Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Nije moglo komplikovanije.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće na Rolan Garosu od 22. maja do 5. juna, a prvi rival biće mu Jošihito Nišioka.

PROČITAJTE JOŠ...

Njih dvojica sastali su dva puta do sada, a oba puta kao pobednik izlazio je Srbin i to veoma lako. Japanac je u seriji od četiri poraza, zauzima 94. mesto na svetu i ne bi trebalo da bude težak rival.

Već od drugog kola mogli bi da krenu problemi. Novak bi mogao da igra protiv Federika Korije ili Aleksa Molčana, koji je nedavno započeo saradnju sa Marjanom Vajdom. Levoruki Slovak čini se kao „zelen“ za Novaka, ali bi uz Vajdu mogao da napravi senzaciju i rezultat karijere.

U trećem kolu Đokoviću je projektovan mladi Dženson Bruksbi, koji je jednom uspeo da oduzme set srpskom asu. To je bilo na US Openu 2021. godine, kada je Amerikanac poveo sa 1:0, ali je Novak preokrenuo i slavio sa 3:1.

Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Osmina finala mogla bi da donese duel sa Grigorom Dimitrovom ili Dijegom Švarcmanom. Bugarin nije u lošoj formi, pokazao je zube u Monte Karlu, kada je stigao do polufinala. Bio je nadomak pobede protiv Stefanosa Cicipasa u Rimu, a u Madridu je Grk bio bolji sa 2:0. Protiv Novaka ima devet poraza, a jedina pobeda došla je na šljaci davne 2013. godine.

Sa druge strane, Švarcman je tipičan šljakaš, koji voli da igra u Parizu. Uspeo je da stigne do polufinala 2020. godine, a uzimao je setove i Nadalu i Novaku.

U četvrtfinalu mogao bi da se igra pravi spektakl, 59. meč najvećeg rivalstva u istoriji tenisa – duel Novaka i Rafe. Stari znanci nisu odigrali meč od polufinala Rolan Garosa prošle godine, kada je Srbin bio bolji sa 3:1 u jednom od najboljih mečeva u istoriji tenisa. Što se tiče međusobnih okršaja na šlaci, Nadal vodi sa 19:8, ali problem mu sada predstavlja povreda stopala.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak je osvojio Masters u Rimu, oporavio se od svih neprijatnih situacija koje je doživeo početkom godine i sada nas je končano podsetio na onog starog sebe. U boljem je momentumu, ali ako nekoga ne treba nikada otpisivati to je Nadal na šljaci.

Ukoliko prebrodi najveću prepreku u polufinalu bi Novak mogao da naleti na „dužnika“ iz Madrida – Karlosa Alkaraza. Mladi Španac je senzacija ove sezone, pobedio je Đokovića i Nadala u dva uzastopna dana, a već je osvojio ćetiri titule u 2022. Pitanje je samo koliko je spreman za duge mečeve i da li može da parira Novaku u potencijalnih pet setova.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Osim Alkaraza, prognoziran je i Aleksandar Zverev, koji je četiri puta savladao Novaka. Na šljaci je skor 1-1, ali ako Novak bude na vrhuncu teško da će i Zverev moći da isparira.

Sa druge strane žreba nalaze se Stefanos Cicipas, Danil Medvedev, Andrej Rubljov i Janik Siner, a svoju šansu traži i Miomir Kecmanović, koji u prvom kolu igra sa Argentincem Ečeverijem. Svi navedeni teniseri mogli bi da budu Novakovi rivali u finalu.

Ne treba zaboraviti da Đoković brani titulu i da mu je upravo ona potrebna za ostaanak na vrhu liste, pod uslovom da Medvedev ne dođe do polufinala.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare