Credit line: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Kraj sezone je pokazao Karlosove slabosti

Španski teniser Karlos Alkaraz daleko je od najbolje forme, pošto u finišu sezone i te kako pokazuje ranjivost, iako je tokom ove godine bio ubedljivo najveći rival Novaku Đokoviću.

Kada pričamo o jendom 20-godišnjaku, jasno je da su padovi u igri i nekonstantnost bar u jednom periodu sezone sasvim normalna stvar, pa je takav slučaj i sada sa Alkarazom, koji nekad zaista pokazuje da je „teniski vanzemaljac“, ali isto tako nije nepobediv i ima još mnogo da radi kako bi dosegao visine na kojima su bile legende belog sporta.

PROČITAJTE JOŠ:

Popularni Karlitos jedini je uspeo ove sezone da „otkine“ grend slem trofej Đokoviću, ali je i dva puta gubio od Srbina – u polufinalu Rolan Garosa i epskom finalu Mastersa u Sinsinatiju.

„Polufinale Rolan Garosa. Stalno ga imam na umu“, nedavno je rekao Alkaraz u jednom intervjuu.

U nekim trenucima činilo se da niko sem Đokovića ne može da stane na put mladom Špancu, ali ispostavilo se da to baš i nije tako.

Nakon finala u Sinsinatiju, koje je oduševilo apsolutno ceo teniski svet, Alkaraz je praktično bio fokusiran samo na rivalstvo sa Đokovićem i njihovu borbu za poziciju broj jedan na ATP listi. Međutim, upravo ga je ta opsednutost Đokovićem koštala nekoliko poraza u završnom delu sezone, gde nije uspeo baš da održi korak za Novakom.

Karlos Alkaraz i Novak Đoković
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Istina, ostao je da se odigra Završni masters u Torinu, ali Alkaraz je poslednja četiri poraza imao od tenisera koji se ne zovu Novak Đoković.

Imao je Španac ozbiljne namere da pretekne Srbina na ATP listi i sezonu završi kao prvi teniser sveta, ali mu je Đoković „ušao u glavu“ i uz još nekoliko faktora poremetio planove.

Gubio je Alkaraz u polufinalu US Opena od Danila Medvedeva, zatim u istoj fazi Mastersa u Pekingu od Janika Sinera, u osmini finala Šangaja bolji od njega bio je Grigor Dimitrov, dok ga je Roman Safjulin izbaico već u drugom kolu Pariza.

„Gotovo je, sve opcije koje sam imao da završim kao broj jedan na kraju godine su nestale. Više ni ne mislimo o tome, šanse su mi nula“, rekao je španski teniser nakon poraza od Rusa u Parizu.

Još početkom oktobra legendarni Džimi Konors upozorio je Alkaraza na ovakav scenario.

PROČITAJTE JOŠ:

„Alkaraz je rekao da svaki put kad trenira, kad igra, misli na Đokovića. Moja prva misao je da mogu da razumem to iako je Karlos pobedio Novaka i bio mu je donekle ‘trn u oku’. Morate da budete pažljivi kada to kažete jer se onda spremate za samo jednog igrača“, istakao je Konors u svom podkastu.

Dodatno je pojasnio svoju misao.

„Takođe, razumem i ako kažeš sebi da ako igraš dovoljno dobro da pobediš tog tipa, pobedićeš i druge. Ali, to nije nužno tačno, jer drugi teniseri igraju drugačije kao što je video protiv Sinera. Njegov stil igre je bio drugačiji od Novaka i Medvedeva“, dodao je Konors.

Utisak je da Alkaraz od Sinsinatija nema mira, stalno razmišlja o Đokoviću i nestrpljivo čeka njihov novi okršaj, dok je Novak sa druge strane nešto mirniji i fokusiraniji, što mu i omogućava da bude na visokom nivou, čak i u 37. godini. Takođe, Alkaraz je veoma često u izjavama spominjao Novaka, s kojim ima zaista zdravo rivalstvo, ali deluje da će u nastavku karijere morati više pažnje da posveti ostalim teniserima, kako bi uopšte imao priliku da igra sa Đokovićem.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Srbin i Španac su se do sada sastali četiri puta, skor je 2-2, a nedavno su u Parizu trenirali zajedno i potvrdili da su u odličnim odnosima van terena, iako su još uvek daleko od prijateljstva.

„Sa Đokovićem je to bio rad punog intenziteta. Mislim da smo već trenirali zajedno u Madridu i na Rolan Garosu. Ovo nam je treći ili četvrti put da radimo zajedno. Ne plašim se da će Novak da se navikne na moju igru, odigrali smo već četiri meča, tako da se dobro poznajemo“.

Naravno, nije samo Đoković „kriv“ za Alkarazov pad. Ima tu i umora, ali i povreda koje Alkarazu umeju da naprave problem, pogotovo u ovom završnom delu sezone, koji je i propustio prošle godine.

Ispadanje Alkaraza sa Mastersa u Parizu značajno je približilo Novaka još jednoj godini koju će završiti kao najbolji na svetu, ali konačna odluka o tome pašće u Torinu. Tamo Novak brani titulu i 1.500 bodova, dok Alkaraz stiže nešto svežiji i možda motivisaniji, ali i rasterećeniji, jer ne brani niti jedan poen.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Nedavno je Špancu bilo postavljeno i pitanje da li bi radije voleo da osvoji Torino ili završi godinu kao broj jedan.

„Ako moram da biram, onda masters, ali najviše bih voleo oboje, jer ta dva uspeha idu ruku pod ruku. Ako budem imao dobar rezultat u Torinu, imam šanse za povratak na prvo mesto ATP liste. Prošle godine nisam igrao zbog povrede i zato sada želim veliki uspeh“.

Novak je blizu probijanja magičnog broja 400, kada je reč o nedeljama provedenih na vrhu sveta, a Alkaraz je jedini koji tu može da ga zaustavi.

„Voleo bih da oborim rekord u broju nedelja na broju 1. Sve može biti nadmašeno. Ne postoje nemoguće stvari u sportu. Pre ili kasnije naići će neko ko će oboriti rekorde. Đoković, Nadal i Federer su mnogo promenili tenis, imati njih za uzore je pozitivno za svakoga. Najteže će biti oboriti Nadalov rekord od 14 titula na Rolan Garosu“.

U svakom slučaju, veliki broj navijača jedva čeka da se Novak i Karlos ponovo sastanu i prerede teniski spektakl, možda čak i u finalu Torina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar