Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, poverio je trenerske dužnosti Nenadu Zimonjiću, nekada prvom dublašu planete i selektoru Srbije, barem privremeno. Posle nekoliko dana rada u Beogradu otišli su zajedno u Monako. Zbog čega je Novak baš to odlučio?

Mnogo je pitanja oko saradnje Zimonjića i Đokovića, udarnih članova zlatne generacije srpskog tenisa, a neke odgovore ćemo možda dobiti upravo u kneževini gde sada zajedno rade.

PROČITAJTE JOŠ

Zimonjić je i na šljaci čuvenog kluba na obali Mediteranskog mora bio uz srpskog asa i davao mu savete tokom sparinga sa Holgerom Runeom čime je nastavljena njihova višegodišnja tradicija.

Zbog čega se Srbin odlučio baš za Zimonjića? Postoji dugoročni i kratkoročni razlog, barem se tako čini na osnovu ono malo informacija koje smo dobili za sada.

Kratkoročni zbog toga što mu je sada potreban poneki savet u toku meča kada je „koučing“ dozvoljen, a malo je većih teniskih enciklopedija od Zimonjića na planeti. Taktički, tehnički, statistički, iskustveno, u svemu ovom je Zimonjić izuzetno potkovan i to bi moglo da nekada bude veoma bitno na samom meču. Naravno, ništa od ovoga ne znamo dok ne vidimo njihov prvi zajednički meč, ali se očekuje da Zimonjić bude mnogo vokalniji od Gorana Ivaniševića.

To bi značilo da može da usmeri Đokovića u trenucima kada mu je to potrebno, da ga prodrma savetom iz učmalosti ili da bude više od nekog ko će trpeti nervozu.

FOTO: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Zimonjić može da bude savršen kormiral u burnom periodu bez pravog prvog trenera, uostalom Đoković ga i dalje nije predstavio kao zvaničnog trenera.

Zimonjić dobro poznaje ATP tur, dobro poznaje kako stvari funkcionišu, a pogotovo dobro zna kako u veteranskim godinama igrati na vrhunskom nivou (doduše na polju dublova). Zimonjić i dalje može da bude odličan sparing partner i da pomogne srpskom asu.

Dugoročno bi to moglo da bude dobro rešenje jer bi Zimonjić mogao da bude deo srpske olimpijske delegacije, a ovakvu kvalifikaciju nema mnogo ljudi na svetu. Naime, neophodno je da bude Srbin, vrhunski trener i čovek koji može da pomogne iskustvom najboljem svih vremena. Sve ove kockice je Zimonjić štiklirao i mogao bi da donese prevagu u napadu Novaka na olimpijsko zlato, jedini trofej koji mu nedostaje u prebogatoj karijeri.

Nenad Zimonjić Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

Uostalom, sa Zimonjićem u timu je zajedno osvojio Dejvis kup, a sa njim kao selektorom je podigao ATP Kup 2020. godine. Kasnije je došlo do smene iznenada kada je brigu o reprezentaciji preuzeo Viktor Troicki. U ovom trenutku niko ne zna kakvi su odnosi između njih dvojice jer obojica odbijaju da govore o tome. Ipak, ukoliko budu zajedno putovali u Pariz moraće da razreše neraščišćene račune ukoliko oni i dalje postoje. To ne bi trebalo da bude problem jer je utisak da se čitava srpska teniska zajednica ujedinila u jednom cilju – da pomogne Đokoviću da stigne do zlata. Do sada je učestvovao četiri puta na Olimpijskim igrama i samo je u Pekingu 2008. godine stigao do bronzane medalje. Upravo zbog toga ovo, peto učešće verovatno predstavlja poslednji ples i priliku da i ovu „nemoguću misiju“ pređe.

Uostalom jednom prilikom je na Košutnjaku bio i Bogdan Obradović, poznati srpski trener Miki Janković je pomogao oko termina i priprema, Dušan Lajović je bio sparing partner, jednostavno sve je napravljeno sa ciljem da se Srbiji donese jedini teniski uspeh koji nam nedostaje.

Zimonjić bi mogao da bude taj tas na vagi koji će presuditi da srpski as dođe do olimpijske medalje koju toliko želi, pa sa te strane njihova sadašnja saradnja i te kako ima smisla. Uostalom, Igre su primarni cilj Đokovića za ovu sezonu, pa ne bi bilo iznenađenje da sve podredi tome.

Analitičan, sistematičan i smireni Zimonjić bi mogao da bude odličan kontrabalans Đokoviću koji zna da eksplodira, a iskustvo koje ima bi sigurno moglo da mu pomogne u nekim kriznim situacijama.

BONUS VIDEO Vila Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare