Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Novak Đoković je položio veliki ispit u Melburnu, pošto je nakon iscrpljujuće borbe savladao Frensisa Tijafoa u 2. kolu Australijan opena - 6:3, 6:7, 7:6, 6:3.

Stigao je srpski as na dva koraka do 300. grend slem pobede! Prethodno je prvi teniser sveta uspešno preskočio uvodnu prepreku i bez mnogo problema eliminisao Žeremija Šardija, ali se protiv Amerikanca, 64 na ATP listi, propisno namučio.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, produžio je prema planu odbranu trona i krenuo u pohod na deveti trofej Australijan opena, čiji je rekorder po broju titula.

Ujedno, Novak je u seriji od 16 uzastopnih pobeda na Grend slemu u Melburnu.

Odlično je Đoković ušao u meč i uopšte nije delovalo da će se toliko namučiti.

Prvu brejk šansu je ugrabio, čuvao svoj servis sve do sredine i onda ga ispustio, ali i odmah vratio za 5:3. I to je bilo ključno u uvodnom setu da ga osvoji, a onda je Tijafou proradio servis.

Ređali su se asovi na obe strane i Amerikanac je uspevao da se izbori za dva taj-brejka.

Taj prvi je pripao njemu, a drugi Đokoviću, koji je tako napravio veliki korak ka trijumfu i 3. kolu. I u četvrtoj deonici smo svašta videli…

Asove, maratonske gemove i vrhunac nesportskog ponašanja Tijafao! Šetkao se, menjao rekete, tražio osigurač za reket, svađao se sa sudijom… Ipak, ništa nije moglo da poremeti Novaka koji je overio kartu za narednu rundu.

ČETVRTI SET Đoković – Tijafo 6:3, 6:7(3), 7:6(2), 6:3

KRAJ, POBEDA!

Još jedan brejk Novaka Đokovića da pošalje Tijafoa kući i sebe odvede u 3. kolo AO.

4:3 BREJK!

Da li je ovo ključno? Đoković pravi brejk posle novog zadržavanja Tijafoa i još uz to rasprave sa sudijom… Zaista se ponaša nesportski, najblaže rečeno, ali Novak je na dva gema od pobede.

2:3 KAKAV GEM

Bilo je 0:30, čudesan poen sa više od 30 udaraca nekako je pripao Tijafou, koji se onda potpuno nerazumno ponašao. Napravio je svojevoljno pauzu kad joj vreme nije, kako bi došao do daha, pa je išao i po reket, čime je uspeo dovoljno da poremeti Novaka i uzme gem – verovatno samo on zna kako.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

1:2 TIJAFOU MARATONSKI GEM

Dvostruko više forhend vinera napravio je Novak, 12 naspram 6, za novi egal u ovom trećem gemu četvrtog seta… Još jednim projektilom iz forhenda naterao je Tijafoa da „lansira“ lopticu u aut, za novu brejk priliku koja je ubrzo nestala, a borba je produžena na više od šest minuta i na kraju je pripala Amerikancu.

1:1 ASOM DO IZJEDNAČENJA

Bilo je 30:30 kada se Đokoviću isplatio rizičan servis, na šta je nadogradio i 22. as, ima ukupno jedan više od Tijafoa.

0:1 TIJAFO BEZ GREŠKE

Još jedan set sigurno je pred nama… A Tijafo ga je započeo gemom bez izgubljenog poena.

TREĆI SET Đoković – Tijafo 6:3, 6:7(3), 7:6 (7:2)

Dupla servis greška pa as Frensisa Tijafoa, ali Novak je poveo 2:1 i zatim sa dva vezana asa uvećava prednost. Posle pauze je novim mini brejkom stigao do 5:2 i napravio krupan korak ka osvajanju trećeg seta. Greškom mu je pomogao i Amerikanac za četiri set lopte, pa je prvu odmah materijalizovao. Idemo dalje, još set do pobede i 3. kola AO.

6:6 OPET TAJ-BREJK

Bolji je bio Novak u svakom segmentu igre, ali je Tijafo uspeo nekako da se izbori za novi taj-brejk…

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

6:5 ĐOKOVIĆ OPET LAKO

Bez ijednog problema, vezao je dva asa, 18. i 19. i opet naterao Tijafoa da servira kako bi produžio ovaj treći set.

5:5 NOVAK IMAO DVE SET LOPTE

Sjajnu borbu opet gledamo… Novak je maestralno skratio jedan udarac, imao dve brejk i set lopte, ali je Tijafo rizikovao sa servisom, vraćao se i izjednačio.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

5:4 TIJAFO SERVIRA ZA OPSTANAK

Ili idemo ka novom taj-brejku, ili ka nešto ranijem raspletu… Tijafo je 17. asom opet izjednačio, nakon čega je Đoković bez mnogo problema prebacio pritisak na Amerikanca.

4:3 ‘AJMO NOLE!

Ovo je bilo potrebno Đokoviću, miran, lagan gem, sa nulom, da opet povede…

3:3 EGAL

Imao je Đoković 3:0 i dve vezane brejk šanse… Umesto da bude lakih 4:0, sad je 3:3 na „Rod Lejver Areni“ i publika može da uživa u tenisu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

3:2 BREJK

Opet je Tijafo pronašao i snagu i preciznost, i vratio se skroz u ovaj set. Najpre je snažnim riternom došao do prilike da oduzme servis Đokoviću koji je forhend paralelu izbacio u aut.

3:1 NOVAK IMAO DVE BREJK ŠANSE

Opet još jedan duži gem, već je bio ušao u peti minut i novo mučenje Tijafoa prilikom servisa, koji ga više ne služi tako dobro kao u drugom setu. Ipak, i pored toga je uz sreću spasao dve brejk lopte i pomerio se sa nule u trećem setu.

3:0 POTVRDA BREJKA

Prošlo je 18 minuta u trećem setu i Đoković, novim gemom sa nulom, stiže do 3:0, na pravom je putu da se vrati tamo gde je zacrtao.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

2:0 BREJK, ‘AJMO NOLE!

Novak mnogo lakše uzima svoje servis gemove i očito ima dosta više snage od rivala, koji odugovlači i pravi sve duže pauze između servisa, a i prilikom istog, za sada bez opomene sudije. Više od šest minuta prošlo je u ovom gemu i srpski as je stigao do brejk prilike – posle razmene od 20 udaraca poslao je Tijafo lopticu u aut za brejk!

1:0 SIGURAN NOVAK

Išao je Tijafo do toaleta i da se presvuče, nakon čega je Đoković sjajno započeo treći set – bez izgubljenog poena!

DRUGI SET Đoković – Tijafo 6:3, 6:7 (3:7)

Priredio je Novak i 12. as u ovom duelu na početku taj-brejka, ali je Tijafo dobio oba svoja servisa, skraćivao je poene i izlazio na mrežu – 2:3. Amerikanac je i došao prvi do mini brejka za 3:5, jer je Novak izbacio bekhend u aut, da bi zatim skratio jedan udarac za tri vezane set lopte i prvu je iskoristio!

6:6 IDEMO U TAJ-BREJK

5:6 NOVAK SERVIRA ZA OPSTANAK

Sjajno se nosio Tijafo s pritiskom, ispustio je jedan poen i naterao sada Đokovića da servira kako bi produžio ovaj drugi set.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

5:5 DOBRO JE

Velika, velika borba… Bilo je 30:30, što znači da je Tijafo bio na samo dva poena od seta, ali je u pravo vreme proradio servis Đokoviću, pa je pritisak sad na rivalu.

4:5 NE DA SE TIJAFO

I dalje Đoković lako osvaja svoje gemove, ali nije blizu da slomi otpor Tijafoa. Obojica imaju po 9 asova… Idemo dalje!

3:4 GEM OD PET MINUTA

Tijafo je imao 40:0, Đoković stigao do izjednačenja, ali je 64. teniser sveta opet „preživeo“ zahvaljujući odličnim servisima. Za razliku od prvog seta, u drugom servis baš sluša Amerikanca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

3:3 NOVAK S NULOM

Uzvraća Đoković savršeno odigranim gemom sredinom drugog seta, nije ispustio nijedan poen na svoj servis za novo izjednačenje.

2:3 TIJAFO ODLIČNO SERVIRA

Nastavio je Frensis Tijafo sa sjanim servisima, opet je uzeo gem sa nulom i time čuva prednost u drugom setu, bez brejka i dalje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

1:2 NOVAK ISPUSTIO DVE BREJK ŠANSE

Velika, velika borba… Čak četiri asa ima Tijafo u drugom setu, a Novak je ispustio dve prilike zaredom da mu oduzme servis i uspeo je Amerikanac da „preživi“ i opet povede. Vrlo iscrpljujući gem koji je lako mogao da pripadne srpskom asu.

1:1 OBOJICA BEZ GREŠKE

Proslavio je Tijafo gem sa nulom kao da je osvojio set, ali mu je Đoković odmah zatim odgovorio istom merom za 1:1.

PRVI SET Đoković – Tijafo 6:3

Šestim asom je Đoković došao do tri vezane set lopte, ali je uz probleme sa suncem napravio duplu servis grešku. To ga nije previše omelo, pošto je u svom stilu vinerom napravio prvi veliki korak ka pobedi, posle 33 minuta.

5:3 OPET BREJK

Gledamo sjajnu borbu… Razmenili su čak 20, pa 25 udaraca u ovom gemu, a Novak je drugu od dve vezane brejk šanse pretvorio u 5:3 neuhvatljivom forhend dijagonalom. Servira za osvajanje prvog seta…

4:3 BREJK

Najlepši poen od početka pripao je Tijafou posle skraćene bekhend dijagonale na mreži, kojom je stekao tri vezane brejk šanse. Pomogao mu je Novak pogodivši mrežu, pa je Amerikanac vratio brejk i to sa nulom.

4:2 DVA BRZA GEMA

Pokušavao je Tijafo sa nešto dužim razmenama, što i nije baš najbolja taktika protiv Đokovića, pa su i jedan i drugi uzeli po svoj gem sa samo jednim izgubljenim poenom.

3:1 UPISAO SE TIJAFO

Dobrim izlaskom na mrežu najavio je Tijafo i da će do prvog gema u ovom meču, iako je napravio drugu duplu servis grešku za 40:15. Mali aut Đokovića omogućio mu je da smanji prednost.

3:0 POTVRDA BREJKA

Upisao se Tijafo na semafor i to sa dva vezana poena na servis srpskog asa. Ipak, Nole je sa dva odlična servisa poravnao na 30:30 i potom se susreo sa brejk šansom, ali je moćnim asom oduzeo tu nadu Amerikancu i potom produžio savršen početak.

2:0 BREJK

Vezao je Novak sedam poena od početka i stekao tri brejk šanse zaredom. Već prvu je iskoristio i sa nulom oduzeo servis rivalu usled grešaka Tijafoa!

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

4.48 POČEO JE MEČ

Sjajan početak Đokovića, bez izgubljenog poena i za 70 sekundi do 1:0.

4.47 ODIGRANA TRI MEČA

Tri meča 2. kola kod muškaraca već su završena i to sva tri u tri seta. Karacev je deklasirao Gerasimova 6:0, 6:1, 6:0, Ožije-Alijasim je pobedio Dakvorta 6:4, 6:1, 6:2, dok je Švarcman izbacio Milera 6:2, 6:0, 6:3.

4.46 PRVI OKRŠAJ

Novak Đoković i Frensis Tijafo se do sada nisu ranije sastajali. U prvom međusobnom okršaju prvi će servirati srpski as.

4.45 NINA IZGUBILA OD SERENE

Ovom duelu na „Rod Lejver Areni“ prethodio je meč 2. kola kod dama između naše Nine Stojanović i Serene Vilijams koja je opravdala ulogu favorita pobedom u dva seta.

4.41 ZAGREVANJE

Đoković i Tijafo su na terenu, trenutno je zagrevanje na snazi nakon razgovora sa sudijom na mreži…

4.30 DOBRO JUTRO

Dobro jutro i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo ovaj put pratiti meč 2. kola Australijan opena između Novaka Đokovića i Frensisa Tijafoa na „Rod Lejver Areni“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar