Foto: EPA-EFE/JASON O'BRIEN/Starsport/Srdjan Stevanovic/Marko Djokovic

Težak posao za Srbe u Parizu, moraće dobro da se preznoje

Novak Đoković imaće najteži zadatak u Parizu, gde će morati da odbrani titulu ukoliko želi da sačuva prvo mesto na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Put srpskog asa do titule nije mogao biti teži, ali ono što raduje sve njegove navijače je to da je na Mastersu u Rimu ponovo bio onaj stari.

Nakon svih problema, najviše emotivnih i fizičkih, zbog svega što je pretrpeo na početku godine u Australiji, Novak je uspeo da uhvati pravi ritam i kao brzi voz protutnja večnim gradom i to bez izgubljenog seta.

Ponovo je bio silan, udarci su postali sigurniji, a samopouzdanje je na prepoznatljivom nivou. Međutim, to da li će ostati na čelu liste neće zavisiti samo od njega.

Danil Medvedev je ostao drugi na svetu uprkos tome što duže od mesec dana nije bio na terenu. Njemu je za prvo mesto potreban prolaz u polufinale Pariza, ali znajući da njegovi kvaliteti na šljaci ne dolaze do izražaja kao na betonu, ne bi čudilo da ispadne već u ranoj fazi.

Veliki broj poena u prestonici Francuske brani i Rafael Nadal, preciznije 720 bodova. Španac je prošle godine ispao u polufinalu u epskom meču od Novaka Đokovića, a sada bi njihov duel mogli da gledamo već u četvrtfinalu, što znači da će bar jedan otići kući sa manjkom bodova u odnosu na prošlu sezonu.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Što se tiče tenisera iz samog vrha, Stefanos Cicipas brani 1.200 bodova, jer je u finalu prošle godine izgubio od Đokovića nakon velikog preokreta sa 3:2. Aleksandar Zverev brani polufinale, odnosno 720 bodova, dok će najveću šansu da popravi bodovno stanje imati mladi Karlos Alkaraz, koji je prava senzacija ove sezone.

„Novi Nadal“ osvojio je već četiri turnira u 2022. godini, a na Rolan Garosu brani samo 90 bodova, pošto je prošle godine stigao do treće runde. Njegov duel sa Novakom mogli bismo da vidimo tek u polufinalu, dok bi u četvrtfinalu mogao da ga sačeka Zverev.

Što se ostalih srpskih tenisera tiče, šansu da zasijaju na pariskoj šljaci imaće Miomir Kecmanović, Filip Krajinović, Dušan Lajović, ali i Laslo Đere.

Kecmanović bi tempom kojim igra u ovoj godini vrlo brzo mogao da stigne do samog vrha. Trenutno je 31. teniser sveta, a u Parizu brani samo 45 bodova, jer je prošle godine ispao u drugom kolu od Đerea. Tada je bio daleko od forme u kojoj igra sada, a period koji je imao od ispadanja u Rimu do početka Rolan Garosa iskorsitio je za pripremu, te je sigurno dodatno motivisan da izbori prvo četvrtfinale nekog grend slema u karijeri.

foto: Starsrport/Serbia Open

Kecmanović će u prvom kolu igrati protiv Tomasa Martina Ečeverija, koji ne bi trebalo da mu bude težak zalogaj, ali bi već u trećem kolu mogao da se sastane sa Medvedevom. S obzirom na to kako Rus igra na šljaci Kecmanovićeve šanse u tom duele ne bi uopšte bile male.

Najteži posao u prvom kolu od srpskih predstavnika imaće Krajinović, koji je za rivala dobio Rejlija Opelku, Amerikanca sa razornim servisom i snažnim forhendima. Krajinović je prošle sezone stigao do druge runde, gde je izgubio od Džona Iznera, koji je sličan profil igrača kao Opelka.

Foto: Starsport

Lajović je 2021. izgubio već na startu Rolan Garosa, a ove godine imaće veoma težak posao. Na noge mu dolazi mladi i nadahnuti Sebastijan Baez, dok bi već u drugom kolu mogao da ga sačeka Zverev. Srpski teniser se nije pokazao ni u Rimu, gde je izgubio u prvom kolu, a ove sezone daleko je od prave forme i pao je na 66. mesto ATP liste.

Što se Đerea tiče, on je poznat po dobroj igri na šljaci, što je pokazao još u Beogradu, kada mu je malo falilo da skine skalp Đokoviću. Nakon toga uspeo je lako da se domogne glavnog žreba u Rimu, u prvom kolu savladao je Bornu Ćorića, ali je nakon velike borbe izgubio od Stena Vavrinke.

Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Ni u Parizu ga žreb nije pomilovao, te će mu prva prepreka biti Litvanac Berankis, od kog je u boljoj formi, ali bi već naredni rival mogao da mu bude Medvedev.

Laslo je prošle sezone stigao do treće runde, tada je bolji bio Zverev, ali će mu ove godine put do druge faze turnira biti još teži.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar