Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

US open je tu odmah iza ugla, počinje za nekoliko dana, a oči celog sveta će biti uprte u Novaka Đokovića koji u Njujork dolazi sa namerom da ispiše stranice teniske istorije i postane tek drugi igrač koji je uspeo da osvoji sve četiri grend slem titule u jednoj kalendarskoj godini.

Po svemu onome što smo mogli da gledamo u dosadašnjem toku sezone, Đoković je apsolutni favorit za osvajanje turnira u Njujorku. Da nije bilo neočekivanog kolapsa u završnici Olimpijskih igara, gotovo da niko ne bi postavljao pitanje novog šampiona.

Momenat iz Tokija kada se srpski as raspao, i neki igrači koji su u naletu uz nekoliko podataka kada je u pitanju Novakova istorija u Njujorku, daju dovoljno razloga da se bude oprezan.

PROČITAJTE JOŠ

Nema Federera i Nadala, ali konkurencija žešća nego ikada

Iako u SAD-u nećemo gledati dve legende ovog sporta, Federera i Nadala, koji će zbog povreda morati da preskoče turnir, Novaka čekaju ozbiljni izazovi.

U prethodne dve godine se Dmitrij Medvedev isprofilisao kao najveća pretnja Srbinu na njegovoj omiljenoj, tvrdoj podlozi, dok je sa Cicipasom vodio neke kultne bitke.

I dok je Rus u prilično dobroj formi, Grke se sa druge strane muči u poslednje vreme. Međutim, u čitavoj toj priči, kao da je pomalo u drugi plan pao Aleksandar Zverev.

Jedan od igrača novije generacije koji se već dugo muči da se u potpunosti prebaci u rang najboljih tenisera sveta, jer je kroz dosadašnji tok karijere bio bolno nekonstantan, nekako je posmatran sa mnogo skepse, jer bi se pokazivalo da kada god su polagana velika očekivanja od njega, on bi se epski raspadao.

Međutim, čini se da je Nemac napravio određeni iskorak u poslednje vreme, što pokazuju njegovi rezultati i neki mečevi u kojima je uspeo da prevaziđe svoje uobičajene boljke.

Talenat nikada nije ni bio sporan, ali je mentalna stabilnost bila teg koji bi ga obično odvukao prema dnu. Ono što smo imali prilike da vidimo u prethodnih mesec dana deluje kao da je značajan deo tih problema Zverev uspeo da prevaziđe.

Zlato na Olimpijskim igrama kao temelj za dalje uspehe

Kada je krenula serija otkaza u Tokiju zbog koje smo ostali bez dosta zvučnih imena na teniskom turniru, nekako je bilo jasno da će se bitka voditi između četiri tenisera. Na jednoj strani žreba su bili Cicipas i Medvedev, a sa druge strane Đoković i Zverev.

Specifičnost turnira i katastrofalni vremenski uslovi, doprineli su seči favorita. Medvedev nije uspeo da se izbori sa vlagom i paklenom vrućinom, a Cicipas je nastavio sa lošom formom prenetom sa Vimbldona. Jasno je bilo već tada da će pobednik duela Đoković – Zverev u projektovanom polufinalu doći do titule.

FOTO: EPA-EFE/MAST IRHAM
FOTO: EPA-EFE/MAST IRHAM

Delovalo je da će Srbin to rutinski završiti kada je osvojio prvi set i napravio brejk u drugom setu, ali se odjednom desio kolaps.

Đoković je ispao iz ritma, a Zverev zaigrao najbolji mogući tenis i do kraja meča samleo našeg asa i otišao u finale i osvojio zlato.

Zverev je obično bio igrač koji bi se raspadao, ali je ovoga puta on bio taj koji je čekao priliku i kada je došla, samo je zgrabio i ostavio našeg igrača u prašini.

Umeo je Zverev i ranije da odigra poneki turnir od početka do kraja bez greške i da ga osvoji usput pobeđujući vrhunske igrače, ali je ovde po prvi put to uradio na drugačiji način, izvlačeći se iz ambisa.

Sinsinati kao potvrda forme

Nemačkog tenisera nije bilo na mastersu u Kanadi koji je superiorno osvojio Medvedev, a onda je na red došao Sinsinati kao konačna provera za Njujork za najbolje tenisere. Nije bilo velike trojke, ali je bilo vrhunskog tenisa.

Ovoga puta nije bilo iznenađenja i u polufinalu smo dobili duele četvorice najbolje rangiranih igrača koji su se pojavili na turniru.

Medvedev je posrnuo protiv Rubljova, a onda smo gledali spektakl.

Sjajno je počeo Zverev i osvojio prvi set, a na krilima toga odlično počeo i drugi protiv Cicpasa, ali se lukavi Grk ubrzo vratio i izjednačio na 1:1. I onda je krenuo da dominira, a svima se u glavi zavrteo toliko viđeni scenario u kojem kreće totalni raspad Zvereva.

Ali, kada je delovalo da je sve izgubljeno, on je pokazao nešto što do sada nije pokazivao – mentalnu snagu da prevaziđe probleme i na kraju preokrene meč.

Ovaj duel protiv Cicipasa, kao i onaj protiv Đokovića su zapravo najveći aduti koje Zverev ima pred US open.

Taj mentalni aspket u njegovoj igri kada stvari krenu nizbrdo je bio njegovo sidro koje mu nije dalo da se pomeri dalje od pukog potencijala.

Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

U ova dva meča, koja su imala različite tokove, ali gotovo identične izazove, Zverev je pokazao da je na dobrom putu da izraste u igrača kakvog su mu prognozirali.

Dva uzastopna trofeja, dve pobede na psihološkom planu i rivali koji su svako na svoj način pomalo uzdrmani, otvaraju priliku za Nemca.

Ipak, treba reći i da će se US open igrati na tri dobijena seta, a Zverev tek treba da pokaže da je spreman i da u maratonu zadrži mentalnu stabilnost.

To je teritorija na kojoj je Đoković pokazao da je neprikosnoven, i na kojoj je podigao lestvicu do nivoa do kojeg još nijedan rival nije uspeo da dobaci.

Zato ostaje da se vidi, koliki je iskorak Zverev zapravo napravio i kolika je pretnja Đokoviću koji će morati da bude oprezan.

Pogotovo ako se uzme činjenica da je US open grend slem na kojem je najčešće kiksirao kada bi došao kao favorit što svedoče i samo tri titule ako se uzme u obzir da mu je to najomiljenija podloga.

BONUS VIDEO Đoković u poseti piramidama u Visokom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare