Novak Đoković odigrava bekhend, Foto: Tanjug / AP Photo/Patrick Semansky

Najbolji teniser planete Novak Đoković opravdao je ulogu favorita i plasirao se u osminu finala Olimpijskih igara.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobedio je Nemca Jan-Lenarda Štrufa u dva seta 6:4, 6:3, za sat i 15 minuta tenisa, na iskustvo i bez većih trzavica.

Igrao je koliko je bilo potrebno da bi se pobedio igrač koji ume da bude neugodan. Dao je taj nagoveštaj protiv Đokovića tokom drugog seta, ali je klasa srpskog igrača ipak bila nedostižna za nemačkog rivala.

Đoković je u prvom setu igrao solidno, ali mu to nije bio najbolji tenis koji je mogao da prikaže.

Bio je odličan u servisu i nizao je asove kao od šale, ali je i Štruf tokom čitavog prvog seta, odnosno bar 32 minuta servirao vrhunski.

Novakovi udarci nisu bili tako duboki i ubojiti, ali je samo bilo potrebno malo vremena da bi se razigrao.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky)

Štruf je sve do završnice prvog seta i poslednjeg, desetog gema servirao snažno, ravno i precizno.

Međutim, ruka mu je popustila tek u finišu, kada je promašio Novak agresivnije napao iz riterna i onda ovim udarcem iznenadio Nemca poslavši mu loptu pod noge za 0:30.

Čim je osetio malo veći pritisak, Štruf je u narednom servisu pogodio mrežu, a to je protiv Đokovića pozivnica za propast.

Novak je tu pozivnicu prihvatio, došao do brejk i set lopti i rešio taj deo igre u svoju korist.

Novak Đoković riternira lopticu Jan-Lenardu Štrufu, Foto: Tanjug / AP Photo/Patrick Semansky

Drugi set je počeo sigurnim gemom, a onda je ubacio u višu brzinu tokom drugog gema. Strašan lob, viner i bilo je 15:30 na servisu Nemca.

Štruf je imao sreće jer je u narednom poenu Novak pogodio vrh mreže, odakle se loptica odbila u aut. Ipak, to nije bilo dovoljno protiv razgoropađenog rivala.

Jan-Lenard je izgubio sledeća dva poena i Đoković je poveo 2:0. Tokom trećeg gema Štruf je došao do 15:30 jednim vrhunskim riternom i još jednim solidnim napadom.

Onda se malo okuražio, krenuo napred i Đoković ga je kaznio paralelom iz bekhenda. Novi ritern i prva brejk prilika za Nemca koji se vinerom po paraleli vratio u set.

Novak Đoković, Foto: Tanjug / AP Photo/Patrick Semansky

Međutim, čim je uvideo da je vrag odneo šalu, Đoković se ponovo aktivirao, zaigrao angažovanije i dublje do 30:15 u četvrtom gemu drugog seta.

Tada je Štruf posle servisa izašao napred i promašio volej, a Đoković je strašnim pasing šotom obezbedio novi brejk i 3:1.

Od tog trenutka Nemac se predao, pa je prvi reket sveta bez problema sačuvao prednost i obezbedio prolaz dalje.

U osmini finala turnira čeka ga Alehandro Davidovič Fokina, koji je sa 2:1 pobedio Džona Milmana.

Olimpijske igre u Tokiju, muški žreb, drugo kolo (ponedeljak):

Đoković – Štruf 2:0 (6:4, 6:3)

Zverev – Halan-Riveros 2:0 (6:2, 6:2)

Milman – Davidovič Fokina 1:2 (4:6, 7:6, 3:6)

Basilašvili – Sonego 2:1 (6:4, 3:6, 6:4)

Fonjini – Gerasimov 2:0 (6:4, 7:6)

Nagal – Medvedev 0:2 (2:6, 1:6)

Karenjo-Busta – Čilić 2:1 (5:7, 6:4, 6:4)

Kepfer – Pursel 2:0 (6:3, 6:0)

Drugi set Đoković – Štruf 6:4, 6:3

Novak Đoković igra protiv Štrufa, Foto: Tanjug / AP Photo/Patrick Semansky

6:3 KRAJ! Novak u osmini finala – Imao je šansu da završi posao i u osmom gemu, Štruf se nekako izvukao servisima, svoje gemove je Srbin dobijao bez problema i prošao je dalje. U poslednjem gemu je odigrao jedan odličan ravan udarac i jednu skraćenu lopticu uz opasan servis za 40:0 i potom pobedu.

4:1 Potvrđen brejk – Do 30:30 bilo je možda napeto, ali je onda Đoković odservirao sjajno, Štruf to nije mogao da vrati i gem lopta je bila u džepu. Brejk je potvrđen novim dobrim servisom.

3:1 Razbudio se Đoković! Novi brejk za srpskog igrača posle preranog istrčavanja Štrufa na mrežu pri rezultatu 30:30. Izgubio je poen, Đoković je u sledećem odigrao vanserijski pasing šot i ponovo je u prednosti.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

2:1 Vraća Štruf brejk! Dva strašna riterna u prvom i četvrtom poenu, ali i dva odlična napada, Novak se malo upasivio i Nemac je to kaznio. Samo jedan odličan udarac je odigrao srpski igrač, na 15:30, kada je pogodio izvrstan pasing šot za 30:30.

2:0 Idemo brejk! Novak je uzeo prva dva poena posle dobrih riterna i jednog loba, da bi onda Štruf imao sreće kada je srpski as pogodio vrh mreže, iako je imao otvoreno polje za 30:30. Naredna dva poena ipak je izgubio Štruf i Đoković je odmah uzeo brejk.

1:0 Nastavlja Nole s odličnim servisima – Tako dolazi do lakih poena. Samo mu je jedan uzeo Štruf u prvom gemu drugog seta, pre nego je Đoković odigrao forhend viner po paraleli.

Prvi set Đoković – Štruf 6:4

Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

6:4 Novakov brejk i prvi set! Ulovio je servis Štrufa Đoković i riternom uzeo poen za 0:30 na servisu Nemca. Nije odigrao dobro nemački igrač u naredna dva poena, Đoković je došao do brejk i set lopti i iskoristio je šansu.

5:4 Nole imao šansu, Nemac ne popušta. Na 40:15 je odigrao sjajan poen Đoković i naterao je rivala na grešku. Imao je i priliku za izjednačenje, nije ga iskoristio, ali je onda svoj gem opet dobio rutinski.

4:3 Čuva Novak prednost – Težak volej, pa sjajan forhend i onda još bolji drop-šot za tri poena kojima je Novak pokazao svu svoju raznovrsnost za siguran gem i vođstvo.

3:2 Sigurna obojica u svojim gemovima – Štruf igra bez greške. Servira snažno, udara ravno i precizno. Novak mora da igra malo dublje i da se uzda u pad servisa rivala.

Jan-Lenard Štruf, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

2:1 Nole je spasavao brejk loptu – Na 40:15 prebacio je srpski igrač osnovnu liniju relativno lakim udarcem. Malo je izgubio na oštrini, Štruf opušta ruku i već ima dva vinera, pa onda jednom jakom paralelom iz forhenda dolazi do brejk šanse. Đoković je anulira i onda posle još jednog izjednačenja, ubacuje as za vođstvo.

1:1 Štruf je odoleo – Odmah je Đoković izašao na mrežu, odigrao dobar lob i uzeo prvi poen na servisu Štrufa, Nemac je uzeo naredna tri i na 40:15 morao da trči ka osnovnoj liniji zbog dobrog loba Srbina. Štruf je izjednačio zahvaljujući promašaju Novaka.

1:0 Novak dominantan – As srpskog igrača, pa onda nekoliko dobrih servisa doneli su mu tri lagana poena, posle čega je servis-vinerom rešio prvi gemu svoju korist.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar