Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Na jubilarnom 50. ATP tur finalu u Londonu, Novak Đoković kao prvi teniser sveta, spušta zavesu na ovu čudnu 2020. godinu. S nadom da će seriju takmičenja u prestonici Velike Britanije zaokružiti titulom.

ATP Tur finale se seli od naredne godine na drugu lokaciju, u Torino i zato će ovo takmičenje u londonskoj „O2 Areni biti na neki način i oproštaj Novaka od mesta na kom je do sada imao mnogo uspeha.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo će biti 12. uzastopni put kako najbolja osmorka u sezoni igra u Londonu, ali oproštaj neće biti adekvatan, jer igrače neće imati ko da bodri sa tribina.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković: Odrastao sam u ratu i samo slušam svoje srce

Situacija sa koronavirusom učinila je da na tribinama odavno nema publike, a igrači koji se tokom trajanja turnira nalaze u svojevrsnom biološkom balonu, moraju da nađu način da zaborave na sve to i usredsrede se isključivo na igru.

U takvim okolnostima, reklo bi se, sve je moguće, posebno jer je i poslednjih nekoliko završnih turnira završeno iznenađujuće, o čemu govore titule Zvereva i Cicipasa u poslednje dve godine.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

NOVAKOVA GRUPA NIJE LAKA

Na ATP Tur finalu jednostavno ne možete da imate laku grupu. Možete, samo uslovno rečeno, da imate nešto lakši put ka finalu, ali nije moguće da imate lake protivnike kada se suočavate sa najboljih osam igrača u ATP trci.

Đoković jeste po svim parametrima prvi favorit za trofej, on je ove godine osvojio četiri titule, a toliko puta je slavio i u ovoj londonskoj areni. I to četiri puta uzastopno, od 2012. do 2015.

Na turnirima posle toga, Novak nije uspeo da podigne trofej, a igrao je u dva finala – 2017. nije igrao zbog povrede, a prošle godine je takmičenje završio u grupnoj fazi.

Sada je u grupi „Tokio 1970“, u kojoj su i Danil Medvedev, Aleksander Zverev i Dijego Švarcman. Tri igrača koji imaju određenih sličnosti, ali i velikih razlika, tako da će u svakom slučaju biti interesantno videti kako će Novak odgovoriti na izazov koji je pred njim.

Može se reći da se Đoković sastaje sa sa „matematičarom“ Medvedevim, ratnikom Švarcmanom, dok je Saša Zverev u Melburnu 2019. otkrio svoj ne tako poznat nadimak u svetu tenisa, „Špargla“.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

HLADNOM GLAVOM PROTIV LAVLJEG SRCA

Prvi Novakov protivnik na turniru u Londonu je debitant na takmičenju, 28-godišnji Argentinac Dijego Švarcman.

Momak koji iza sebe ima najbolju sezonu do sada, finalista je Rima, polufinalista Rolan Garosa i uz to jedan je od najnižih tenisera na ATP Turu.

Đoković bi, barem na papiru, trebalo da ima najlakši zadatak protiv Švarcmana, kog je pobeđivao u svih pet okršaja do sada, ali to će biti sve samo ne jednostavno, imajući u vidu koliki je Dijegov motiv i kako igra u svakom meču.

Švarcman je jedan od najvećih ratnika u svetu tenisa, momak koji sve nedostatke nadoknađuje neverovatnom borbenošću. Izuzetno je brz, sve stiže i protivnika tera uvek da odigra udarac više.

Za njega nema izgubljenog poena, ali Novak je već imao prilike da oseti kako je igrati sa upornim „gaučom“ koji će najviše problema imati kako da sačuva svoj servis, koji veoma često gubi, jer njegov početni udarac nije tako snažan.

Đoković je ove godine već dva puta dobio Švarcmana, prvi put u osmini finala Australijan Opena, glatko sa 6:3, 6:4, 6:4, a potom i ove jeseni u finalu Mastersa u Rimu kada je bilo 7:5, 6:3.

Dijego je veliki otpor pružio Novaku dva puta, ali na šljaci, 2017. na Rolan Garosu i dve godine kasnije u Rimu.

Ipak, dvorana je nešto drugo, podloga daleko više odgovara Novakovoj igri tako da ako bude na svom uobičajenom nivou, broj jedan ne bi trebalo da ima problema da zabeleži prvu pobedu.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

MATEMATIČKI PROBLEM

Danil Medvedev će po mnogo čemu biti možda i najkompleksniji zadatak za Novaka na ovom turniru.

Moskovljanin je u šest mečeva sa Novakom, dva puta izlazio kao pobednik, ali svi njihovi mečevi do sada bili su veoma interesantni.

Danil se u mlađim danima jako interesovao za matematiku i fiziku, bio je veoma uspešan u te dve nauke, a znanje iz tih oblasti često demonstrira i na terenu.

Prosto bi se reklo, crta po terenu, ima neku svoju neverovatnu geometriju i kada tome dodate da je veoma inteligentan i izuzetno uporan i da svaki poen igra vrlo promišljeno, dobijate protivnika kog je jako teško oboriti na pod.

Umeo je i taktički da iznenadi Novaka, kao na Mastersu u Sinsinatiju 2019. godine kada je i prvi i drugi servis slao najjače što je mogao! Taj meč je dobio i pitanje je šta je sada spremio za meč sa Đokovićem.

Poslednji meč koji su odigrali, početkom ove godine na ATP kupu u Australiji, dobio je Đoković, 6:1, 5:7, 6:4.

Ipak, forma u kojoj se Rus trenutno nalazi, poziva na oprez. U London je stigao sa trofejom Mastersa u Parizu, gde je u finalu pobedio baš Aleksandera Zvereva, tako da će svakako imati ogroman motiv.

I u Njujorku je bio dobar, stigao je do polufinala, u kom je izgubio od Dominika Tima, tako da će predstavljati veliki izazov za broja jedan.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

„ŠPARGLA“ ZVEREV U SVETLU TEŠKIH OPTUŽBI

Aleksander Zverev je u januaru 2019. u Melburnu, otkrio novinarima svoj neobičan nadimak, „Špargla“.

Tada je rekao da je to zbog visine i toga što je tako mršav, ali u međuvremenu, uspeo je da nabaci koji kilogram i iz meseca u mesec igra sve bolje.

Od avgusta naovamo igrao je odlično, poražen je u finalu US Opena od Dominika Tima u meču u pet setova, zaustavljen je u osmini finala Rolan Garosa, onda su došle titule na dvodelnom turniru u Kelnu i finale Mastersa u Parizu.

Zverev igra dobro, ali je nepredvidljiv. Nikada ne znate koji će Zverev izaći na teren, posebno ne sada kada se nalazi suočen sa optužbama bivših devojki, posebno Olge Šaripove, koja tvrdi da ju je žestoko šikanirao i maltretirao i da je njihova veza bila pravi pakao.

Ona je nedavno otkrila i da je pokušala samoubistvo uzevši veliku dozu insulina.

Koliko će se to odraziti na njegovu igru, videćemo, ali ako je gledati po turniru u Parizu, gde je sve obelodanjeno, čini se da nije preterano uticalo na njegovu igru.

Novak ima skor protiv Nemca 3:2, a zanimljivo je da su se u Londonu sastali dva puta i to na istom turniru, 2018.

Novak je tada pobedio u grupnoj fazi sa 6:4, 6:1, ali je onda od Saše izgubio u finalu, 6:4, 6:3.

Nisu se sastajali od prošlogodišnjeg Rolan Garosa kada je Novak slavio glatko u tri seta, 7:5, 6:2, 6:2.

U svakom slučaju, izazovna grupa za Đokovića, sa dvojicom igrača mlađeg talasa i jednim iskusnijim, velikim borcem. Dovoljno da se zaključi da nijednog momenta ne sme biti opuštanja.

SKOR IGRAČA U GRUPI

Đoković – Medvedev 4:2

Đoković – Zverev 3:2

Đoković – Švarcman 5:0

Zverev – Medvedev 5:2

Zverev – Švarcman 2:2

Medvedev – Švarcman 4:0

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar