande

15:13 – Razigrala se Tijana Bošković

Pogodila je tri napada, realizovala jedan i protiv trojnog bloka, parira joj za sada Paola Egonu koja je u jednoj situaciji izblokirana, ali mimo toga, skoro sve pogađa.

7:9 – Šteta, šteta, šteta…

Bjanka Buša moćno napada i poentira, u sledećoj akciji odlično upija jednom rukom, ali naše igračice ne uspevaju da organizuju bolji napad i gube poen. Tijana Bošković promašuje u smeču i Italija vodi dva poena.

5:5 – Dva odlična bloka Italije

Ana Danesi je sve opasnija u polju, pa Italija uspeva da izjednači rezultat.

3:2 – Razigrale se Italijanke

Pokušavaju da na prijemu opterete Bojanu Milenković, prave servis grešku, ali u međuvremenu Egonu prolazi u napadu, a blok Srbije kači loptu posle još jednog smeča Italijanki.

2:0 – Dobar start Srbije

Servis našeg tima solidan, upasivljen napad Italije i Srbija vodi sa 2:0.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar