Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novak Đoković je sudeći po premijeri na Rolan Garosu propisno arhivirao "slučaj Njujork". Nema "repova", teniska zvezda je zasvetlela nad jesenjim nebom Pariza punim sjajem.

Demonstracija sile u meču sa, njegovom veličinom, impresioniranim Mikaelom Imerom iz Švedske, poslala je jasnu poruku ka svim meridijanima teniskog sveta – Novak je spreman da nadoknadi propušteno s one strane Atlantika.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesenja teniska romansa na Port d’Otoju spremna je da dobije boje u nijansama crvene, bele i plave, ali sa srpskim, ne francuskim obeležjem.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković saznao kad ponovo izlazi na teren u Parizu

Možda je to pomalo i smeo zaključak ako se ima u vidu da je Rolan Garos teritorija neprikosnovenog kralja šljake, Španca Rafaela Nadala, koji je ove godine na jesenji obračun stigao sa nešto manje siline nego inače – posle šest meseci pauze i bez titule u Rimu.

Rafael, kao i svi Španci, voli sunce. Kada je reč o igri pre svega suv teren, visok odskok loptice, gde njegovi snažni udarci dolaze do izražaja maksimalno, ali to ovog puta neće biti slučaj.

Imamo kišu, vetar, vlažne terene, teške loptice zbog čije promene se uoči samog turnira digla velika prašina. Kako i zašto, to je duga priča, tek „vilsonke“ na šljaci iznenadile su sve, možda ponajviše baš osvajača 12 trofeja u Bulonjskoj šumi.

Ali, „c’est la vie“. Tako je kako je. I turnir je počeo, kako se i očekivalo, uz dosta polemike i kontroverzi, na štetu samih aktera, igrača i igračica koji su se poput Viktorije Azarenke smrzavali na osam stepeni Celzijusa i osećali tamo kao da su „patke“.

Fotografija Beloruskinje kako na teren izlazi u zimskoj jakni, kao da se sprema za odlazak na skijanje na Pirinejima, a ne za meč na Rolan Garosu, dovoljno svedoči u kakvom sportskom ludilu smo se našli.

 

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ipak, sve to će kod Novaka Đokovića, koji će, imajući u vidu žreb i kako igra ove sezone, biti u drugom planu. Njegov osnovni fokus je, kao što se moglo videti u meču sa Imerom, isključivo teren.

Sudeći po Novakovom stavu, kako na terenu tako i van njega, svetski broj jedan je čvrsto zapušio bocu plutom rešen da ne dozvoli da duhovi Njujorka izađu iz boce i sputaju ga u misiji u Gradu svetlosti.

Tih maestralnih 6:0 na startu turnira rezonuju duboko – ne zato što je s druge strane bio igrač koji nije za potcenjivanje, jer takvih nema u svetu tenisa, već zato što je Novak krenuo u pohod na titulu apsolutno punim gasom.

Uostalom, to je i sam rekao u razgovoru sa novinarima po završetku meča.

„Krenuti na grend slemu sa 6:0, ima li šta bolje?“

Odgovor je jasan.

Opšte je mišljenje da bi Đoković na putu ka 18. grend slem trofeju mogao više problema da ima zbog svega što se dešava ne na terenu, već van njega.

Ako je što se igre tiče u superpoziciji, sa druge strane, poput nekog atletičara preponaša, prinuđen je na da dnevnoj bazi preskače prepone kako bi došao do krajnjeg cilja.

Rolan Garos nije trka na 110 metara, ali jeste turnir od sedam milja. Svaki meč je jedna velika milja, veliki korak ka tituli i specifična je za sebe.

Jutrošnji „Le Parizijen“ je objavio izveštaj sa Đokovićevog meča u kom kaže da je „ove godine Novak taj koji donosi kišu i sunce u svetu tenisa i to na svim latitudama“.

Kako zbog maestraalne igre i besprekornih rezultata (32-1), tako i zbog svih aketivnosti van terena jer „želi da ostavi svoj trag baš svuda“.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Otkako je u svetu profesionalnog tenisa i naročito od momenta kada je porementio ravnotežu i bipolarnom svetu u kom su vladali Rafael Nadal i Rodžer Federer, Đoković je suočen sa različitim krugovima pakla.

Kažu, publika ga ne voli, jer im je pokvario zabavu.

Novinari, posebno oni iz SAD, Velike Britanije, Švajcarske, Australije, često ga uzimaju kao metu. Legitimno ili ne, ali takve mete ne iscrtavaju na leđima njegovih najvećih rivala, čak i kada čine isto što i on.

Pokretanje PTPA, asocijacije koja će štititi interese igrača u znatno većoj meri nego što je to do sada bio slučaj pod okriljem samog ATP, vihor je koji je zahvatio teniski svet još u avgustu, na US Openu, kada je sve to obelodanjeno.

I tu je Novak u glavnoj roli, ali ne beži od oluje. Krov na konačno pokrivenom „Šatrijeu“ ga za sada uspešno krije od kiše, ali sa ovom medijskom burom, svakodnevno se suočava.

Kada nema toga, tu su navijači, malobrojni, sa tribina, koji u avetno praznom amfiteatru „Šatrijea“ uspevaju da pošalju maliciozne komentare kako bi izazvali Novakovu reakciju.

Kakav će biti njegov odgovor? Da li će Novak uspeti da sve „gurne sa strane“ i nastavi da radi ono što nabolje zna, da igra tenis?

Prvi znaci su dobri i govore u prilog toga da je lekciju naučio. Pažljiviji je na terenu, koncentrisaniji, vidi se to po načinu na koji konstruiše poene, da je duboko, duboko u auri meča.

Čak i kada ga neki Federerov fan „bocne“, ima spreman odgovor, i kaže da se radi o njegovom prijatelju iz detinjstva.

Biće dobro ako su reči njegovog bivšeg trenera, Borisa Bekera, izrečene u Njujorku, posle one diskvalifikacije, zaista doprle do Novaka.

Foto: AP Photo/Michel Euler

„Kada ste na grend slemu, morate biti isključivo fokusirani na teren, jer je i to dovoljno teško. Sve ostalo je nepotrebno odvlačenje pažnje i gubljenje energije“, rekao je tada Nemac.

Novakova izjava da „ne može sve sam“ i da, kada počne takmičenje, nema toliko vremena da se o svim problemima razgovara sa igračima, daje nadu da je ovog puta rešio da svojim ciljevima da primarnu ulogu.

Sve ostalo može da sačeka, a prepreke su tu i biće i dalje.

Konačno, kada kroz sve te guste i tmurne oblake nad Parizom, protekne turnir i stignemo do nedelje i tog finala, sva je prilika da će tamo biti stari rivali, oni koji su na tom bojištu često dizali prašinu.

Sada je „prašina“ vlažna i teška i to daje šansu Novaku, ali ima u tome i neke teniske pravde, jer su teniski bogovi Pariza mnogo češće bili naklonjeni Nadalu i Đoković je dugo patio.

Motivisan, fizički i mentalno spreman, u svakom slučaju briljantan, Novak je rešen da nadoknadi propušteno u Americi, na terenu gde mnogi očekuju da se to ne dogodi.

Ali, zar Novak nije toliko puta do sada pokazao da za njega u ovom svetu nema nemogućih misija?

Imajte to na umu.

Ako ništa drugo, spreman je da pokaže svima da ona brojka u koloni ovogodišnjih poraza nije korektna, jer, uostalom, nije izgubio meč. Diskvalifikovan je.

Šta je bolje od toga da kao melem na otvorenu ranu stavite blistavi amalgam novog velikog uspeha?

Ako je već rešeno da ovaj Rolan Garos bude netipičan i jedinstven, onda neka do kraja bude tako.

Neko će na kraju ipak pokisao napustiti Pariz. Novak je ovog puta rešen da to ne bude on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare