Foto: EPA-EFE/WU HONG

Svetska teniska asoscijacija za žene (WTA) izrazila je nameru da ukine sve turnire u Kini, zbog slučaja teniserke Peng Šuaj.

Peng je otužila jednog kineskog političara da ju je seksualno zlostavljao putem društvenih mreža i od tada se o njenoj sudbini zna malo toga.

PROČITAJTE JOŠ:

WTA je zahtevala opsežnu istragu tog slučaja, Kineze su pritisle i neke vanteniske institucije poput Evropske unije, ali to za sada nije urodilo plodom.

„Proglašavam momentalnu suspenziju svih turnira WTA u Kini, uključujući i Hong Kong“, rekao je Stiv Sajmon, čelnik i izvršni direktor WTA u obraćanju uživo.

„U mirnoj savesti, ne vidim kako naši sportisti mogu da se takmiče tamo, kada Peng Šuaj nema dozvolu da se oglasi slobodno i kada je pritisnuta da negira sopstvene navode o seksualnom zlostavljanju. Imajući u vidu trenutno stanje stvari, veoma sam zabrinut zbog rizika sa kojim sve igračice i osoblje treba da se suoče na događajima u Kini 2022“, rekao je Sajmon.

Šuaj je ukazala na zamenika premijera Žanga Gaolija, posle čega je na neko vreme nestala iz javnosti, da bi na kineskoj nacionalnoj televiziji izašao snimak na kom se vidi da je „slobodna“.

BONUS VIDEO – Troicki: Braća Rusi nam pomogli, blagi smo favoriti protiv Kazahstana

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare