Sudija u stolici US Open, Reno Lihtenštajn
Foto: Nova.rs

Tokom godina nas je Novak Đoković "naterao" ili navikao da radimo do poslednjeg minuta boravka u nekom gradu. Sećam se koliko puta sam trčao na avion odmah nakon slikanja sa titulom, a sada sam se našao u situaciji da sve gledam iz jedne nove perspektive.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Prošle godine je Đoković otišao do samog kraja i osvojio trofej na US Openu, a time sam i ja „kompletirao“ grend slemove jer sam video srpskog igrača kako podiže trofej na svakom od četiri turnira. Ove godine je priča potpuno drugačija jer je Đoković završio takmičenje neobično rano, već u trećem kolu, pa sam čitav turnir gledao iz nove perspektive.

Počeo sam da shvatam kako je kolegama koje obično nemaju igrače u samo završnici i razumeo zbog čega već posle osmine finala većina medija centra zvrji prazan.

PROČITAJTE JOŠ

Nema više one buke, nema trčanja, nema jurnjave. I tako sam našao sebe da moram da pronalazim priče ili da im dozvolim da me pronađu.

Jedna me je pronašla u kasnjim večernjim satima na „Artur Ešu“. Po prvi put smo otišli da gledamo mečeve na najvećem stadionu na svetu sa drugog nivoa tribina jer smo obično, kada je igrao Đoković, dobijali privilegovane karte tik uz sam teren. Ovog puta je bio red da odemo daleko na tribine.

Sudija u stolici US Open, Reno Lihtenštajn
Foto: Nova.rs

Medijska mesta nisu loša, ali su ubedljiva najgora od svih ostalih grend slem turnira. Dobra vest je što ima baš, baš mnogo mesta, pa nismo strepeli ni za meč Janika Sinera i Danila Medvedeva, ali ni za eventualno kasnije finale. Trebalo bi da ima sasvim dovoljno mesta za sve. Ta mesta su na dovoljnoj visini da sada vi sa visine vidite sudiju u stolici (tek sam tada shvatio da postoji logo US Opena i na krovu njegove stolice), ali da opet dovoljno vidite ono što se nalazi ispred njega.

Tako sam po prvi put video kako funkcioniše „Hok aj“ ili taj automatizovani sistem koji sam govori „aut“. Obaveštenje dobija i sudija, a on ne mora da čuje zvučni signal.

Odmah, iste sekunde on dobija i vizuelni signal. Kada je loptica blizu linije, ali unutra pojavljuje se zeleno svetlo, a ukoliko je aut onda – crveno.

Sve vreme mu stižu obaveštenja i vizuelno i zvučno kako bi bio sto posto fokusiran, a on unosi sve ostale podatke u sistem.

Sudija u stolici US Open, Reno Lihtenštajn
Foto: Nova.rs

Uz sve to na tabletu pred sudijom, u tom slučaju Renoa Lihtenštajna, nalaze se ostali parametri koje popunjava poput prvog ili drugog servisa i poena. Sve je veoma prosto, ali nije lako držati koncentraciju više od tri sata na takvom nivou.

Sudije polako odrađuju svoj posao, a sve vreme imaju i direktnu vezu sa „Hok aj“ sobom, ali i sa samim supervizorom. I dalje se koristi radio veza (ozbiljna manija sa radio vezom postoji u Njujorku, pa će je koristiti i prodavačica u butiku) i kada se treba dogovoriti sa fizioterapeutom, doktorom ili nekim trećim.

Sudija pritiska po tabletu posle svakog poena, promene strane. Brine se taj čovek u stolici i da loptice budu kakvi bi trebalo, da sve bude uređeno kako je neophodno i da nema problema. Ponekad mora da stišava i publiku, pogotovo u Njujorku je to često veliki problem jer navijači prosto ne mogu da budu tihi.

Naravno, postoji i druga strana, a Blaže Trifunovski, šef „Oka sokolovog“, pričao je za Nova.rs o svemu što se dešava na turnirima i kako sudije traže čelendž.

Blaže Trifunovski
Blaže Trifunovski; Foto: Nova.rs

Šta se dešava kada neko od igrača zatraži čelendž? Iz te prostorije upravo Trifunovski ili jedan od ljudi koje je izabrao za taj meč prikazuje grafiku sa poenom. To je upakovano da izgleda sjajno, a sve vreme se prate dešavanja na teren da bi bilo u skladu sa onim što sudija kaže.

„Ja gledam meč, već znam šta se dešava i to pripremim. Kada sudija objavi čelendž, onda ga ja pokažem. Ako on to ne uradi, ja imam čelendž spreman, ali čekam da on da znak. To je normalni ‘review system’. Ono što se događa od 2025. je uživo sistem. U sištini je isti sistem, međutim, tu se odluke automatski na terenu čuju. To već imamo na nekim turnirima, bez linijskih sudija. U tom sistemu, mi dajemo odluku instant – ne čekamo nikog, nema više čelendža. Ovo je lajv, ako je lopta aut iz zvučnika ide glas da je aut. Taj sistem funkcioniše na isti način kao ovaj, pravi kalkulacije, ali odluka koja se donosi je povezana sa sistemom za razglas na turnirima. Taj sistem će biti tu potpunosti uveden na ATP-ju od 2025. godine – dakle, nema linijskih sudija, sve će biti automatizovano. Prednost tog sistema je da igrači neće imati pogrešne odluke, a i neće biti čelendža. Svaki put kada lopta bude u autu oni će to znati, tako da to daje igračima prednost da se koncentrišu na meč, da ne misli da li je neka pogrešna odluka, da li su izgubili a trebalo je da čelendžuju, da se ne svađaju sa linijskim i glavnim sudijama… To će, za mene, biti najveća dobit za igrače“.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar