Janik Siner, senzacija sa Rolan Garosa, rodio se kad je Rafael Nadal postao profi i sada može da ga izbaci
Janik Siner; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Sedam od osam četvrtfinalista Rolan Garosa je iz Top 20, samo supertalentovani Italijan Janik Siner "kvari" prosek kao 75. teniser sveta i još ide na Rafaela Nadala u borbi za polufinale.

PROČITAJTE JOŠ

Neverovatni Siner ima samo 19 godina, rođen je 16. avgusta 2001. i na pariskoj šljaci beleži uspehe karijere.

Sledeća prepreka, nikad teža, osvajač 12 trofeja Rolan Garosa.

Brojke su neumoljive… Nadalu je ovo 16. Rolan Garos i sledeći meč biće mu 100. duel u Bulonjskoj šumi! Ima 97 pobeda i samo dva poraza.

Izgubio je samo 27 setova od čega sedam od Novaka Đokovića, koji je rekorder po broju uzastopnih četvrtfinala na pariskom grend slemu.

Skoro da Nadal ima učešća na Rolan Garosu koliko Siner ima godina…

I bez ovih podataka sama činjenica da će naspram sebe imati Rafu jasno je kakva (ne)moguća misija ga očekuje ovog utorka u večernjim časovima na „Filip Šatrijeu“.

 

Na konto toga samo još nešto – Nadal je profesionalno počeo da se bavi tenisom 2001. godine, u godini kada se rodio Janik Siner, 16. avgusta.

U pravom smislu biće to susret generacija. Tinejdžer iz Italije trenutno je 75. na svetu, a na najbolji plasman bilo mu je 68. mesto na ATP listi, u februaru ove godine. Nema nijednu titulu u karijeri tokom koje je zabeležio 17 pobeda i 18 poraza do Rolan Garosa.

PROČITAJTE JOŠ Da li je moguće!? Novak opet pogodio lopticom sudiju u glavu

Da je pred njim blistava budućnost najavio je još na domaćem terenu u Rimu, jer je u 2. kolu izbacio favorizovanog Stefanosa Cicipasa, ali ga je u sledećoj rundi zaustavio Grigor Dimitrov. Prethodno ga je na turnir u Kicbilu eliminisao naš Laslo Đere.

Janik potiče iz sportske porodice, tenisom je počeo da se bavi kao sedmogodišnjak, od osme do 12. godine bio je šampion Italije u skijanju, da bi sa 13 godina rešio da se u potpunosti posveti belom sportu.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Tada je i napustio roditeljski dom kako bi se radio sa Rikardom Pjatijem (sadašnji trener zajedno sa Andreom Volpinijem) i Masimom Sartorijem u italijanskoj Bordiđeri, a prvi trener mu je bio Heribert Majr. Inače, čuveni Pjati je poznat po radu s mladim teniserima jer je 2005. i 2006. radio sa Đokovićem, kome nije mogao da se posveti u potpunosti pa je prekinuta saradnja.
Osim Novaka, trenirao je Ivana Ljubičića, Miloša Raonića, Rišara Gaskea, Mariju Šarapovu…

PROČITAJTE JOŠ

Siner je desnoruk, najbolji udarac mu je bekhend i za sebe kaže da mu je najveći kvalitet smirenost, odnosno sposobnost da ostane miran kada je najpotrebnije.

Od strane ATP proglašen je 2019. za najboljeg novajliju godine, košarkaškim rečnikom bio je „ruki godine“. Idol mu je Rodžer Federer, omiljena podloga beton a omiljeni turnir US Open, na čijem startu ga je savladao Karen Hačanov u pet setova.

Ipak, na šljaci u Rimu i Rolan Garosu beleži najbolje rezultate na seniorskom nivou, pa se to možda i promeni. Do megdana sa Nadalom redom je pobeđivao Gofana, Boncija i Koriju, svu trojicu u tri seta, a samo je Zverev u 4. kolu uspeo da mu uzme jedan set.

Van tenisa, voli da igra fudbal i navija za Milan, a uživa u muzici Eminema. Možda baš uz neku numeru čuvenog repera izađe na „Šatrije“ protiv Nadala…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar