Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Danijel Galan, ili punim imenom Danijel Elahi Riveras Galan misterija je za sve pa i za svetskog broja jedan, Novaka Đokovića.

Najbolji teniser sveta delio je megdan sa tolikim teniserima, ali u subotu će prvi put ukrstiti poglede sa 24-godišnjem momkom iz Kolumbije kojem se i te kako posrećilo ove godine u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je po svemu jedan nestvaran Rolan Garos, stručnjaci su pre samog starta najavljivali svakojaka čuda i nisu pogrešili – ovo je stvarno neka sasvim druga verzija turnira u Parizu u kojem se dešavaju jako neobične stvari.

PROČITAJTE JOŠ: „Galan je nepoznanica, nema šta da izgubi, biću oprezan“

Recimo, da se igra na osam stepeni. Ili da imamo tokom prve nedelje poplavu pokušaja igrača da serviraju „iz ruke“. Mladom Bubliku je prvi put „upalilo“, drugi put nije, pročitan je.

Čak si i Novak Đoković i Rafael Nada bili upitani za to, ali dotle, iz senke su na površinu izašli neki drugi igrači.

Čak 13 tenisera od preostala 32 igrača u muškom singlu, po prvi put su se plasirali u treće kolo grend slema, među njima i sledeći Đokovićev rival, Danijel Galan.

Ko je zaista Galan i kako se njegovo ime našlo među igračima u šesnaestini finala?

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

ENTUZIJASTA IZ BUKARAMANGRE

Bukaramangra, grad od nešto više od 581.000 stanovnika, 409 kilometara severno od Bogote je rodno mesto 153. tenisera sveta, 24-godišnjeg Danijela Galana.

On će imati ne samo tu čast da prvi put igra sa prvim na svetu, njemu je ovo tek drugi glavni žreb jednog grend slema.

Zimus u Melburnu ispao je u prvom kolu od 207. na svetu, Čileanca Alehandra Tabilja u pet setova.

Ali, znate kako je to kad dobijete na ruletu – e baš taj osećaj ima sada Kolumbijac koji je igrao u kvalifikacijama u Parizu, i u finalnom, trećem kolu izgubio od Švajcarca finskog porekla, Henrija Laksonena, 7:5, 6:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je trebalo da spakuje kofere i vrati se kući, odustajanjem jednog igrača, zapalo ga je da kao „srećni gubitnik“ uđe u glavni žreb i ne samo da je zgrabio premiju već će se za plasman u treću rundu kući vratiti sa nemalim čekom od 150.000 dolara! To je znatno više od njegove dosadašnje zarade u sezoni od 93.823 dolara.

Na taj žreb za srećne gubitnike nije mogao da ode sam, već je poslao brata Ksanda, koji je sa njim u Parizu. On je izvukao taj „srećni čip“ za ulazak u glavni žreb.

Kolo sreće se okreće – osam puta je Galan gubio u kvalifikacijama grend slema, i ovog puta je, ali fortuna prati uporne.

Galan između ostalog na španskom znači „zavodnik“, „lepotan“, „ženskaroš“… Danijel može da se pohvali time kako je odjednom izbio u prvi plan i onda kada to u njegovoj zemlji niko osim članova porodice to nije očekivao, igrom prilika došao je do megdana sa najboljim.

Ipak, treba mu odati maksimalno priznanje, jer je pobedio daleko iskusnije i jače igrače, barem na papiru od sebe, Britanca Kamerona Norija (72. na svetu) i Amerikanca Tenisa Sandgrena (47).

„Šta se dogodilo? Jednostavno, isprašio mi je tur“, rekao je Sandgren posle poraza od 6:2, 6:2, 6:3.

Galan ga je izluđivao insajd-aut forhendima, a gotovo redovno je slao duboke lopte po sredini terena, tamo gde je mreža najniža.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

ZAJEDNIČKO S NOVAKOM? BILJNA ISHRANA

Galan je najbolji rezultat na ATP turnirima imao 2019. godine, kada je stigao do polufinala turnira Serije 250 u Hjustonu. Tada je u polufinalu izgubio od Kaspera Ruda.

Njegov najbolji plasman je 140. mesto koje je dostigao pre osam meseci i osim nekih dobrih rezultata na čelendžerima imao je zapaženu rolu i u pobedi Kolumbije nad Argentinom kad je pobedio Huana Ignjasija Londera.

I Danijel je, kao i mnogi igrači sa tla Južne Amerike, u ranoj fazi karijere imao problema sa finansijama.

Poreklom iz porodice srednje klase, ubrzo je naišao na zid jer je porodica teško mogla da finansira putovanja van Kolumbije. Otuda je tako kasno ušao u profesionalne vode.

Njegov otac Santos je želeo da stavi kuću pod hipoteku, kako je to uradio bivši as Formule 1 Huan Pablo Montoja, ali je majka Doris bila strogo protiv toga.

„Došli su mi na prag sa tom pričom o hipoteci jer je tako uradio otac Huana Pabla Montoje, ali kod mene to nije prošlo. To je bio Montoja, ja ne podržavam takvo ludilo“, rekla je pre dve godine Galanova majka.

Iz sportske je porodice gde su otac i majka, brat i dve sestre delili strast između tri sporta – otac prema fudbalu, majka prema odbojci, a sestre i brat Ksando, koji je 2007. bio 650. na ATP listi, prema tenisu.

I sada, sa druge strane mreže je Novak.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

„Pokušaću da odigram najbolje što mogu. Igrali sa prvim na svetu ili nekim drugim u suštini je isto, treba izaći na teren i uživati u igri. Biću svakako rasterećeniji. Novak nema slabosti. Ne kažem da je nepobediv, jer da je tako do sada ne bi imao nijedan poraz u karijeri. Imao bi 80 grend slem titula! Nismo igrali, ali on je stalno na TV, uvek igra na centralnom terenu, u finalima, učio sam iz toga i studirao njegovu igru“, rekao je Galan.

Ako ništa drugo, Kolumbijac i Srbin imaju barem jednu zajedničku strast – ljubav prema vegeterijanskoj ishrani!

Njegov otac je tako počeo da se hrani kao student, majka zbog zdravstvenih tegoba, a Galan se na to brzo navikao.

„To mi je usađeno još po rođenju, kao i svest o očuvanju okoline. Kao teniser nisam osetio da je taj način ishrane hendikep za mene“, rekao je nedavno Galan.

Za kraj dodaje da će morati da prebrodi nervozu velike arene. Protiv Sandgrena na terenu 11 gledalo ga je jedva 20 ljudi. Sada će njegov meč sa Novakom gledati milioni širom sveta, a to za njega nije mala, obična stvar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare