Foto: Tanjug AP Photo/Christophe Ena

Analiza koja pobija sve argumente u korist Španca.

Rafael Nadal je osvajanjem Rolan Garosa povećao svoj rekord po broju grend slem titula na 22. čime je za mnoge učvrstio argument da je najbolji teniser svih vremena.

Međutim, kada se uzmu svi parametri u obzir, situacija je potpuno drugačija.

PROČITAJTE JOŠ

Istraživanja stranice „Ultimatetennistats“, koja se bavi teniskim podacima, kažu da je Srbin i dalje najbolji u GOAT trci po broju bodova u ukupnom zbiru

Kada se uzmu svi parametri u obzir, Đoković ima 975 bodova. Drugi je Rodžer Federer sa 933, dok je Nadal tek treći sa 882.

Hrvatski portal „Index“, koji se takođe bavio ovom temom, napisao da „Nadal nije postao najbolji ikada. Ostao je gde je i bio – daleko iza Đokovića.“

„Najslabiji Nadalov, a najjači Đokovićev argument, nedelje na mestu broj 1 na ATP listi. Đoković je najbolji u istoriji sa preko 370 sedmica na mestu broja 1, dok je Nadal dosegao samo 209 nedelja, čime je značajno lošiji ne samo od Đokovića i Federera (koji su jedini preko 300) nego i od Lendla, Konorsa i Samprasa. Biti u zbiru tri godine više na mestu broja 1 od direktnog protivnika zaista je bitan podatak“, ističe se u tekstu „Indexa“.

Kao posebno dostignuće Đokovića navodi se činjenica i da je osvojio sve masterse po dva puta dok Nadal nema Majami i Pariz, a nikada nije osvojio završni masters, i pri tom je više od polovine titula na turnirima ove kategorije osvojio u Rimu i Monte Karlu.

Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Sve to najbolje se očitava u ELO rejtingu, a tu je ponovo Novak Đoković osvojio 2629 bodova na svom vrhuncu. Jedini koji je došao blizu toga je Bjorn Borg, uz Đokovića jedini igrač koji je prešao 2600 bodova kada je bio na vrhuncu. Najbolja teniska sezona, a možda i najbolja sezona za bilo kojeg sportistu, jeste ona Đokovićeva iz 2015. godine kada je Novak na svim velikim turnirima koje je igrao došao do finala, uz skor 10-3. Nadal, za razliku od Đokovića, nijednom nije, osim 2013. godine, odradio zapravo dominantnu sezonu, od Australijan Opena pa sve do završnog Masters turnira“, piše „Index“ u svom tekstu.

Zaključuju i da je Federer sinonim elegancije, Nadal neverovatne snage, a Đoković teniske efikasnosti. Međutim, na osnovu podataka, dodaju da “Nadal ostaje što je bio i pre – za teniske pojmove božanstvo na zemlji, ali zapravi relativno daleko od Đokovića, a verovatno i iza Federera.“

BONUS VIDEO Nikola Pilić i Miodrag Dimitrijević o meču Nadal – Đoković


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare