Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Dobrodošli u "teniski raj", a ove godine će sva svetla reflektora biti uperena na... Rafaela Nadala... I Novaka Đokovića... Čini se već sada nešto manje nego što se očekuje za najboljeg tenisera svih vremena.

Indijan Vels, prvi masters u sezoni, turnir je sa mnogo inovativnih i pretencioznih nadimaka. „Teniski raj“ i „Peti grend slem“ su oni najčešći, a obično je i bio rangiran kao jedan od najvrednijih turnira u sezoni. Sada to pišemo iz ugla igrača.

PROČITAJTE JOŠ

Dolazi u idealnoj marketinškom trenutku u sezoni, pa i ne čudi što se upravo tada dva turnira igraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Godina uvek krene ogromnim praskom na Australijan openu, a onda tokom „sporog februara“ usledi potpuno zatišje gde tek marta kreće ono pravo u ATP svetu.

I dok je WTA raspored prebukiran u najkraćem mesecu godine u muškom delu obično najbolji na svetu taktički biraju tek neke turnire ili dodatni odmor.

Tako se polako došlo do priče o tome da li će se Novak u Kaliforniji naći u situaciji u kojoj nije bio dve godine. Spletom mnogih okolnosti se u poslednje dve godine obično mimoilazio sa Nadalom na najvećim turnirima (uz neke izuzetke poput Rolan Garosa pretprošle godine), pa su svetla reflektora bila uperena na njega. Dovelo je to i do dodatnog „popusta“ organizatora koji su ga uvek pitali u kojim bi uslovima hteo da igra, primera radi, na Australijan openu je prošle godine igrao svih sedam mečeva u noćnom programu. To nije uspeo da uradi niko pre njega u istoriji.

Ipak, ovog puta se čini da bi povlašćeni položaj mogao da ima Nadal. Sedam dana pre prvog meča, mnogo, mnogo pre održanog žreba za Indijan Vels (na programu 5. marta u 21.00) Nadal već zna kada će igrati. Igraće sledeće srede u večernjem terminu na turniru što znači da će organizatori pokušati da urade sve da mu izađu u susret. Kada se zna da bi ovo potencijalno mogao da bude poslednji nastup Španca u Kaliforniji sve i te kako ima smisla.

Za razliku od većine turnira u prethodne dve godine ovog puta Đoković nije zvezda iznad svih ostalih, već će pokušati organizatori da učine da su srećni i Španac i Srbin. Kroz istoriju je obično u tim situacijama obično bolje prolazio momak sa Majorke i to bi mogao da unese blagu nervozu kod Đokovića.

Doduše moglo bi da pokrene i drugačiju reakciju jer bi u inat mogao da igra još, još bolje.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

I bilo bi zaista neverovatno da žreb odluči da upravo sedmog marta u tom prvom turniru Nadal igra protiv – Đokovića. To je moguće jer Španac koristi nezaštićeni rejting dok će Đoković biti prvi nosilac.

Sve bi to imalo i posebnu težinu jer je od njihovog prošlog susreta najpre Nadal rekao da bi „Novak bio frustriran da ne završi karijeru sa više grend slem trofeja“, a onda je potpuno promenio narativ i poručio da je „Đoković, bez ikakve dileme, najbolji teniser svih vremena“.

To je unelo novu dinamiku u njihov odnos, a u SAD će biti zanimljivo kako će ponašati jedan prema drugom. Uz već pomenut odnos koji će organizatori imati prema njima…

Uostalom zato smo i tek sada stavili prvu fotografiju Đokovića u tekstu. Ako vam je to zasmetalo dok ste čitali tekst, zamislite kako će biti ako se tako ponasaju organizatori.

Novak Đoković na Indijan Velsu 2016. godine
Foto: EPA/EUGENE GARCIA

Nadal je pojasnio da je Novak imao bolje brojke, ali i zbog čega smatra da je Srbin najbolji ikada.

„Imidž koji projektuje je gori od onoga što on zaista jeste. Novak je dobra osoba, sa određenim greškama, kao i svi mi. Ali ponavljam, mnogo je bolji od onoga što možete da vidite na TV-u. Da, ume da polomi reket, a onda je u sledećem udarcu perfektan. Zato je i postigao najviše u ovom našem sportu. Brojke ne lažu, on je najveći u istoriji. Nikada nisam imao nikakav ego da govorim stvari koje ne osećam. Na kraju krajeva, možemo reći da sam ja bio povređen na toliko i toliko slemova, a da on nije. Ali, čoveče, on je imao telo bolje od mog, a to se takođe računa“, rekao je Nadal.

BONUS VIDEO Kad je Nadal morao da se presvuče na terenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar