Arina Sabalenka
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Prvi dan me je dočekao odsečno pokazujući gde da odem niz ili uz brdo (setio se da sam "naterao njegove ljude na dodatni rad prošle godine"), sedam dana kasnije i ko zna koliko sati rada odjednom se sve promenilo. Lice je pokazivalo kako su sate sna zamenili sati na suncu. Dugi dani polako su dolazili na naplatu.

Foto: Nova.rs

To je bio trenutak kada je i on sam znao da ga čeka previše sati u kojima je odvojen od porodice, previše sati dok upravo ostale srpske kolege i ja ne napustimo kompleks jer ćemo čekati meč Novaka Đokovića i Huberta Hurkača, a onda i konferencije. Znao je da će i ovog puta morati da čeka do ponoći.

PROČITAJTE JOŠ

„Da li neko od vas ima cigare kod sebe sada?“, upitao me je šef ulaza nakon što je detaljno objasnio zbog čega nas očekuje dodatno

„Da, da, biraj, probaj srpske cigare. Uzmi nekoliko.“

„Ma ne, ja ne pušim, ali danas mi treba cigareta“, rekao je neverovatno iskreno kao da bi ta jedna sitnica mogla značajno da mu popravi dan.

Upitao sam ga spremno dok smo obojica zaklonili telima paklu, kao da to ne treba da se vidi i to je bilo potpuno prećutno.

„Težak dan?“

Laknulo mu je bar zbog tog štapića, a onda je odšetao uz zahvalnost i sa rečima.

„Uff, težak, težak dan.“

Foto: Nova.rs

Bilo je to neposredno pre nego što su svoj dvodnevni maraton započeli Đoković i Hurkač, a već sutradan je stao i razgovarao sa nama. „Ja sam i dalje oficir, sada samo došao kod vas u rovove“, rekao je uz izmučeni osmeh.

Kako i ne bi kada mu radni dan traje od osam ujutru od trenutka kada odlučimo da odemo kući. Ponoć, sat kasnije, kad god on mora da bude na svom mestu i da pazi na svoje ljude.

Umor je polako počeo da stiže sve na kompleksu, ali dobro znaju da će već od utorka posao biti neuporedivo lakši. Sada i malo ko brine zbog kiše koja je najavljena. Jednostavno, program će biti ispoštovan i preterani bojazni nema.

U trenutku kada Đoković završi meč nikada ne znate kada će odlučiti da dođe na konferenciju za medije. U većini slučajeva postoje dve opcije – odmah ili za najmanje sat i po vremena. Obično se odluči za potonju opciju kako bi odradio potreban oporavak pre nego što izađe pred medije.

Posle Hurkača je njegova konferencija bila više puta pomerana, a kada je konačno trebalo da počne došao je jedan od organizatora, provirio glavu kao sufleru u predstavama i samo rekao: Izvinite, došlo je do promene, prvo će se obratiti Sabalenka.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Belorusknja se šokirala kada je ušla, a onda spremno reko „Ljudi, izvinite, znam da ste očekivali Novaka“ i počela da se smeje.

To je oduševilo sve, a dobila je i par pitanja od srpskih novinara. Primetila je brzo grupu nas novinara koji smo čekali spremno izjave, a onda se još jednom zahvalila svima jer nije očekivala takav broj ljudi „iako je znala da smo se nadali Novaku“ i krenula nazad. Na izlazu je poručila moderatorki vidno raspoložena.

„Nikada nisam videla toliko Srba u jednoj prostoriji“, bilo je poslednje što se čulo pre nego što je izašla kroz vrata. Možda ovo nije i poslednja konferencija na kojoj će videti srpske novinare.

Naravno, usledio je dolazak Novaka sa zakašnjenjem, a kako se kasnilo sa rasporedom bilo je manje pitanja nego što je to uobičajeno slučaj.

Nakon što smo završili posao, došao je trenutak da odemo po famozne narukvice za Centralni teren, to je vimbldonska praksa za novinare koji nemaju rezervisana sedišta na tribini (a njih je tek par desetina). Ko zna koliko sam sati, da sada već sati, izgubio čekajući čuveni „kju“. I tako su me naučili i momci koji tamo rade, a kako sam im prvog dana rekao da ne strepim ni od jednog Novakovog rivala u prva tri kola svaki put bi pitanje bilo:

„I kakav je osećaj danas? Hoće li biti problema“, gotovo uvek je odgovor bio „ne“, a onda i pravi niz potpitanja koji pokazuju da zaista vole tenis.

Sada kada se pojavim već znaju šta mogu da očekuju, pa kako znaju ko kada trenira spremaju mi posebnu akreditaciju koja je potrebna za taj kompleks, narukvicu ili neki od drugih papira.

I to je u principu začarani krug nekoliko prostorija u kojima provodim sate u trenucima kada nisam na terenima. Sutra je dan rezervisan gotovo isključivo za terene.

BONUS VIDEO Supervizor prekida meč Novaka Đokovića i Huberta Hurkača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar