Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Bravo, kraljice! Košarkašice Srbije prošle su u polufinale Olimpijskih igara, jer su u četvrtfinalu posle žestoke borbe pobedile Kinu rezultatom 77:70. U borbi za finale čekaju boljeg iz duela SAD - Australija.

Kakav meč, kakva borba, idemo po medalju. Najbolju partiju kada je bilo najpotrebnije prikazale su košarkašice Srbije u Tokiju.

Odigrale su veoma dobro, možda i odlično prvo poluvreme, gotovo skroz stale u trećoj četvrtini kada su Kineskinje otišle na +9, ali je usledila igra vredna borbe za odličje u odlučujućoj deonici. Povele su kapiten Jelena Bruks, čudesna Sonja Vasić i sjajna Ana Dabović evropske šampionke ka velikom preokretu i trijumfu.

PROČITAJTE JOŠ

Gubile su naše devojke pred poslednji kvartal, delovalo je da su možda i na „konopcima“, ali su pokazale tu šampionsku crtu i moćno srce. Furioznom serijom 11-0 pokazale su od čega su satkane, rivalke nisu znale šta ih je snašlo, pa su Srpkinje apsolutno zasluženo u polufinalu.

Na kraju – Bruks 18 poena, Vasić 16 i 10 skokova za dabl-dabl, Dabović 13 uz 6 asistencija.

Naš startni plej je odlično i ušla u meč – pogodak, asistencija za Tinu Krajišnik i skok u odbrani, i evropske šampionke dobro su se nosile sa presingom po celom terenu Kine koja nije imala poraz na turniru (3-0 u grupi).

Povela je Srbija, bilo je potom 6:6 i 10:10, često je menjala igračice selektorka Marina Maljković kako bi parirale agresivnom tempu rivalu. Podelile su Sonja Vasić i Dragana Stanković po „rampu“, i odbrana je veoma dobro funkcionisala, napad često i ne baš, što se i ranije dešavalo i ovaj put ogledalo kroz tri izgubljene lopte u prva tri minuta.

Četvrtfinale Olimpijskih igara

SRBIJA – KINA 77:70 (16:14, 19:19, 14:25, 28:12)

Dvorana: Saitama Super Arena. Sudije: Kastiljo (Španija), Malo (Kanada), Nudžaim (Liban).

Srbija: Vasić 16, Čađo, Jovanović 6, Bruks 18, Butulija, Crvendakić 3, Anderson 6, Stanković 8, Dabović 13, Škorić 3, Dugalić, Krajišnik 4.

Kina: Jang, J. Li 4, Vang 3, Vu, Šao 17, Žang, M. Li 6, Pan 4, Huang, Sun 9, J. Li 12, Han 15.

Da na prvi obavezan mali odmor odemo s prednošču pobrinula se Stanković pogotkom za 16:14, čemu je prethodila i asistenciju za Ivon Anderson, te solo prodor i polaganje Nevene Jovanović.

U uvodnim trenucima druge deonice Aleksandra Crvendakić je pogodila prvu trojku za naš tim, a onda se raspucala Jelena Bruks i kapitenski vodila evropske prvakinje sa 14 poena do poluvremena.

Odlično je sarađivala sa Sonjom Vasić, Crvendakić je ubacila i drugu trojku za +9 i 28:19 u 14. minutu. Ipak, Kineskinje su se brzom serijom 5-0, za manje od minut, rezultatski vratile i onda je stao srpski napad. Protivnice su produžile seriju na 10-0 za preokret i 29:28, jer su naše košarkašice bile više od 3 minuta bez pogotka.

Crnu seriju prekinula je Bruks sa pet vezanih poena u pravo vreme i na predah su otišle sa +2 (35:33) posle zaista velike borbe.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Gotovo svaku treću deonicu na ovom turniru u Tokiju su naše košarkašice loše odigrale… Tako je bilo i sada, i pored trojke Aleksandre Crvendakić, odnosno pogodaka iz reketa naših centara Tine Krajišnik i Dragane Stanković da se sačuva prednost – 42:40 za Srbiju u 23. minutu.

Usledio je ogroman pad u igri, kao da našim devojkama ne prija odmor na poluvremenu… Ivon Anderson je promašila dva penala kao tek druga igračica Srbije posle Bruks koja je šutirala slobodna bacanja. Nije lopta htela u koš ni posle šuteva kapitena, morala je potom malo da odmori kao i Sonja, pa su Kineskinje povele 48:44 sredinom treće četvrtine.

Srbija je penale šutirala 3/8 do 28. minuta nakon promašaja Vasić, a Kina 14/14, potpuno je van ritma bila Anderson, vezala je dva faula uz greške u napadu, pa su Kineskinje imale 58:49 pred odlučujući kvartal.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

„Devojke, od nas zavisi, kao i uvek do sada na turniru“, rekla je selektorka Maljković na tajm-autu svojim pulenkama koje su se za nešto više od minut primakle na 58:53.

Zaigrale su kao u transu, rešene da ostave sve što imaju na terenu za polufinale. Usledila je daleka trojka Ane Dabović, pa polaganje u kontri za seriju 9-0 i to za manje od 3 minuta uz sjajnu odbranu. Nisu stajale naše devojke, budile su se komšije u Srbiji od podrške kraj TV ekrana, jer su kraljice posle polaganja Bruks imale 11-0 i preuzele vođstvo sa 60:58.

Na četiri minuta do kraja bilo je 66:63, Ana Dabović je preuzela komandu, pogodila kada je bilo veoma bitno, potom i asistirala Sonji za trojku. Najiskusnije su bile najbolje kada se lomilo… Ana, Sonja i Jelena pogađale su u poslednja dva minuta za 74:70 i uz sjajnu odbranu je Srbija otišla u polufinale i igraće za olimpijsku medalju.

KOŠARKAŠICE, ČETVRTFINALE

Srbija – Kina 77:70

Australija – SAD 06.40

Japan – Belgija 10.20

Španija – Francuska 14.00

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar