Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Mihail Kadžaja i Zurab Datunašvili nove su nade Srbije za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ

Borilački sportovi su jedna od linija manjeg otpora za prodor stranih sportista u srpsku reprezentaciju i Kadžaja je veliki primer toga.

Rođen u Gruziji, Mihail je 2017. godine postao naš takmičar u rvačkoj reprezentaciji i u svojoj kolekciji ima nekoliko medalja.

Osvojio je dve na svetskim prvenstvima i jednu na evropskom prvenstvu.

Uz to, Kadžaja je suvereno obezbedio i plasman na Olimpijske igre u Tokiju, pa je ovo prilika da se popravi bilans odličja.

Kadžaja se takmiči u teškoj kategoriji, a s obzirom na to da ima 31 godinu, još je kvalitetnih takmičenja pred njim.

Uz Kadžaju je početkom prošle godine na EP u Rimu za Srbiju po prvi put nastupio i Zurabi Datunašvili, 29-godišnjak koji je pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju.

Datunašvili je u februaru 2020. postao reprezentativac Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom. Nešto više god godinu dana kasnije, nakon zlata na Evropskom prvenstvu usledila je i olimpijska viza.

Za Nova.rs, Datunašvili je govorio kako je došao u Srbiju.

„Nakon incidenta u Gruziji, razgovarao sam sa Mihailom Kadžajom takođe rvačem iz Gruzije koji nastupa za Srbiju, i rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi možda Srbija bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsednik Rvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gde sam i sad.“

Njega su u Gruziji napali šipkama, u januaru 2019. dogodio se veliki incident nakon kog je Gruzin doneo odluku da se više ne takmiči pod zastavom zemlje u kojoj je rođen.

Datum je bio 11. januar, a Palata sporta u Tbilisiju bila je poprište nacionalnog šampionata Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom. U finalu su se našli Datunašvili i Robert Koblijašvili, višestruki prvak Evrope i sveta. Sudijska odluka je bila takva da je Koblijašvili dobio meč, što je izazvalo velili revolt i proteste, potom verbalni obračun, nakon čega je usledila i prava gužva.

 

Situacija je izmakla kontroli kada je predsednik rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze uleteo među zavađene strane i Datunašvilija udario gvozdenim predmetom u glavu.

Gegešidze je uhapšen i ubrzo posle toga pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Za naš portal, govorio je i o Srbiji.

„Osećam se veoma prijatno ovde, ljudi su sjajni. Imam i zanimljivu priču. Nakon Evropskog pvenstva u Varšavi jedan čovek sa benzinske pumpe u Beogradu me je prepoznao i zamolio me je za fotografiju, nakon čega me je pitao kakav je osećaj biti prvak Evrope. Iznenadilo me je to što je znao ko sam. Posebno mi se sviđa vaša hrana, i moram da kažem da baš volim leskovački roštilj. A i devojke u Srbiji su među najlepšima na svetu.“

Zurab ima evropsko zlato u grčko rimskom stilu do 87 kilograma iz 2021. godine, pod zastavom Srbije, kao gruzijski takmičar, osvojio je dva evropska zlata i jedno srebro.

Kadžaja je kao srpski takmičar osvajač dve svetske bronze, uz jedno evropsko srebro.

U Tokiju, prvo će nastupiti Kadžaja u osmini finala grčko-rimskim stilom, u osmini finala.

Prvi rival mu je Trejsi Henkok iz SAD, a borba se očekuje 2. avgusta posle 4.45 po našem vremenu, Datunašvili još nije dobio termin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar