Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Petorica srpskih tenisera se nalaze među najboljih stotinu igrača sveta, ali je posle petog dana takmičenja na Rolan Garosu u konkurenciji ostao samo najbolji - Novak Đoković.

Srbija deli drugo mesto sa Španijom kao „najveća teniska sila“, ako se u obzir uzme plasman igrača u prvih 50.

PROČITAJTE JOŠ

Pored Đokovića tu su još Dušan Lajović (24), Filip Krajinović (29) i Miomir Kecmanović (41).

Ako se u obzir uzme najboljih 50 tenisera, Francuska i SAD imaju najveći broj igrača, po pet, s tim što su trojica na 38, 39. i 50. mestu.

Sa druge strane, ni Amerika ne može da se pohvali visokim plasmanom svojih igrača, koliko brojnošću, pa je najbolji od njih 35-godišnji Džon Izner tek na 23. poziciji.

Vratimo se srpskim igračima.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Đoković je zvanično doživeo jedan poraz u sezoni, nezvanično nijedan protivnik nije uspeo da ga pobedi i on posle osvajanja trofeja u Rimu hita ka 18. grend slem trofeju.

I praktično ima čist put do finala, gde će ga sačekati, sasvim izvesno, bolji iz potencijalnog duela između Rafaela Nadala i Dominika Tima, tenisera koji važe za najbolje „šljakaše“ na svetu.

Generalno, zemlja je podloga koja je najzastupljenija na srpskim terenima, pa je negde očekivano da teniseri koji dolaze sa ovih prostora imaju dobar ritam u takvim uslovima.

To se nije pokazalo istinitim na ovogodišnjem Rolan Garosu, gde su se četvorici plasiranih u najboljih 50 pridružili Laslo Đere, s 71. mesta i Nikola Milojević, koji je sa 144. mesta preko kvalifikacija stigao do glavnog žreba.

Mladi Beograđanin je u prvom kolu naleteo na zemljaka, Filipa Krajinovića i uspeo da ga pobedi sa 3:1 u setovima.

Nikola Milojević igra na Rolan Garosu, prvi put u glavnom žrebu grend slema
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Krajinović se žalio na uslove koji su zaista skandalozni jer nikako nije dobro igrati na šljaci po vetru, kiši i temperaturi nižoj od 15 stepeni.

Milojevićev san je završen u drugom kolu pošto ga je sa 3:1 pobedio Aljaž Benede, slovenački teniser koji zauzima 56. mesto na ATP listi.

Prvo kolo je bilo kobno i za Miomira Kecmanovića koga je pobedio Dijego Švarcman, a malo je nedostajalo, da, jedan meč, ali zapravo mnogo da se dogodi još jedan srpski duel.

Đere je u prvom kolu sa 3:0 savladan od strane Kevina Andersona koji je potom u drugom kolu eliminisao Lajovića i time upisao dva „čišćenja“ srpskih tenisera u svega dve runde.

Dakle, jedina šansa za srpski tenis je i dalje Novak, koji se u narednom meču sastaje sa Danijelom Elahijem Galanom, kolumbijskim teniserom sa 153. pozicije na rang listi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar