Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Ukrajinska tenisderka Marta Kostjuk oglasila se zajedno sa ostalim koleginicama i zatražila zabranu učešća ruskim takmičarima na turnirima.

Ukrajinke (Kostjuk, Svitolina, Curenko) su podelile zajedničko saopštenje, nakon što su na Vimbldonu objavili da Rusima i Belorusima ( neće dopustiti da igraju.

PROČITAJTE JOŠ:

U njemu traže od ITF, ATP i WTA da pitaju ruske i beloruske sportiste da li podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu i ruske političke lidere i ako je odgovor „da“, da ih proteraju sa turnira.

„Da li podržavate invaziju Rusije i Belorusije na Ukrajinu i rat koji su pokrenule te dve zemlje. Da li podržavate ruske i beloruske vojne aktivnosti u Ukrajini? Da li podržavate Putinov i Lukašenkov režim?“, su tri pitanja koja se traže.

Povod je rat koji je Rusija započela sa Ukrajinom 24. februara i koji od tada traje na njenoj teritoriji.

„Ako je primenjivo, onda zahtevamo zabranu igranja za ruske i beloruske tenisere na bilo kom međunarodnom događaju, što je Vimbldon već uradio. Postoje vremena kada je ćutanje izdaja i to vreme je sada“, piše u saopštenju.

Deo ukrajinskih sportista se neposredno priključio borbi u vojnoj uniformi, drugi deo po društvenim mrežama i medijima skreće pažnju na ovu agresiju.

Danil Medvedev, Karen Hačanov, Aslan Karacev, Arina Sabalenka, Viktorija Azarenka, Andrej Rubljov, Anastasija Pavljučenkova samo su neka od imena kojih neće biti na Vimbldonu.

BONUS VIDEO: Dominik Tim ispraćen aplauzom sa Serbia Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar