Foto: EPA/ANDY RAIN

Teniski svet video je na startu jubilarnog, 50. ATP Tur finala snagu Dominika Tima i Rafaela Nadala. Onaj tirkizni podijum u prelepoj "O2 Areni" spreman je i za spektakularan londonski nastup Novaka Đokovića koji je na tom mestu požnjeo u prošlosti mnogo uspeha.

Teren, obasjan reflektorima sa svih strana, ali s tribinama koje su u mraku, ustvari je bio scena gde su se odigravale velike teniske predstave. Kao nekada davno, na istom mestu, gde su se igrale drame u čuvenim Šekspirovim pozorištima.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada su okolnosti drugačije – nema te graje publike, tog adrenalina, tog uzbuđenja, igrači su prepušteni sebi i svojim instinktima, svojoj veštini, kojoj, nažalost, sticajem okolnosti, nema ko da aplaurira.

Pomalo taj teren podseća i na blještavi disko podijum, koji je svedok brojnih Novakovih stepova u pravcu najvećih teniskih visina – to je bilo mesto gde smo uvek imali „grand finale“, kulminaciju jedne sezone i gde je svetski teniser broj jedan, retko kad izneverio publiku, koliko god mu ona bila naklonjena ili nenaklonjena.

PROČITAJTE JOŠ: Noletova grupa – matematičar, ratnik i „špargla“

London je, dakle, punih 12 godina poprište završnih bitaka sezone osmorice veličanstvenih i treba imati na umu činjenicu da je u tih 12 turnira Novak Đoković 11 puta učestvovao – samo 2017. godine ga nije bilo kada nije igrao zbog povrede lakta punih šest meseci.

U tih 11 izdanja, šest puta je bio akter finalnog meča, a posebno je upečatljiv niz imao od 2012. do 2015. godine.

Foto: EPA/ANDY RAIN

KVARTET TITULA

Đoković je i inače, na prvi londonski samit najboljih, u novembru 2009. godine, stigao kao branilac trofeja, osvojenog godinu dana pre toga na Tenis Masters kupu u Šangaju.

Ipak, te četiri godine tokom kojih je osvojio četiri titule u nizu, možda i najbolje ilustruju njegov zlatni period karijere – usledilo je sve to posle onog neverovatnog uzleta 2011. godine kada je osvojio prvi Vimbldon i prvi put postao broj jedan.

Na ATP Tur finalu 2012. godine, Novak je imao motiv da se iskupi za neubedljiv turnir godinu dana pre toga, kada je ispao u grupnoj fazi.

U takmičenju u grupi je pobedio Žoa Vilfreda Congu, Endija Marija i Tomaša Berdiha, u polufinalu Huana Martina del Potra, a u finalu velikog rivala, Rodžera Federera, 7:6 (5), 7:5.

Godinu dana kasnije, ponovo žestok Đokovićev turnir – u grupi je u sva tri meča gubio po set, ali je savladao Rodžera Federera, Huana Martina del Potra i Rišara Gaskea, da bi u polufinalu i finalu bio bolji od Stana Vavrinke i konačno Rafe Nadala, u finalu, 6:3, 6:4.

Na turniru 2014. godine, Marin Čilić, Stan Vavrinka, Tomaš Berdih i Kei Nišikori, uspeli su da mu zajedno uzmu svega set, da bi mu Rodžer Federer predao finalni meč bez borbe, zbog problema sa leđima.

Već tada je Đoković imao skor od 15-0 na poslednja tri turnira, i 2015. koja je takođe bila sjajna, dobio je i 16. meč zaredom, i to protiv Keija Nišikorija, da bi u grupnoj fazi konačno doživeo poraz od Rodžera Federera.

Nije to smetalo Novaku, dobio je naredni duel sa Berdihom, da bi klasu ponovo pokazao kad je najvažnije i najteže, u polufinalu i finalu protiv svojih najvećih rivala, prvo Nadala (6:3, 6:3), a onda je usledio i revanš Federeru, 6:3, 6:4, za četvrtu uzastopnu titulu!

Dakle od četiri finala zaredom, tri puta je, računajući i tu predaju, njegova žrtva bio Švajcarac.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

POST OD ČETIRI GODINE

Novak, od tada nije uspeo da slavi u Londonu, što možda brine pojedine njegove navijače.

Činjenica je i da smo u poslednja četiri izdanja turnira proširili lepezu pobednika, jer svi su bili različiti.

Stasala je nova generacija tenisera, koja možda još ne dominira na grend slemovima, ali je svakako u stanju da otkine deo kolača velikoj trojci svetskog tenisa.

Ako je trofej Endija Marija 2016. bio nagrada za sve njegove napore tokom protekle decenije, onda su poslednja dva izdanja ATP Tur finala neka vrsta najave da se stvari u svetu tenisa polako menjaju. Ne prebrzo, ali vidljivo, a počinje možda baš od Londona.

Novak je u finalu 2018. izgubio od Aleksandera Zvereva, i to pošto ga je dobio u grupi, i sada su opet zajedno.

Prošle godine, turnir je osvojio Stefanos Cicipas, a Novak je u grupi dobio jedino Matea Beretinija, a izgubio od Tima i Federera.

Dakle, posle četiri godine be trofeja, ali i jedne veoma dobre sezone za broja jedan, postavlja se pitanje, šta će doneti ovaj jubilarni, 50. finalni turnir gde su snage i forma igrača, poprilično izjednačeni?

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

START JE NAJVAŽNIJI

Zanimljiv je podatak da Novak Đoković, koji će danas odigrati 51. meč na ATP Tur finalima, ima 36 pobeda – više nego svih osam ostalih učesnika ovog turnira – zajedno!

Oni su na brojci od 35 i to dovoljno govori kakav je legat na ovom turniru ostavio Novak koji će biti rasterećen trkom za mesto broj jedan, ali i motivisan da izjednači još jedan rekord, onaj Federerov od šest trijumfa na završnom takmičenju sezone.

Još jedan dobar pokazatelj je i snažan start Nadala – poznato je da Novaka najviše motiviše takmičenje sa Rafom i Rodžerom. Sada Švajcarac nije tu, ali jeste Nadal i ta varnica može da ima i te kakav značaj za Novakova izdanja na ovom turniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Konačno, prvi protivnik je sve samo ne lak – žilavi, uporni, kao mrav vredni teniski fajter, Dijego Švarcman. Svi parametri su na Đokovićevoj strani, ali on zna da je jedno papir, a drugo teren.

„On nikada nije igrao na ovom turniru, ali mislim da to čini i da bude rasterećen pritiska das mora nešto da uradi. Dijego je u sjajnoj formi ove godine, ima sezonu života, zaslužio je da bude deo ovog turnira. Mnogo ga poštujem, on je žestok oponent i jedan od najbržih igrača na Turu“, jasan je Novak.

Švarcman kaže da je u ovo vreme obično na godišnjem odmoru, ali da mu je drago što je za njega, sezona malo produžena.

„Protiv Noleta morate da igrate na svojih sto odsto. Teško je misliti na bilo šta drugo, o tome kako da budete taktički bolji od njega, ili kako da pogađate vinere. Jednostavno, treba izaći i pokušati da se da sto odsto i ako on nema svoj najbolji dan, imaćete nekoliko prilika. Prvi meč je uvek najteži za svakog, tako da ase nadam da ću imati svoje šanse i na meni je da ih iskoristim“, izjavio je „Peke“.

Hrabro od „gauča“, ali Novak u pobedama vodi sa 5:0. I ako zaista bude imao svoj dan, onda će Dijego, mirne duše, već mislima moći da počne da pakuje kofere i otisne se na planirani put sa devojkom Euđenijom.

A Novak, o novoj tituli i rekordu Federera koji mu je na nišanu. Dobro je ciljao i ranije, ne vidimo razlog da i ovo dostignuće Švajcarca, ne precrta u svom rokovniku i dopiše pored – „mission completed“.

SKOR IGRAČA U NOVAKOVOJ  GRUPI

Đoković – Medvedev 4:2

Đoković – Zverev 3:2

Đoković – Švarcman 5:0

Zverev – Medvedev 5:2

Zverev – Švarcman 2:2

Medvedev – Švarcman 4:0

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar