Novak Đoković US Open 2020
Foto; EPA-EFE/JASON SZENES

US Open prethodne dve godine trpi šamar za šamarom, nekako se dešava da upravo Amerikanci ostanu bez najvećih zvezda. Jedini usud im je što su poslednji grend slem u godini i zato je ime Novaka Đokovića podebljano više puta u svim zvaničnim i nezvaničnim prepiskama.

PROČITAJTE JOŠ

Da bi shvatili kako se sada osećaju organizatori verovatno najbogatijeg turnira na svetu, neophodno je da se traka izvrti godinu dana unazad.

Sećate se šta se desilo tada? Ukoliko ste Novakov navijač to nikada nećete zaboraviti.

U četvrtom kolu US Opena je jedan potez koštao Đokovića nove grend slem titule. Mučio se protiv Pabla Karenjo-Buste (pobedio ga i ove godine u meču za treće mesto na Olimpijskim igrama), ali nije delovalo da je vreme za paniku.

A onda, trenutak nepažnje zbog kog je platio preveliku cenu. Udara lopticu reketom (van poena), a ona pogađa linijskog sudiju. Laura Klark je verovatno najpoznatiji linijski sudija svih vremena jer je nakon tog udarca pala na zemlju i delovalo je kao da se bori za dah.

Novak je dugo stajao na terenu i čekao odluku sudije, pa kasnije supervizora i organizatora, a onda je u jednom momentu samo ispraćen do tunela. Odlučili su da se striktno drže propisa i da ga diskvalifikuju (iste, pa i gore stvari su često progledane kroz prste Federeru i Nadalu, ali tokom poena). Srbin je samo odšetao do kola, odvezao se sa stadiona i preskočio konferenciju za medije kako ne bi govorio vrele glave.

Novak Đoković i sudija koja ga je izbacila sa US Opena 2020.
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Verovatno se svaki ljubitelj tenisa seća većine, ako ne svih detalja ove kontroverzne priče. I da, mnogo manje je bila ispraćena titula Dominika Tima koji je prekinuo dominaciju velike trojke tenisa. Postao je prvi igrač rođen 1990. i kasnije koji je uspeo da podigne grend slem trofej pobedom nad Aleksanderom Zverevim posle pet setova.

Ove godine situacija izgleda barem podjednako loše, osim što će tribine „Artur Eš“ stadiona i ostalih objekata biti popunjene do poslednjeg mesta. Očekuje se prava poplava poznatih ličnosti koje prošle godine nisu mogle da prate prestižni turnir, ali se organizatori brinu da bi dva velika otkaza to mogla da poljuljaju.

Rodžer Federer je odustao od sezone i odlučio se na treću operaciju kolena za manje od dve godine, dok je Nadal zbog bolova odlučio da već u avgustu završi sezonu.

Švajcarac koji je u 2021. godini odigrao tek 14 mečeva, odlučio je da završi sezonu. Za sada nije poznato da li će uspeti da se vrati i odigra barem još neki grend slem (pre svega Vimbldon) na vrhunskom nivou.

„Od Vimbldona sam bio podvrgnut velikom broju doktorskih kontrola, prikupljao sam informacije, i shvatio sam da nije ovo način da nastavim dalje. Rečeno mi je da je neophodna operacija, što sam prihvatio. Zbog toga ću na štakama biti veliki broj nedelja, a mnogo meseci van samog takmičenja. Želim da budem zdrav i da ponovo trčim. Želim da ostavim bar malu nadu da ću se vratiti na Tur u nekom obliku. Svestan sam situacije i koliko će teško biti, ali… Želim da budem zdrav. Hvala vam svima, za sve poruke koje ću dobijati, jer znam da ste neverovatni, i da mi želite sve najbolje. Obaveštavaću vas o daljim koracima rehabilitacije“, rekao je Federer.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Nedugo posle njega, tačnije pet dana kasnije je Nadal poručio gotovo isto (razlika je jedino u povredama).

„Imao sam mnogo više problema sa stopalom, tako da moram da uzmem pauzu. Posle razgovora sa timom i porodicom, doneo sam odluku da se posvetim oporavku. Propustio sam veliki broj turnira koji mi znače, poput Vimbldona, Olimpijskih igara, sada je na red došao i US Open“, saopštio je Nadal.

Sve ovo čini da će još jednom sva svetla biti uperena upravo u Novaka Đokovića. Sada postaje jasnije zbog čega je US Open barem dva, tri puta nedeljno imao objave o Đokoviću. Zašto mu je čestitao svaki uspeh i bodrio ga nakon poraza. Prosto, nisu mogli sebi da dopuste da Novak i pomisli da odustane od Njujorka.

Ovo znači da će u praksi čitav narativ biti pitanje osvajanja „Kalendarskog slema“, da li Novak ima snage da nakon Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona podigne i trofej u „Velikoj jabuci“.

Paralelni tok će biti pitanje da li Medvedev može da ugrozi Novaka na vrhu. Rus brani 600 poena iz polufinala prošle godine (poraz od Tima), dok je Đoković takmičenje završio u četvrtom kolu. U idealnoj situaciji za Rusa pre US Opena bi mogao da ima oko 500 bodova manje od Đokovića, ali pod uslovom da podigne trofej Sinsinatija.

Od svih velikih zvezda ostaće oči uprte u četvoricu, pre svih Đokovića, zatim pomenutog Medvedeva (juri 1. mesto ATP liste), te Zvereva (zlato na Igrama) i Stefanosa Cicipasa (prvi trenutno u ATP trci). Svako od trojice mlađih tenisera ima razloga za optimizam, ali se na kraju Đoković pita. Sa sedam pobeda bi mogao da ispiše istoriju koja se čeka od 1969. godine i Roda Lejvera.

Uz to i US Open ima svoje specifičnosti, pa će biti zanimljivo gde će sada biti smešteni teniseri, da li će i ovog puta moći da biraju pesmu koja će ići u pozadini dok izlaze na teren i kakav će odnos imati američki mediji prema njima. Svakako od 30. avgusta do 12. septembra bićemo svedoci istorije – ili ćemo dobiti najtrofejnijeg grend slem šampiona svih vremena (Novak bi mogao do 21. titule), ili će neki as po prvi put postati grend slem šampion.

Bonus video: Novak Đoković i ambasadorka Srbije u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare