Ivko Plećević
Ivko Plećević Foto: Printscreen/Sport Klub

Ivko Plećević, jedan od najboljih tenisera i pionir "belog sporta" na prostoru Balkana, preminuo je u svojoj 91. godini.

Plećević, rođen 1931. godine, tenisom je počeo da se bavi sredinom 20. veka, i to na krajnje interesantan način. Naime, on je kao dečak cepao karte na blagajni teniskog kluba na Tašmajdanu za mečeve domaćeg šampionata, da bi povremeno grabio priliku i sa drugom izlazio na teren.

Ipak, „beli sport“ nije imao ozbiljniju ulogu sve do 1948. godine, kada je teniski klub Crvena zvezda dobila poziv na meč iz Novog Sada, a uslov je bio da uz seniorsku ekipu povedu i jednog juniora. Kako nisu imali koga, odluka je pala da put „srpske Atine“ krene Plećević.

PROČITAJTE JOŠ...

Sjajnim partijama i zahvaljujući tri vezane pobede Plećević je i definitivno započeo put ka teniskim velikanima, što je gradio preko brojnih turnira u Evropi, poput Hamburga, Rima, Pariza i londonskog Vimbldona, ali je najupečatljiviji bio njegov put u Indiju, gde je trebalo da nastupi u dublu sa Ilijom Panajotovićem.

Tokom putovanja poluteretnim brodom Dinara koje je trajalo oko mesec dana dvojica tenisera su korisitli svaku šansu da, dok je brod usidren radi utovara i istovara, odu do obližnjeg kluba kako bi odigrali poneku partiju, dok nisu stigli u Indiju, gde su učestvovali na seriji turnira.

Plećević je nastupao za Dejvis kup reprezentaciju Jugoslavije, deset puta je osvojio titulu prvaka države, a po završetku igračke karijere radio je kao selektor reprezentacije za koju su nastupali igrači poput Nikole Pilića, Željka Franulovića…

U Dejvis kup reprezentaciji debitovao je 1952. godine, a po završetku angažmana u domaćem tenisu otišao je u Nemačku.

Pored tenisa, Plećević je ostao upamćen i po jednoj anegdoti. Naime, 1979. godine njemu je ukraden automobil marke „porše“ kojim je Vladimir Vasiljević deset dana do ludila dovodio beogradsku policiju, zbog čega je u legendi Beograda ostao upamćen kao Beogradski fantom.

„Ono što je interesantno, ni jedna sitnica iz kola mi nije falila. Sve je bilo tu, i skupocene naočare, meni veoma važne. Naravno, taj auto sam odmah prodao I kupio novi, takođe „porše“. Eto, snimljen je i film po ovom događaju, verodostojno je, ima puno dokumentarnih delova, mislim da je sve skladno upakovano u jednu celinu. Ima specifičan šarm kojim je odisao Beograd sedamdesetih godina“, preneo je njegove reči Teniski savez Srbije.

Bonus video: Izjava Milice Mandić nakon što je videla mural 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram