Aleksandar Zverev je najviše platio, oduzeti su mu i bodovi, jedino je izbegao dužu suspenziju.

Od početka 2022. godine tenis je pretrpeo niz udaraca, ali kazne nisu bile srazmerne postupcima. Dugo nije bilo više kontinuiranih prekršaja, a ATP (pa i WTA) je po pravilu bio previše blag prema onima koji su pravili haos.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo sada već istorijskom sagom nakon sletanja Novaka Đokovića u Melburn. Dobio je medicinsko izuzeće, a na kraju je dan pre početka Australijan opena bio deportovan iz zemlje.

Iz dana u dan se menjala situacija, Novak je bio zatvoren u hotelu „Park“ gde su neki migranti bili smešteni godinama. U jednom trenutku je delovalo da će se situacija smiriti jer je odradio dva treninga, a onda je usledilo i drugo suđenje nakon čega je deportovan, pošto je ministar Aleks Hoks iskoristio diskreciono pravo da to učini.

Iako srpski as nije prekršio nijedno pravilo, njegova borba za slobodu bila je udarna vest širom planete, a ipak na kraju nije mogao da se takmiči u Australiji gde je Rafael Nadal podigao 21. grend slem pehar.

Kada je tako izgledao početak i ne čudi što se nastavilo nizom haosa.

Aleksander Zverev je doživeo pravo pomračenje svesti na turnir u Akapulku. Igrao je dubl meč daleko posle ponoći, bio je očigledno na kraju živaca, a nakon poraza je nezadovoljan sudijskim odlukama olupao reket o sudijsku stolicu. To je učinio toliko besno da je umalo udario i sudiju po nogama.

Pominjala se suspenzija, a na kraju je prošao samo sa novčanom kaznom od 40.000 dolara i oduzimanjem prihoda sa turnira i osvojenih bodova.

„Video sam video iz Akapulka, čuo sam i Sašinu izjavu, on shvata da je to bila greška. Razumem frustraciju ponekad na terenu, osetite to u žaru borbe, mnoge stvari vam tada prolaze kroz glavu. I ja sam često pravio greške u prošlosti, gde sam imao tenziju na terenu. Razumem kroz šta prolazi, ali ne slažem se sa njegovim akcijama. Reči su to objasnile, rekao je da njegove akcije nisu bile prigodne. Diskvalifikacija nije bila stroga kazna, bila je ispravna u takvoj situaciji“, rekao je Đoković.

Eksplozije tenisera su se nastavile, pa je Dženson Bruksbi morao da plati 15.000 dolara (maksimalna kazna 20 hiljada), jer je nezadovoljan jednim svojim potezom bacio reket i pogodio skupljača loptica koji je stajao iza njega.

Amerikanac je bacio reket tako da je on nastavio svoju putanju daleko, a njegov potez umalo je rezultirao povredom dečka koji je stajao kraj terena. Glavni sudija mu je oduzeo jedan poen, Federiko Korija je bio u šoku, a na kraju je Amer odlučio da se izvini dečaku.

Nik Kirjos je protiv Janika Sinera slomio reket, svađao se sa sudijom, a na kraju je kažnjen sa 35.000 dolara. To je manje od onoga što je zaradio na turniru do tog momenta (95.000), pa je tako Australijanac stigao do ukupno 326.366 dolara koliko je platio na razne kazne od 2015. godine.

Tu je i zaista neobični slučaj Viktorije Azarenke koja je u trenutku kada je gubila sa 6:2, 3:0 od 16-godišnjeg češkog čuda Linde Fruhvirtove odlučila da napusti teren u Majamiju. Nekada najbolja teniserka sveta je predala čak 48. meč u karijeri, ali nikada to nije uradila tek tako iz nemoći.

„Nije trebalo da izađem na teren. Poslednje nedelje bile su izuzetno stresne za mene privatno. Poslednji meč me je iscrpeo, ali sam želela da igram pred sjajnom publikom koja mi je toliko pomogla. Želela sam da se odužim, ali to je bila greška. Napraviću pauzu, pa ću se vratiti. Izvinjavam se navijačima zbog ovoga što se dogodilo jer su bili sjajni i navijali su za mene“, rekla je Azarenka između ostalog.

Naomi Osaka je imala drugačiji problem. Žalila se sudiji jer je jedan provokator koji je doviknuo „Naome, ti si sr***e“ izbacio iz takta. Tražila je od sudije da nešto uradi, a arbitar je rekao da ne zna ko je to učinio, pa ne može da reaguje.

Sve ovo samo potvrđuje da se stvari u tenisu menjaju dramatično sa dolaskom nove generacije, pa je za očekivati da ATP i WTA barem pooštre pravila, kako bi se ovo ponovo svelo na nivo incidenta. Polako postaje zakonitost.

BONUS VIDEO Sudija oduzeo poen Kirjosu, usledila svađa i lomljenje reketa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar